Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nde Kayıt Tarihleri Uzatıldı

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) kayıt tarihlerinde yapılan değişiklikle, vergi mükelleflerinin mağduriyet yaşamaması için son başvuru tarihi 31 Ocak 2025 olarak güncellendi. 31 Aralık 2024’e kadar sisteme kaydolanlar, donanım fiyatlarındaki yıl sonu artışlarından etkilenmeyecek.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nde Kayıt Tarihleri Uzatıldı
Yayınlama: 07.12.2024
A+
A-

Resmi Gazete’de yayımlandı
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan düzenleme ile akaryakıt piyasasında rekabetin artırılması ve kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele edilmesi amaçlanıyor.

Yeni Kayıt Tarihi 31 Ocak 2025
Başlangıçta 31 Aralık 2024 olarak belirlenen son kayıt tarihi, yaşanan yoğunluk nedeniyle 31 Ocak 2025’e uzatıldı. Bu değişiklikle birlikte, 2024 sonuna kadar sisteme kaydolan taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecileri, donanım fiyatlarındaki artıştan etkilenmeden, 2024 fiyatlarıyla işlem yapabilecek.

Taşıt Sahiplerine Büyük Avantaj
31 Aralık 2024’e kadar kaydolan taşıt sahipleri, 2024 fiyatlarıyla donanım siparişi verebilecek ve montaj işlemini 30 Nisan 2025’e kadar tamamlayabilecek. Ayrıca, bu tarihe kadar yapılan akaryakıt giderleri, vergi indiriminden faydalanmaya devam edecek.

Akaryakıt İstasyonu İşletmecileri İçin Şartlar
Akaryakıt istasyonu işletmecileri de benzer şekilde, 31 Aralık 2024’e kadar kayıt yaptırmaları halinde 2024 fiyatlarıyla hizmet alacak ve montaj işlemlerini 30 Nisan 2025’e kadar tamamlayabilecek. Bu dönemde cezai yaptırımlar uygulanmayacak.

Sıfır Araçlar İçin Yeni Düzenleme
1 Temmuz 2025’ten itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçlar, ithalatçılar veya üreticileri tarafından Taşıt Tanıma Birimi (TTB) cihazlarıyla piyasaya sürülecek. Ayrıca, mevcut taşıtlardaki taşınabilir cihazlar TTB ile değiştirilecek.

Elektronik Kontrol ile Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele
UTTS sayesinde, 8 milyon taşıtın akaryakıt giderleri elektronik ortamda kontrol edilecek, yıllık en az 15 milyar liralık kayıt dışı ekonominin önüne geçilecek.

Amortisman Süresi Kısaltıldı
Vergi Usul Kanunu’nda yapılan bir başka düzenleme ile firmalara, UTTs kapsamında yapılan harcamalar için amortisman süresi kısaltıldı. Firmalar, yüzde 50’ye kadar amortisman oranı seçebilecek ve harcamalarını 2 yıl içinde gider olarak yazabilecek.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.