Sinema sektörüne yeni bir soluk kazandırmak amacıyla TRT’nin bu yıl 5. kez düzenlediği senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu “12 Punto” başladı.
eriye’de düzenlenen açılış toplantısına TRT Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ziyad Varol, TRT Genel Sekreteri İbrahim Keleş, TRT Sinema Müdürü Faruk Güven ve TRT 1 Kanal Koordinatörü Şaban Şikar ile davetliler katıldı.
TRT Genel Müdür Yardımcısı Varol, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, sinemada eşitliğin var olduğu tek alanın senaryo olduğunu ifade ederek, “Ne kadar bütçeniz olursa olsun, ne kadar iyi isimlerle çalışmak isteseniz de hikayenin gücü bunların üstündedir.” dedi.
Senaryonun manipüle edilemeyecek bir alan olduğunu belirten Varol, “Bir taşradan çıkıp hayatın içinde gözlemlediği, yaşadığı ve hissettiği şeyleri sinemaya aktaran yazarın bir anda Oscar’a gidecek kadar etki uyandırabileceğini biliyoruz.” şeklinde konuştu.
12 Punto’nun dikkat çekici ve fark yaratıcı bütün hikayelere açık olduğunu vurgulayan Varol, “Türkiye’den ve yurt dışından kendisine güvenen, bu yolculukta bizimle birlikte bulunmak isteyen herkese kapımızı açıyoruz. Etkinliğin 5’inci yılındayız ama bu programla destek verdiğimiz senaryoların etkisini önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Orta ve uzun vadede güzel sonuçlarını toplum adına alabileceğimiz çok değerli çalışmalar yapıyoruz ve güzel tohumlar atıyoruz.” ifadelerini kullandı.
– “Kendi Oscar’ımızı oluşturmanın bir başlangıcı olabilir”
Varol, 12 Punto’nun desteklediği yapımların TRT’nin dijital platformu tabii’de yer alıp almayacağına ilişkin, “Bizim için tabii’yi konumlandırırken en önemli motivasyon, TRT bünyesinde inanılmaz oranda bir içerik zenginliği olmasıydı. Yurt içi ve yurt dışına çok sayıda içerik üretiyoruz. Platformun kendi orijinal yapımları da var. Dolayısıyla her bir işimiz aslında tabii’ye hizmet ediyor.” değerlendirmesini yaptı.
Sinemaya yeni bir soluk getirmek için çalışmalarını sürdüreceklerini dile getiren Varol, “Bu süreç belki kendi Oscar’ımızı oluşturmanın bir başlangıcı olabilir.” diye konuştu.
TRT Sinema Müdürü Faruk Güven ise bu yılki programın jüri heyeti ve program kapsamında yapılacak etkinliklere dair bilgiler aktardı.
Esra Demirkıran’ın sunduğu “Sanatçı mı Zanaatkar mı? Görüntü Yönetmeni Sinemanın Neresinde?” adlı ustalık okuluna konuşmacı olarak katılan Kürşat Üresin ve Cevahir Şahin, tecrübelerini genç sinemacılara aktardı.
“Kuru Otlar Üstüne”, “Emanet” ve “Kalandar Soğuğu” filmlerinin görüntü yönetmenliğini üstlenen Şahin, genellikle bir projeye senaryonun son taslaklarında devreye girmeyi tercih ettiğini belirterek, “Sinematografistin bence senaryoyu okuyup, mekanları belirleyip, bütçenin ayarlanması süreçlerinde aktif olması gerekiyor. Söz konusu hikaye ve bütçe için hangi araçların temin edilmesi gerekiyor, bu tür şeylere müdahale edebilmesi lazım görüntü yönetmeninin.” dedi.
– “Görüntü yönetmeni, yönetmenin önüne geçmemeli”
Şahin, kendisini görüntü yönetmeninden çok sinematografist olarak nitelendirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bazı yönetmenler kendini çok iyi izah edebiliyor. O zaman sinematografistin işi daha verimli oluyor. Ama yönetmenin kafasında bir şey canlanmadıysa kendiniz fikir teatisi yaparak, kendi tahminlerinizle bir ortam oluşturmak zorunda kalıyorsunuz ve bu zor olabiliyor.”
Görüntü yönetmeninin görseldeki duyguları izleyenlere en iyi şekilde yansıtması gerektiğini vurgulayan Şahin, “Örneğin birinin kitap okuduğu sahnede tüm ışıkları okuyucuya yansıtmak doğru değildir. Işığı kitaba verip kitaptan yansıyan ışığın kişinin yüzüne vurması, o duyguyu izleyiciye daha iyi yansıtır.” ifadelerini kullandı.
Cevahir Şahin, bir yapımda yönetmenin her zaman en ön planda olması gerektiğinin altını çizerek, “Görüntü yönetmeni, yönetmenin önüne geçiyorsa o film görsel şölene dönüşmüş, sanatsallığı kalmamıştır. Filmin bir bütün olması gerekir. Görsel dünyası da hikayeye hizmet etmelidir.” diye konuştu.
Görüntü yönetmenini karanlık bir odada resim yapan psikiyatriste benzeten Şahin, “Sinematografist, çekim tekniklerinin hepsine hakim olamayabilir. Çünkü sette görüntüye dair tek yetkili kişi kendisi değil. Fakat lensi kullanmayı iyi bilmesi gerekir.” dedi.
– “Yönetmen ile aynı yerden bakabiliyorsam birlikte çalışırız”
“Kodokushi”, “Kayıp Zamanlar” ve “Yerel TV” yapımlarının görüntü yönetmeni Kürşat Üresin ise bir projeye girerken ilk kriterinin yönetmeni iyi tanımak olduğunu kaydetti.
Üresin, bir yapıma başlarken önce senaryoyu okuduğunu daha sonra “Bu projeye ne kadar katkı sunabilirim” diye baktığını anlatarak, “Kendi düşünce dünyam var ve buna göre bir katkı sağlayıp sağlayamayacağımı düşünürüm. Yönetmen ile ortak noktalarım olup olmadığına bakarım. Aynı yerden bakabiliyorsam birlikte çalışırız.” ifadelerini kullandı.
Setteki sorunların her birimin kendi içinde sağlıklı iletişim kurmasıyla çözülebileceğine dikkati çeken Üresin, “Bu yüzden her girdiğim projeyi kabul etmedim. Kafama uygun bulamadığım veya yönetmenle düzgün bir diyalog kuramadığım için çekildiğim projeler oldu.” dedi.
Konuşmaların ardından katılımcılar set tecrübeleri, görüntü yönetmenliğinin zorlukları ve benzeri konulara dair Şahin ve Üresin’e sorular sordu.
12 Punto kapsamında etkinlikler 23 Temmuz’a kadar Feriye Sineması’nda devam edecek.
– 12 Punto hakkında
TRT tarafından bu yıl 5’incisi gerçekleştirilen 12 Punto, 16-23 Temmuz’da Feriye Sineması’nda yapılacak.
Alanında uzman ve değerli isimlerin konuk olacağı etkinliklerde görüntü yönetmenliği, sinema, senaryo yazarlığı, ortak yapım marketleri ve festival programcılarıyla buluşma gibi konular, geleceğin yönetmen ve yapımcı adaylarıyla birlikte ele alınacak.
Senaryo danışmanı Razvan Radulescu, Berlin Film Festivali Avrupa Film Marketi Direktörü Dennis Ruh, yönetmen Danis Tanovic, yapımcı Amra Baksic ile görüntü yönetmenleri Kürşat Üresin ve Cevahir Şahin’in katılımıyla masterclass (ustalık okulu) etkinlikleri düzenlenecek.
Saraybosna Film Festivali Cinelink Direktörü Amra Baksic Camo, Cannes Film Festivali Marché du Film Programlar ve Eğitimler Direktörü Aleksandra Zakharchenko, Karlovy Vary Film Festivali Endüstri Ofisi Direktörü Hugo Rosak, When East Meets West Direktörü Alessandra Gropplero ve Tallinn Black Nights Film Festivali Endüstri Direktörü Marge Liiske de panelde konuşmacı olarak yer alacak.
12 Punto’nun uluslararası jüri üyeleri arasında Oscar ödüllü Bosna Hersekli yönetmen Danis Tanovic, Oscar ödüllü Polonyalı yapımcı Ewa Puszczynska, Saraybosna Film Festivali’nin yaratıcısı Mirsad Purivatra, Doha Film Enstitüsü üst yöneticisi Fatma Al-Remaihi ve Berlin Film Festivali Avrupa Film Marketi Direktörü Dennis Ruh yer alıyor.
Ayrıca Sundance Film Festivali Programcısı Ana Souza, Venedik Film Festivali Seçim Komitesi Üyesi Paolo Bertolin, Locarno Film Festivali Seçim Komitesi Üyesi Stefan Ivancic, Rotterdam Film Festivali Seçim Komitesi Üyesi Delly Shirazi ve Cannes Film Festivali Yönetmenlerin On Beş Günü Programcısı Daniella Shreir ise “Film Seçme ve Programlama & Filmimi A-festivallere Nasıl Gönderirim?” başlıklı panelde bir araya gelecek.
– Açık havada film gösterimleri yapılacak
Dünya prömiyerini, en prestijli festivallerden Tokyo Film Festivali’nde gerçekleştiren, Bekir Bülbül’ün yönettiği, TRT ortak yapımı “Bir Tutam Karanfil” filmi ile Oscar ödüllü Bosnalı yönetmen Danis Tanovic imzasını taşıyan, TRT yapımı “Komşuluk Halleri” filmi, açık havada gösterilecek.
Gösterimlerin ardından filmlerin yönetmenleriyle söyleşiler gerçekleştirilecek.
Etkinliğin, 23 Temmuz akşamı yapılacak kapanış ve ödül töreni, TRT 2’den canlı yayınlanacak.
Kaynak : İHA