Van Emlakçılar Derneği Başkanı Özdek: Van’da ciddi bir konut sıkıntısı vardır

Van’ın konut sayısının kent nüfusunun yarısının bile ihtiyacını giderecek sayıda olmadığına dikkat çeken Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, 14 yıldır devam eden çevre yolunun kente ciddi zararlar verdiğine dikkat çekti.

Van Emlakçılar Derneği Başkanı Özdek: Van’da ciddi bir konut sıkıntısı vardır
Yayınlama: 19.05.2023
A+
A-

HABER: CEBRAİL TEMUR

 

Van’da gün geçtikçe nüfusun arttığını ve yeni yerleşim yerlerine ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Özdek, mevcut konutlarda bir erimenin söz konusu olduğunu belirtti. 

Van’daki kira fiyatlarının da büyük şehirlerle yarışır duruma geldiğine dikkat çeken Özdek,  “Yaşanan bu konut sıkıntısının geneli imarda yaşanan sıkıntılardan meydana gelmektedir. İmarın olmaması yeni konutların yapımını engellemektedir. Müteahhitler temiz bir arsa bulup konut yapamıyor. Bu sorunun çözümü için Van’ın imar sorununun çözülmesi lazım. Van bir büyükşehirdir ancak geçmiş ile günümüz arasında pek bir fark olmamıştır. Bu da Van için bir hezeyandır. Van ile diğer illeri kıyasladığında diğer birçok ilin eski yerleşim yerlerinin yanında yeni yerleşim alanlarını da inşa ettikleri ancak bu durumun Van için söz konusu olmadığını görüyoruz.” dedi.

“Van’ın bitmeyen çevre yolu on binlerce kişiyi mağdur etmektedir” 

Van’ın Edremit ilçesinde çevre yolunun alt kısmında yeni bir Van’ın inşa edilebileceğini ifade eden Özdek, şunları söyledi:

 “14 yıldır bitirilemeyen çevre yolundan dolayı o bölgelerde insanlar arsalarını satamıyor ve yeni yerler alamıyor. Bu Van için bir kayıptır ve gelişmesinin önünde bir engeldir. Van kabuğunu kırıp bir yere varamamaktadır. Sivil toplum örgütleri oalrak bunları dile getirmek zorundayız. On binlerce insan çevre yolundan dolayı mağdur ve perişan bir şekilde beklemektedir. Herkesin arsası birbirine ortak edilmiş, yüzde 45 oranında DOP payı kesilmiş. 41 kilometrelik çevre yolu tamamlanmamış ve açılmamıştır. Bu Van için büyük kayıptır.”

“Van’daki konut sayısı nüfusun yasının bile ihtiyacını karşılamamaktadır”

TOKİ tarafından Van’a yapılan konutların ilin ihtiyacını karşılayamadığını dile getiren Özdek, “Nüfus baz alındığında konut sayısı çok azdır. Bu da ne insanları ne de piyasayı rahatlatamaz. Bu konut sayısının en kısa zamanda çoğaltılması, ilin ihtiyaçlarını ve sıkıntılarını gidecek sayıda konutun inşa edilmesi gerekiyor. Mevcut konut sayısı Van’ın yarısına bile hitap etmiyor. Van için makro adımlar ve projelerin yapılması lazım.  Van’ın çehresini değiştirerek, büyütüp, zenginleştirip, daha da yaşanabilir bir kent haline getirmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.