Kayseri’de hem havacılık sektörünü yeniden canlandırılacak hem de sektöre kalifiye eleman yetiştirecek olan Mehmet Altun Havacılık ve Uzay Bilimleri Lisesi’nin temeli atıldı. Törene Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de katıldı.
Mehmet Altun Havacılık ve Uzay Bilimleri Lisesi’nin temel atma töreni gerçekleştirildi.
Temel atma törenine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, hayırsever Mehmet Altun, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
“KAYSERİ’DE YARIM KALAN HİKAYEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Törende konuşan Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, şunları söyledi:
“Ben öncelikle sayın bakanımıza teşekkür ediyorum. Gerçekten bizi yaklaşık iki sene önce toplamıştı. Pandemi döneminde iki buçuk sene önce Mehmet Altun amcanın bir hayır yapacağına, yirmi okul ve bir cami yapacağını, bunun bir kısmının da Kayseri’de olacağını söylemişti. Ve bu hayırlar, milli emlak vasıtasıyla biz yatırımı yapacağız. Daha sonrasında arsayla takas edeceğiz. Belli formüller geliştirdi. Protokoller yaptık. Ve okulların üç tanesinin temelini atmıştık. Havacılık Lisesi hem imar planıyla hem çizimiyle hem diğer isimleriyle farklı bir proje olduğu için çok daha üzerine eğilmemiz gerekiyordu. Dolayısıyla gördüğünüz görseldeki ve yaklaşık 70-75 milyon TL’ye mal olacak. Türkiye’nin en meslek liselerinden bir tanesini inşallah buraya kuruyoruz. Tabii, Kayseri tarihine baktığımızda ben 10 sene öncesine kadar Kayseri’deki tayyare fabrikası nasıl kurulmuş daha sonradan neden kapatılmış bilmiyordum. Onları öğrendim ve tayyare fabrikasının bünyesinde de 1926’da bir çıraklık okulu, o zamanki lise kuruluyor. Ve buradan mezun olanlar daha sonrasında Kayseri sanayisinin en önemli yatırımlarını yapan sanayiciler oluyor. Ve Kayseri’ye sanayicilik açısından TOMTAŞ büyük bir başlangıç yapıyor. İlk elektrik burada kullanılıyor. İlk raylı sistem burası için döşeniyor. İlkler hep burada oluyor. Daha sonrasında da maalesef 1950’de Marshall yardımlarıyla birlikte tayyare fabrikası, uçak bakım onarım merkezi haline geliyor. Burada tabii hem Mehmet Haseki bakanımıza hem Mehmet Altun ağabeyimize gerçekten teşekkür ediyoruz. Ama burada hava ikmal bakım merkezinde çalışan başta garnizon komutanımız olmak üzere üs komutanımız olmak üzere tüm sivil ve askeri personele hepsine teşekkür ediyorum.
Hakikaten burası Türkiye aşısından son derece önemli bir tesis. Aynı zamanda da burada Erciyes Üniversitemizde, Sivil Havacılık ilgili meslek yüksekokulu şimdi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi oldu. İnşallah oranın da büyük katkısıyla, burayla, liseyle işbirliği içerisinde hem hava ikmal hem de üniversitemiz buraya bir destek verecek ve Kayseri’nin inşallah yarım kalan hikayesi burada tekrar devam etmeye başlayacak. Hulusi Akar Paşamızın da destekleriyle A400 M uçaklarının ve retro faaliyetleri de burada 2 senedir başlamıştı. O da büyük bir gelişme. İnşallah buradan çıkacak çocuklarımız en iyi şekilde istihdam edilecek diye düşünüyorum. İnşallah burada da özellikle savunma sanayi kuruluşları HAVELSAN’dan TEI’sine kadar bütün kuruluşların buraya destek vermesi, İngilizce hazırlık sınıfının olması ve öğrencilerin burslu okuması, yüzde 1’lik, 2’lik, 3’lük, dilimlerdeki öğrencilerin buraya gelmesi Kayseri açısından bence son derece önemli. Bu yüzden çok heyecanlıyım. Konuya oldukça vakıfım, çalıştım. Ama burada bundan sonraki bitişten sonra en önemli kısım Milli Eğitim’e kalıyor. İnşallah burada yapılacak çalışmalarla buradan pırıl pırıl, ülkemiz açısından önemli gençlerin yetişmesine vesile olacak.”
HASTANEDEN GELDİ, TÖRENE KATILDI
Konuşma yapmak üzere kürsüye çıkan ve hastaneden geldiğini belirten Mehmet Altun, Mehmet Özhaseki ve Palancıoğlu’na teşekkür etti. Altun, “Okulumuz eğitime başladığında arzu ettiğiniz istikamette ilerleyen öğrencilerimizle dolup taşacaktır.” ifadesinde bulundu.
“KAYSERİ HAVACILIĞIN ÜSSÜ HALİNE GELECEK”
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç şu ifadelerde bulundu:
“Kayseri endüstri ve ticaretin merkezi diyoruz. 4 tane organize inşallah 5’inci yolda, sera organizemiz inşallah kısa zamanda hayata geçecek. İhracatımız, üretkenliğimiz ve çalışkanlığımızla Kayseri insanı bir başka diye herkes takdir ve dua ediyor. Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılında daha da iyi noktalara taşınacağı kanaati ile Kayseri’mizi havacılığın bir üssü haline getirmek, bakım merkezi, imalatları ve en önemlisi teknik elemanların yoğun olarak eğitimli, donanımlı Kayseri’den hem ülkemize hem de dünyaya hizmet eden yaklaşım içerisinde yetişmesine vesile olacağına inandığımız bu önemli ve anlamlı çalışmadan dolayı değerli başkanımıza ve ekibimize bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“KAYSERİ’DE OLMASI BİZİM İÇİN AYRI BİR MUTLULUK”
Törende konuşma yapan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, “Bu lisenin Kayseri’de olması tarihsel açıdan havacılıkta Türkiye açısından çok büyük önemi olan Kayseri’de olmasının bizim için ayrı bir mutluluğu var. Bu okulun burada olmasında ve inşaata kısa bir süre içinde başlanmasında varını yoğunu bu topraklara harcamasından dolayı ben de Mehmet Altun amcamıza çok teşekkür ediyorum. Ben bu duygularla herkese saygılar sunuyorum, teşekkür ediyorum” ifadesinde bulundu.
DÜN PARAMIZLA İHA İSTEDİĞİMİZDE ABD BURUN KIVIRIYORDU
Havacılık alanında son 20 yılda çok güzel atılımlar yapıldığını belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Dün paramızla İHA istediğimizde Amerika burnunu kıvırıyordu. AB üyesi ülkelerin birçoğu bize Kıbrıs Harekatı’ndan sonra silah ambargosu uygulamışlardı. Silah vermiyorlardı ve paramızla dahi en elzem olan silahlarımızı alamıyorduk.” diye konuştu.
Özhaseki, aradan yıllar geçtiğine dikkati çekerek, “Çok şükür bu milletin evlatları çalıştılar. Şimdi gökyüzünde bizim İHA’larımız, SİHA’larımız, TİHA’larımız uçuyor. En önemli ihracat kalemlerimizden birisi olmaya başladı. Dünya sırada, bizden bunları istiyor. Uydularımız artık gökyüzünde geziyor. Çok şükür artık ülkemiz sağa sola rica eden, el açan bir ülke olmaktan çıktı. Bugün kendi kendine yeten, savunma sanayinde çok önemli yatırımlar yapan bir ülke haline geldik.” ifadelerini kullandı.
SAVUNMA SANAYİİ YÜZDE 80’LERİ BULDU
Zor bir coğrafyada yaşadıklarına dikkati çeken Özhaseki, bu coğrafyada yaşamanın tek şartının güçlü olmaktan geçtiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Güçlü olmak bir mecburiyettir. Avrupa’nın ortasında eğer Lüksemburg gibi bir ülkeyseniz, Belçika, Hollanda gibiyseniz, askeri yatırımlara bir kuruş harcamayın, gerek yok. Refahınızı arttırmaya bakın, keyfinize bakın ama bu coğrafyada hür bir şekilde yaşamak istiyorsanız, bayrağımız dalgalansın, ezanımız okunsun istiyorsanız, bizim savunma sanayine sonuna kadar büyük paralar harcamamız ve kendi kendimize yeten bir ülke olarak hayatımızı sürdürmemiz gerekiyor. Bugün yerlilik oranı savunma sanayisinde yüzde 80’leri buldu. Allah’a hamdediyoruz.”
“BUNUN ALTINDAN KALKABİLECEK BİR YAPIYA KAVUŞUYORUZ”
Bu arada hiç ummadıkları şeyler olduğunu aktaran Özhaseki, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlere değindi.
Depremin 100 milyar doların üzerinde bir sıkıntı çıkardığına işaret eden Özhaseki, sözlerini şöyle tamamladı:
“Çok şükür onun da altından kalkabilecek bir yapıya kavuşuyoruz. Allah’a şükrediyoruz. Cenab-ı Hak bu millete zeval vermesin diye dua ediyoruz. En önemli şey birliğimiz, beraberliğimiz. İnşallah bundan da hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz. İnsanlar farklı düşünebilirler, farklı partilere oy verebilirler, seçimlerde insanların tercihleri farklı olabilir. Yaşam tarzları da ister muhafazakar bir yaşamı temsil etsinler veya daha modern bir yaşamı tercih etsinler, başımızın üstünde yeri var diyoruz. Fakat ikide bir de durmadan uyarıyoruz. Ne olur PKK’lı köpeklere yüz vermeyin. Onların siyasi uzantılarını azdıracak şekilde onları cesaretlendirmeyin. FETÖ’cü köpeklere yüz vermeyin. Onların günümüzdeki uzantılarını azdıracak şekilde sağınızda, solunuzda bulundurmayın. Milli olun, yerli olun. Efendim biz yüzde 48’iz, size verenler işte köylüler, garibanlar, işçiler. İşçiler başımızın üstüne, ırgatlar başımızın üstüne. Çalışanların başımızın üstünde yeri var. Allah bizi o PKK’lı katillerle Amerika’nın kucağına gidip hainlik yapan köpeklerle bir araya getirmesin yeter. Biz işçilerle bir araya gelelim, amelelerle bir araya gelelim, kardeşlerimizle bir araya gelelim ama o kötü insanlarla bir araya gelmeyelim, bu dünyaya değer.”
Kaynak : İHA