Van, Doğu Anadolu’nun turizm ve seyahat potansiyelini ortaya çıkarmak, yerli ve yabancı turistlere tanıtmak amacıyla 14. kez Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’na ev sahipliği yapıyor.
Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde, 28-30 Kasım 2024 tarihleri arasında düzenlenecek olan öncesi lansman toplantısı düzenlendi. Van Büyükşehir Belediyesi Abdullah Zeydan, Eş başkan Neslihan Şedal, TURSAB Doğu Anadolu Bölge Başkanı Cevdet Özgökçe, fuar paydaşlarının yer aldığı toplantıda fuarın Van’ın tanıtımı ve turizmi için önemi ele alındı.
Bu yılki fuar, “Tarihi Hisset, Doğayı Keşfet” sloganıyla, bölgenin kültürel mirasını ve doğal güzelliklerini uluslararası katılımcılara tanıtmayı hedefliyor. Fuarda turizm firmaları, yerel yönetimler, seyahat acenteleri ve otel işletmeleri stant açarak ziyaretçilere tanıtım yapacak.
Van Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat Fuarı, bölgenin turizm potansiyelini artırarak yerel ekonomiye katkı sağlarken, katılımcılara yeni iş fırsatları oluşturmayı da amaçlıyor. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi göstermesi beklenen etkinlikte, Van Gölü, Akdamar Adası, Muradiye Şelalesi ve Nemrut Krater Gölü gibi doğal güzelliklere sahip yerler de ön plana çıkarılacak.
Uluslararası 14. Van Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat Fuarı, 60 farklı stantta kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımı gerçekleştirilecek. Fuar sadece Van için değil bütün Doğu Anadolu Bölgesi’nin turizm alanında kalkınmasına katkı sağlayacak büyük bir organizasyon olacak. Bu yıl fuarın konuk ili Mersin Büyükşehir Belediyesi olacak. Ayrıca bölgedeki birçok belediye, kurum ve kuruluşlar fuarda yer alacak. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Siirt, Muş, Doğubayazıt, Yüksekova, Derik, Akdeniz, Çınar ve Yenişehir belediyeleri de fuarda yer alarak bölgelerinin tanıtımını yapacak. Yine Van’ın merkez ve ilçe belediyeleri de fuarda yer alacak.
Turizmin Van için çok önemli olduğunu belirten Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan, “Van, özellikle kış, tarih, inanç, kültür ve doğa turizmi konularında çok büyük bir potansiyele sahip bir kent. Ancak bu potansiyel ulaşması gereken yere hiçbir zaman ulaşmadı. Van aynı zamanda büyük medeniyetlere beşiklik etmiş, çok farklı kimlikleri, kültürleri, inançları bağrında yaşatmış, birlikte yaşam iradesini yüzyıllarca burada ortaya koymuştur. Her kimliğin burada tarihi bir geçmişi var. İşte bizler de burada geçmişle bugünü, geçmişle geleceği birleştirme adına ve burada yüzyıllarca birlikte kardeşçe uyum içinde yaşamış farklı kimlik, inanç ve kültürlerin yeniden bir arada yaşama iradesini güçlü kılmak ve aynı zamanda tarihin bize miras olarak bıraktığı bütün o kültürel değerleri, tarihi değerleri ve doğal güzellikleri hem kendi halkımızla buluşturma hem de yabancı turistlerle buluşturma Van’ın değerlerini başkalarına tanıtma adına ve Van’ın turizm potansiyelini hak ettiği noktaya taşıma adına biz bu Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nı çok önemsiyoruz” dedi.
Yapılan fuarların kent istihdamına da katkı sağladığını belirten Zeydan, “Biz bu tanıtımları yaparken aynı zamanda yoksullukla da baş başa bırakılmışız maalesef. Burada biz büyük bir genç işsizlikle de karşı karşıyayız. İşte bu turizm potansiyelini olması gereken noktaya taşıdığımızda genç işsizliğe de çare olacak bir durum da ortaya çıkacak ve istihdama yönelik elbette hassasiyetimiz olarak bahsettik. Bütün bu doğal değerlerimizi koruyarak ve geleceğe taşıyarak bu istihdam olanaklarını sağlama fırsatları da bulacağız. Bu anlamada yarınki fuarımız çok önemli. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.
Fuarların; kentin tanıtımı, turizm potansiyelini ortaya çıkarması, tarihi güzellikleri geleceğe taşıması için önemli etkinlikler olduğuna dikkat çeken Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Neslihan Şedal da şunları söyledi:
“14’üncüsü düzenlenecek Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nın da ev sahipliğini ve öncülüğünü yapmış bulunuruz. Bunu yaparken de büyük bir mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Her tarafından bereket fışkıran, toprağı ve doğası ile var olan doğal güzellikleri ile ciddi bir potansiyeli olan bir kent. Ancak maalesef hak ettiğini hiçbir şekilde görmeyen bir yer. Bizler de yeniden bu potansiyeli canlanabilmesi için, sınır kenti olan Van’ın yeniden bu potansiyeli açığa çıkarılması için bu fuarları önemsiyoruz.
Buradaki turizm potansiyelinin bütün dünya tarafından tanıtılması için açığa çıkarılması gerekiyor. Hem kentteki yoksulluğa, ekonomik krize, kentteki birçok toplumsal soruna da çözüm bulacağına inandığımız için bu fuarın bu sorunların çözümüne vesile olabilmesini diliyoruz. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.”
Van’ın, turizm anlamında hak ettiği yere hiçbir zaman gelemediğini ifade eden TURSAB Doğu Anadolu Bölge Başkanı Cevdet Özgökçe ise “Van, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. 101 çeşit ürünümüz var. Dünyada bilinen ve tanınan bir kentiz ancak turizmde hat ettiğimiz yere gelmedik/ gelemiyoruz. 2 milyona yakın nüfusu olan bir ile günde 9-10 uçak gelmekte, sınır kapılarında ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Van’ın tanıtımı için bu tür fuarlar çok önemli. Van’ın gelecekte hak ettiği yere gelmesi için bütün paydaşlar, dinamikler, bütün Vanlılar bu fuara sahip çıkmalıyız” diye konuştu.
Fuar öncesi düzenlenen lansman toplantısına Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal, Genel Sekreter Yardımcısı Elif Selçuk İlhan, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Murat Ertaş, TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Van Otelciler ve Turizmciler Derneği Başkanı Çetin Demirhan ve Anatolia Fuar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Can Çelik katıldı.