Üniversite tercihlerinin son gününde Rehberlik uzmanından önemli tavsiyeler

YKS sonuçlarına göre yapılacak olan tercih işlemleri bugün itibariyle sona eriyor. Tercihlerini son güne bırakan üniversite adaylarına önemli uyarılar yapıldı.

Üniversite tercihlerinin son gününde Rehberlik uzmanından önemli tavsiyeler
Yayınlama: 02.08.2024
A+
A-

2024 Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı sonuçlarına göre üniversitelere yapılacak yerleştirme için adayların tercih işlemleri bugün bitiyor. Tercih yapmak ya da tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, işlemlerini ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden gerçekleştirebilecekler.
Van’ın birçok yerine üniversite adaylarına yardımcı olmak için tercih merkezleri kuruldu. Van Kent meydanında birçok üniversitenin standı yer aldı. Bu üniversitelerden biri de Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri olan İstanbul Aydın Üniversitesi. İstanbul Aydın Üniversitesi Doğu Anadolu Bölge İletişim Koordinatörü ve Rehberlik Uzmanı Murat Yetişir tercihlerle alakalı öğrencilere tavsiyelerde bulundu.


Yetişir, “Tercih dönemi bugün itibariyle sona erecek. Bizde burada üniversite adaylarına ücretsiz bir şekilde tercih danışmanlığı yapıyoruz. Van’da da iki yere stant kurduk. Biri kent meydanında diğeri de kent parkta. Bu noktada öğrencilerimize ücretsiz bir şekilde, sağlıklı bir hizmet alsınlar diye uzman rehber öğretmenlerimizle hizmet sunuyoruz. Çok ciddi bir yoğunluk vardı. Sadece kent meydanında bulunan merkezimizi 1200 üzerinde öğrenci ziyaret etti. Bizzat soru soran, ya da aileleri ile birlikte gelen öğrencilerimiz oluyordu. Akıllarına takılan soruları soruyorlardı. Puanlarıyla nereye gidebilecekleri ile ilgili soru soruyordular. Bizde bu konularda kendilerine yardımcı oluyorduk. Yine üniversitemizde okuyan öğrencilerimizde burada bulunuyor. Aday öğrencilere öğrencilik hayatlarını, üniversite yaşamını, bölümleri, barınma, ulaşım, öğrenci ekonomisi gibi bilgileri, gibi çeşitli konularda öğrencilere ücretsiz hizmet sunuyoruz. Öğrencilerin ve velilerin sorularına cevap veriyoruz” açıklamasını yaptı.

“Bir öğrencinin asıl hedefi sevebileceği bir mesleği seçmek”
Tercihler konusunda bir takım uyarılarda bulunan Yetişir; “Biz öncelikle sağlıklı tercih yapmalarını öneriyoruz. Bu konuda birçok uzman aynı şeyi söyler. . Bir öğrencinin asıl hedefi sevebileceği bir mesleği seçmek. Ancak günümüz koşullarında maalesef gerçekleşmesi biraz zor oluyor. Öğrenciler, ataması daha çok olan, memur olma ihtimali yüksek olan bölümlere öncelik vermektedir. Bitirdiğimde severek yapabileceğim, bir iş yeri açarak kendi işimi kuracağım bir bölüm olsun diyenlerin sayısı oldukça az. ‘Bitirdiğimde hemen atanıp, iş hayatına atılayım’ kaygısıyla tercih yaptıkları için yığılma oluyor, Sağlık bölümünde, özellikle hemşirelik, tıp, dişçilik gibi bölümlere, sözelde özel öğretim öğretmenliği ya da okul öncesi öğretmenliği, eşit ağırlıkta da psikoloji de yığılmalar oluyor. Oysa çok daha güzel bölümler, bitirdiğinde severek yaparsa çok daha güzel işler yapabileceği bölümlerde mevcut. Biz bu konularda öğrencilere bilgi veriyoruz. Tabi ailelerin gelecek kaygısıyla tercih yapmaları maalesef sağlıklı bir tercih sürecini getiremiyor. Yıllardırda bu böyle. Ümit ederiz ki bunu aşarız bir şekilde ama nasıl olacak onuda artık ilerleyen zamanlarda göreceğiz” ifadelerini kullandı.

“Yeni mezun olup da yüksek puan alan öğrenciler hedefledikleri bölümler varsa ve puanları yeterli değilse 1 yıl daha bekleyebilirler”
Sınava ilk kez girip de hedefledikleri bölüme yerleşemeyen öğrenciler için de 1 yıl bekleyebileceklerini dile getiren Yetişir, “Özellikle yeni mezun olup ta hedeflediğim bölüme girme ihtimali olmayan öğrencilere biz şunu söylüyoruz. 1 yıl daha kendinize şans tanıyın eğer hedeflediğiniz güzel bir bölüm varsa bunu 1 yıl daha bekleyebilirsiniz. Çünkü 1 yıl daha bekleyip güzel bir çalışma ile istediği bölüme gidebilirler. Ancak 2. ya da 3. yılı ise biz burada biraz kaygılı yaklaşıyoruz. O yüzden de eğer düşük bir puansa bir şey diyemem ama hani orta halli bir puan almışsa 1 yılda beklemesinin faydalı olacağını kendilerine öneriyoruz. Ama iyi bir puan almamışsa özellikle 2. ya da 3. Girişinde olan öğrencilere orta halli bir bölüm verip, gitmesini öneriyoruz.
ÖSYM öğrencileri bölümlere yerleştirirken tercih edenler içerisinde puanı en yüksekten en aşağı doğru sıraladığı için sıralamayı biz göz önünde bulunduruyoruz. Diğer şekilde puan yanıltıcı olabilir yani bu yılın 300 puanıyla geçen yılın 300 puanı eş değer değildir. Ama sıralamalar eş değerdir hiçbir zaman değişmez. O yüzden sıralama daha sağlıklı bir tercih sürecidir. Tabi önümüzdeki süreçlerde ek yerleştirmeler başlayacak yani sonuçlar açıklandıktan ve kayıtlar bittikten sonra bir ek yerleştirme süreci başlıyacak. Biz bu ek yerleştirme sürecinde asıl orda biz puana bakıyoruz. 16-18 Ağustos arası bir tercihlerin açıklanmasını bekliyoruz. Kayıtlarda 19’nda başlıyacak”vurgusunu yaptı.

“Girecekleri her tercihi okuyacaklarını düşünerek tercih yapsınlar”
Yetişir tercih yapan öğrencilerin özellikle de sevecekleri bölümü tercih etmeleri gerektiğini belirterek, son olarak şunları söyledi. Bugün tercihlerde son gün öğrencilere tercih yaptırırken şunu özellikle vurguluyorum yaptığı her tercihte şunu diyecek; ‘1. Tercihime girdiğimde okuyacağım sevdiğim bir bölümdür. Tutmadı 2. Tercihi verecek ve diyecek ki burada aynı kazanırsam okuyacağım’ ve bu 24 tercihte de aynı cümleyi kuracak. ‘Burası gelirse ben okuyacağım’ . En son 24. Tercih yaptığında, burası gelirse okuyacağım ama gelmezse ben 1 yıl daha hazırlanacağım. Yok eğer gelmezse üzüleceğim diyorsa o zaman tercihini yeniden gözden geçirip girebilme ihtimali daha yüksek olan yerleride yani garanti tercih dediğimiz bir tercihide yazmasını öneriyoruz. Yani diğer şekilde girdiği her tercihte mutlak surette okuyacağını, seveceğini düşünerek tercih yapsın. Hani ya bir bakayım gelirse sonra bakarız cümlesi kuranlar oluyor biz buna çok şahit olduk. Sakın bunu yapmasınlar sonraki yıl puanları düşecek ve buda çok ciddi bir puna kaybına yol açar. Dikkatli olsunlar. Girecekleri her tercihi okuyacaklarını düşünerek tercih yapsınlar.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.