Van Tarım İl Müdürü Görentaş’tan elma kurdu uyarısı!

Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, ilde elma üretimi yapan çiftçileri elma iç kurdu mücadelesi hususunda uyardı.

Van Tarım İl Müdürü Görentaş’tan elma kurdu uyarısı!
VAN
Yayınlama: 25.07.2024
A+
A-

Görentaş; İlimiz meyveciliğinde ana ürünün elma olduğunu ve elmanın da ana zararlısının Elma iç kurdu (Cydia pomonella) olduğunu belirterek, mücadele yapılmadığında önemli verim kayıplarının yaşanabileceğini belirtti.

Elma iç kurduna karşı doğru zamanda mücadele yapılabilmesi amacıyla ilçelerde 8 adet Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu kurduklarını, arazide eşeysel tuzaklar asıldığını ve fenolojik gözlemler yapıldığını belirtti.  İstasyonlardan ve araziden elde edilen verilerin teknik personel tarafından değerlendirildiğini, böylece elma iç kurdunun mücadele zamanını tespit ederek üreticilere basın, ilan ve kısa SMS’lerle duyurduklarını belirtti.

Elde edilen bilgiler ışığında elma iç kurdu zararlısına karşı mücadele zamanının geldiğini, 2024 yılı Tahmin ve Erken Uyarı çalışmaları doğrultusunda Elma İç Kurduna karşı 1. Döl 3. İlaçlamanın Tuşba, İpekyolu, Bahçesaray, Gevaş, Edremit ve Gürpınar ilçeleri için 24 Temmuz 2024 tarihinden itibaren, Çatak ve Muradiye ilçelerinde ise 30 Temmuz 2024 tarihinden itibaren yapılması gerektiğini belirten Görentaş, üreticilerin ürünlerinde verim ve kalite sorunlarının yaşanmaması için mutlaka bu uyarıları dikkate almalarını ve mücadelede geç kalınmaması gerektiğini belirtti.

Elma iç kurdu mücadelesi yanı sıra üreticilerin tarımsal üretim faaliyetlerinde ihtiyaç duydukları her türlü teknik konuda bilgi almak için en yakın il ve ilçe müdürlüklerine müracaat etmelerini tavsiye eden Görentaş, 2024 yılının üreticilere bol ve bereketli bir sezon olması temennisinde bulundu.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.