Van Gurme ve Gastronomi Fuarı’nın tanıtım toplantısı yapıldı

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek Van Gurme ve Gastronomi Fuarı’nın tanıtım toplantısı yapıldı.

Van Gurme ve Gastronomi Fuarı’nın tanıtım toplantısı yapıldı
VAN
Yayınlama: 20.08.2024
A+
A-

Van TSO toplantı salonunda yapılan toplantıda, geçen sene ilki yapılan fuarın Van’ın tanıtımı için çok önemli olduğuna dikkat çekildi.

Programda konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz ve bu yıl ikincisini düzenleyeceğimiz Van Gurme ve Gastronomi Fuarı hakkında sizleri bilgilendirme ve yaklaşık bir ay sonra açacağımız fuarımızı sizlerle birlikte yönetme arzumuzu tezahürü olarak değerlendirmenizi rica ediyorum. Çünkü her ne kadar Van Ticaret ve Sanayi Odası bunu üstlenmiş olsa da, bunun zorunlu bir gereklilik olduğunu bilse bile, kentin tüm dinamiklerinin meseleye duyarlıkla yaklaşmasının çok önemli bir fark yaratacağının bilincindeyiz. Bu yüzden başta basın mensubu arkadaşlarımız, yerel medyamız, ajanslarımızın bu konuda göstereceği duyarlılık, bizim için hayati önemdedir. Geçen yıl çok butik bir şekilde ilkini gerçekleştirdiğimiz Van Gurme ve Gastronomi Fuarı’mız, özetle Ankara, Trabzon, Erzurum, Hakkâri, Diyarbakır ve Sivas illerinden, 12 ilimizden de 27 firma olmak üzere 39 firmanın katımıyla gerçekleşmişti” dedi.

“Geçen sene hoşça zaman geçirdik”

Geçen sene ilki yapılan fuarın oldukça keyifli, heyecanlı ve hoşça zaman geçirildiğini belirten Takva, “İlk kez başta coğrafi ürünlerimizi ama aynı zamanda diğer yemeklerimizi de sahnelediğimiz, podyuma çıktığımız bir deneyim oldu. Geçen yıl konuk ilimiz Erzurum Ticaret Borsası’ydı. Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Sayın Hakan Oral’a ve tüm ekibine teşekkür ediyorum. Neredeyse fuarın tamamını Erzurum Ticaret Borsası’nın yaptığı algına yol açacak bir katkıyla destek sağlamışlardı. Yine Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası çok büyük bir kalabalıkla, 50 kişilik bir heyetle fuarımıza destek vermek ve bu konuda tecrübelerini paylaşmak üzere bizimle birlikte oldu. Erzurum Ticaret Borsası, Sivas Ticaret Borsası, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası fuarımızda stant açmıştı. Bingöl TSO, Erzincan Ticaret Borsası, Bodrum Ticaret Odası, Söke Ticaret Borsası da temsilcilik düzeyinde fuarımıza katılmışlardı” ifadelerini kullandı.

“Geçen yıl 22 bin 875 kişi fuarımızı ziyaret ettik”

İlin ve ülkenin yöresel ürünlerinin yanı sıra, coğrafi işaret alan ürünlerin fuarı ziyaret eden misafirlere tanıtıldığını ve tattırıldığını ifade eden Takva, şunları söyledi:

“Fuarımıza Sahrap Soysal’ı fuarımıza davet etmiştik. O da katılım sağlamıştı. Öner Çulfaz, Neclan Karakaş gibi ülkemizin önemli şeflerinin yanı sıra, bizde hakkı ve emeği çok olan, şehrimizin sahiplenmesi gereken bir ekip de var. Bunlar Ali Geyik, Erkan Yıldız, Haşim Gezen, Fatoş Sağlam, Şemsettin Nizap, Tutman Yacan, Sedat Yıldırımçakar, Sinan Pulat, Adem Şevk gibi önemli şeflerde katıldı. Sunumlar gerçekleştirdiler. Yine fuarımızda yemek yarışması düzenlemiştik. Van haritası kurmuştuk. Bu yıl daha profesyonel bir Van haritası kurarak, 13 ilçenin öne çıkan yöresel ürünlerini, yemeklerini ve kültürel değerlerini harita üzerinden tanıtacağız. Fuar firmamızın bize verdiği rakamlara göre geçen yıl 22 bin 875 kişi fuarımızı ziyaret etti. Geçen yıl Denizbank, Webhelp Çağrı Merkezi, Ramiz Köfte, Güneş Yatırım İşletmeleri, Roka AVM ve Termoblok Bims de fuarımızın sponsorlarıydı. Onlara da çok teşekkür ediyorum. Bu yıl ise bilindiği gibi İstanbul Esenyurt Belediyesi hemşehrimiz Prof. Dr. Ahmet Özer tarafından yönetiliyor. Esenyurt Belediyesi hem İstanbul- Van arasında bir köprü oluşturmak, orada farkındalık oluşturmak, orada hemşehricilik duygusu içerisinde fuarımıza katkı sunmak adına katılım sağlayacaklar. Ankara, Trabzon, Kars, Balıkesir, Diyarbakır, Hakkâri, Siirt, Malatya, Aydın, Şanlıurfa ve Hatay’dan firmalar katılım sağlayacaklar. Yurt dışı katılım olarak bu yıl İran’a da bir stant verdik.”

Birçok firma katılacak

Fuarın bu yılki konuk illerinin Trabzon Ticaret Sanayi Odası ve Antakya Ticaret Sanayi Odası’nın olacağını belirten Takva, “Biz bunları konuk edeceğiz. Geçen yıl Erzurum Ticaret Borsası’ydı. Antakya’yı da deprem bölgesi illerimizden biri olduğu için misafir etmek istedik. Yine Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası, Kars Ticaret Sanayi Odası, Balıkesir Edremit Ticaret Sanayi Odası ve Ticaret Borsası da aktif katılım sağlayacaklar. Bingöl Ticaret Sanayi Odası da 50 metrekarelik bir alanla katılım teyidi verdi. Keza Ağrı ve Doğubayazıt Ticaret Sanayi Odaları birlikte katılım sağlayacaklar. Bu yıl böyle bir destekle karşı karşıyayız. İki gün önce Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımızla bir araya geldik. Fuarımıza davet ettik. Hem fuarın açılışına hem de eş zamanlı istihdamın yıldızlarını ödüllendirmek ama aynı zamanda bölge oda-borsa buluşması kapsamında hem bölgesel toplantı hem başkanlık düzeyinde meclis başkanlarının katılımıyla bir etkinlik yapmayı planlıyoruz. Bunun detaylarını da önümüzdeki günlerde paylaşacağız. Yine Van YYÜ, Van OSB, Van İŞGEM kendi bünyelerinde bulunan firmaları fuarda tanıtmak ve onların ürünlerinin sergilenmesi konusunda destek veriyorlar. Van YYÜ, Van OSB, Van İŞGEM bizim en önemli paydaşlarımızdan bir tanesidir. Van İŞGEM bu yıl destekleriyle fuarımız sahiplendiler. Yine fuarımızda yemek üzerine seminer ve söyleşiler gerçekleştirilecek. Bunlardan bir tanesi Tredyolyemek bölümü olacak. Tredyol’un ceo’su ve aynı zamanda geçmişte çalışma arkadaşımız olan Sayın Ozan Acar, büyük ihtimal bir aksilik olmasa burada hem Tredyol’un genel faaliyetlerini hem de Tredyol’un yemek versiyonu konusunda hem genç girişimcilerimizle bir araya gelecek hem de katkı düzeyinde bir destek sağlayacaklar. Tredyol hem ulusal hem de uluslararası düzeyde bir marka firmamız. Dolasıyla Van Gurme ve Gastronomi Fuarı’nda hem sponsorluk düzeyinde hem de sunum düzeyinde olmasının bir önemi var” diye konuştu.

“Peynir yarışması düzenleyeceğiz”

İlk kez spesifik anlamda bir yarışma düzenleyeceklerini belirten Takva, “Geçen yıl birçok dalda genel bir yarışma yapmıştık. Fakat bu yıl salt bölgede üretilen ürünler olmamakla birlikte, tüm Türkiye’den yarışmacılara açık olacak bir peynir yarışması yapacağız. Bölgemiz bilindiği gibi bir hayvancılık bölgesi. Dolasıyla bu vesileyle spesifik anlamda bir peynir yarışması düzenleyeceğiz. Konser ve çocuk şenlikleri olacak. Yerel sanatçılarımızın oluşturduğu bir grubun çok dilli bir sahnesi olacak. Umuyor ve diliyorum ki 1990’larda gastronomi bilimi, yeme içme sanatı ilk kez Hollandalılar tarafından keşfediliyor. İnsan hayatı ve turizmi açısında çok önemli bir değer algısıyla bir çalışma yürütüyorlar. Ülkemizde de bu ligi yöneten kentler var. Bunlardan bir tanesi Bursa, Gaziantep, son yıllardan Afyonkarahisar, Diyarbakır bu konuda çalışmalar yürütüyor. Dolasıyla bu birlik, biz de şehrimizi ve bölgemizi bu ligin en üst sıralarında temsil etmek üzere bu çalışmaları yürütüyoruz. Ticaret sanayi odaları çok spesifik olmadığı sürece özel sektörlerin alanlarına girmezler. Ama 2 yılıdır bunun eksikliğini hissettik ve bu lig geri kalmamak, zengin mutfak kültürümüzü, yemek kültürümüzü, coğrafi işaretli ürünlerimizi hem ülkemizde hem de dünyada bilinir hale getirmek için bir çalışma yürütüyoruz. Buradan bir müjde de paylaşmak istiyorum. Van Peynirimiz için Avrupa Birliği Coğrafi İşaret başvurusunu gerçekleştirdik. Süreci takibi eden tüm çalışma arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Yine Van Büyükşehir Belediyesi de fuarımıza katılım sağlayacak. Bu da bizleri mutlu etti” dedi.

“Geçen 27 yıl firmayla başlamıştık”

İpekyolu Expo Fuar AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ise “Van tarihi ve doğasının yanında gastronomide de en büyük illerinden birisidir. Bu fuarın da buna hizmet edeceğini, Van’ın turizme kalkınmasına katkı sunacağını diliyorum. Geçen yılla karşılaştırdığımızda bu yılki fuarımızın yüzde 100 büyüdüğünü görebiliyoruz. Geçen 27 yıl firmayla başlamıştık. Bu yıl ki hedefimiz 40 firmaydı. Görünen o ki, 50’nin üzerinde bu yıl fuarımızın açacağız. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. TOBB Başkanı Rifat beyin de katılacak olması ayrı bir önem arz ediyor. İnşallah hem ilimize, hem bölgemize, hem de ülkemize hizmet eden yeni bur fuar. İnşallah bu fuarımız büyüdükçe bölgenin lokomotifi haline geleceğine inanıyorum. Önümüzdeki yıllarda bu fuarımızı büyüterek uluslararası arenada ses getirecek bir fuar haline getireceğiz” ifadelerini kullandı.

“Başarılı projelerinden bir tanesi olacağına inanıyorum”

Van TSO Meclis Başkanı Turan Avcı da “Van Ticaret ve Sanayi Odası her zaman olduğu gibi kentte kendisine ve yönetimine vazife alanları aşması çok kıymetlidir. Bu fuarda bunlardan bir tanesidir. Bu yıl ikincisini düzenleyeceğimiz fuarımız belki 10 yıl sonra Türkiye’de çok kıymetli ve Türkiye’nin enleri arasında yer alacak. Bu adımın da bugün sizlerle atılması, çok kıymetlidir. Bu fuarımız daha da olgunlaştırıp, diğer alanlarda olduğu gibi Van TSO’nun başlattığı ve daha sonra kentin ana unsurlarına devrettiği başarılı projelerinden bir tanesi olacağına inanıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Program, soru cevap faslından sonra sona erdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.