Türkiye İran sınırında deprem üretme potansiyeli olan fay hattı araştırılıyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk öncülüğündeki araştırma ekibi, Türkiye-İran sınırındaki Başkale ilçesindeki fay hattında deprem olasılığı taşıyan bölgelerde çalışmalara başladı.

Türkiye İran sınırında deprem üretme potansiyeli olan fay hattı araştırılıyor
VAN
Yayınlama: 17.07.2024
A+
A-

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, kazı çalışmalarının önemine vurgu yaparak, elde edilen verilerin fayların deprem üretme potansiyellerinin değerlendirilmesinde kritik bir rol oynayacağını belirtti. Sahada dronlarla görüntüler alındığını ve hassas görüntüleme cihazlarıyla arazi çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade eden Şevli, projenin sonuçlarının bilimsel makalelerin ötesinde, ilgili kamu kurumlarıyla paylaşılacağını ve ortak bir veri tabanı oluşturulacağını vurguladı.

Van YYÜ, Maden Tetkik ve Arama (MTA), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Belediyeler Birliği işbirliğiyle hazırlanan ve TÜBİTAK’tan 8,5 milyon lira destek alan “Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi: Yüksekova-Şemdinli Fay Zonu, Başkale, Erciş ve Tutak Fayı Projesi” kapsamında önemli adımlar atmaktadır.

Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk, Hakkari’deki Yüksekova ve Şemdinli fay hattı üzerindeki çalışmaları tamamladıklarını belirtti ve İran’ın Hoy kentinde 23 Şubat 2020’de meydana gelen depremin etkilerinin görüldüğü Başkale ilçesindeki araştırmalarıyla ilgili bilgi verdi. Başkale fayının 2012 yılında MTA tarafından diri fay olarak haritalandırıldığını aktaran Selçuk, fay hattıyla ilgili bilimsel verilere ulaşarak tarihsel bilgileri ve deprem tekrarlama aralıklarını belirlemeyi hedeflediklerini dile getirdi.

2025 yılına kadar sürecek olan çalışmalar kapsamında, Van’daki Başkale ve Erciş fay zonları ile Hakkari’deki Yüksekova, Şemdinli ve Ağrı’daki Tutak faylarının karakteristik özelliklerinin ortaya çıkarılması planlanmaktadır.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.