Van Müftülüğünden yaşlı çınarlara jest!

Van İl Müftülüğü, şehrin tarihi camilerinden biri olan Hazreti Ömer Camii’nde yaşlıların oturup dinlenebileceği bir alan oluşturdu. Alanda aynı zamanda yaşlılara çay ikramı da yapılıyor.

Van Müftülüğünden yaşlı çınarlara jest!
VAN
Yayınlama: 04.09.2024
A+
A-

Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Daire Başkanlığı tarafından desteklenen ve Van İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Merkezi tarafında yürütülen, “İhtiyacım Camide Bahtiyarım” isimli projeye yoğun ilgi görüyor.

Proje kapsamında Van’ın en büyük camilerinden biri olan Hazreti Ömer Camii’nin içerisinde yaşlılar için özel bir alan oluşturuldu. Namazlardan sonra bu alana gelen yaşlı vatandaşlar, hem dinleniyor hem sohbet ediyor hem de çay ikramından yararlanıyor.

“Yaşlılarımız için uygun bir ortam oluşturduk”

Konuyla ilgili konuşan Van İl Müftüsü Mehmet Sırrı Şık, “Cami dediğimiz zaman hayatın merkezinde olması gereken bir mekân dolaysıyla herkesin rahatlıkla gelip oturabileceği, muhabbet edebileceği, Kur’an okuyabileceği, kitap okuyabileceği gerektiği zaman sorusunu sorabileceği hatta dinlenebileceği bir alan olarak tasarlamak istiyoruz. Bu da inşallah bu örneklerden birisi. Şimdi malumunuz olduğu üzere Van’ın şartlarında dışarı çıkan büyüklerimiz, ister istemez oturacakları, dinlenebilecekleri alanları bulmada zorluk çekiyorlar. Ya bir kahvehane köşesine sığınmak zorunda kalıyorlar ya bir dükkânın köşesinde ama camilerimiz hayatın merkezinde var çok şükür dolayısıyla biz uygun bir ortam oluşturduk. Bu şekilde gelip oturacaklar, bazen vaizlerimiz onlara konuk olacaklar, muhabbet edecekler, sohbet edecekler. İnşallah ileriki zamanlarda yeni nesillerimizi, küçük çocuklarımızı getirip ondan sonra ihtiyar beyefendilerimizle büyüklerimizle kavuşturmak suretiyle adeta nesiller arasındaki buluşmayı da sağlayabileceğimiz bir mekân olarak değerlendiriyoruz. Ondan dolayı bu tür projelerimizi özellikle yaşlılarımıza yönelik şu anda uygulamada olan projemizi diğer merkezi camilerimizde de yaygınlaştırmaya çalışacağız” dedi.

“Yaşlılarımız uygulamadan memnun”

Bu uygulamanın ilk olarak Van’da gündeme geldiğine dikkat çeken Şık, “Diğer illerde de inşallah buna benzer bir takım çalışmalar olur diye düşünüyorum. Beklediğimiz bir ilgiyle karşı karşıyayız. Dolayısıyla yapılan şeyin en azından bol olmadığını ve toplumda bir karşılığının olduğunu görmekteyiz. Büyüklerimizin de buradaki memnuniyetlerini görünce, ‘burası ne iyi oldu’ şeklindeki bu güzel cümlelerini de duyunca haliyle biraz daha bahtiyar oluyoruz. Onlar camide ihtiyar biz de onlarla bahtiyar. Onlar da inşallah bu bahtiyarlığı kendi içlerinde yaşıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Hanım kardeşlerimiz için de ortamlar oluşturacağız”

Sadece büyükler için değil aynı zamanda hanımlar için de rahatlıkla gelebilecekleri ortamlar oluşturmak istediklerini ifade eden Şık, şunları söyledi:

“Malumunuz olduğu üzere bizim örfümüzde şöyle bir durum var; Ne yazık ki kadınlar, camii alanlarında yer bulmakta zorlanıyorlar. Bulunsa bile ya bir caminin en alt köşesinde işte nemin olduğu, karanlığın olduğu bir ortamda maalesef bu ibadetlerini yerine getirmeye çalışıyorlar. Oysa istiyoruz ki ana alan erkekler için nasıl açıldı ise hanım kardeşlerimiz de toplumun yarısını oluşturuyorlar bundan dolayı da onların rahatlıkla gelebileceği, camiyi teneffüs edebilecekleri, mihrabı görebilecekleri, minberi görecekleri, imamı doğrudan görebilecekleri, vaazlardan, sohbetlerden istifade edebilecekleri uygun bir ortamı camilerin ana alanında oluşturmak gibi bir hedefimiz var. İnşallah onların da gerçekleşmesi halinde artık hakikaten camilerimiz hayatın merkezi haline gelmeye başlayacak.”

Yaşlı vatandaşlar da uygulamadan gayet memnun olduklarını ve bu uygulamanın uygun olan diğer camilere de yayılması gerektiğini ifade ettiler.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.