Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İpekyolu Ek Binasında açılan, Sağlık bakanlığına bağlı Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları (GETAT) ünitesi açıldı. Ünitede hasta kabulü Ağustos ayında başladı.
Ünitede Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulamalarından; Akupunktur, Mezoterapi ve Proloterapi uygulamaları yapılmaktadır. Ünite şu an için haftada 2 gün hizmet vermektedir. Perşembe günleri Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yağmur Polat tarafından Proloterapi uygulaması yapılmaktadır. Cuma günleri Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Büşra Üstün tarafından Mezoterapi ve Akupunktur uygulamaları yapılmaktadır. Hastalar MHRS üzerinden Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulamaları polikliniğine randevu alarak gelebiliyor. Hastalar muayene edildikten sonra hasta için en uygun olan uygulama önerilmektedir. Ünitede yapılan uygulamalar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen ücretli uygulamalardır.
Ünitede yapılan uygulamalar ise şu şekilde:
Proloterapi; Proliferatif ve irritan solüsyonların (dekstrozlu serum-şekerli su) eklem bağ dokusu içine enjekte edilmesi ile yapılan uygulamadır. Enjeksiyonlar, genellikle zedelenmiş, aşınmış, güçleri azalmış tendon ve ligamentlere ve eklemlere yapılır. Proloterapi; Kısmi tendon yaralanmaları ve aşırı kullanım sendromu, baş, boyun, sırt ve bel ağrıları, omurga, göğüs kafesi ve kaburgalarda geçmeyen kas ve ligament kaynaklı ağrılar, topuk dikeni, plantar fasiit ağrıları, yumuşak doku spor yaralanmalarında tedaviyi destekleyici yöntem olarak kullanılır.
Akupunktur; bu iş için özel olarak tasarlanmış steril iğnelerin vücuttaki ve kulaktaki belli noktalara batırılarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Akupunktur; kas-iskelet sisteminin mekanik ağrıları, migren tedavilerinde, obezite- kilo verme, sigara bırakma sırasında oluşan kaygı durumlarında tedaviyi destekleyici yöntem olarak kullanılır.
Mezoterapi; özel olarak hazırlanmış ilaç karışımlarının derinin orta tabakasına, özel iğne uçları ile uygulanan bir enjeksiyon yöntemidir. Mezoterapi; miyofasiyal ağrı sendromu, baş-boyun-bel ağrıları, yumuşak doku spor yaralanmalarında tedaviyi destekleyici yöntem olarak kullanılır.
Kaynak: NECDET TAM