Microsoft’un başkanı ve başkan yardımcısı Brad Smith, diğer tüm teknolojiler gibi yapay zekanın da “hem bir araç hem de bir silah olma potansiyeline” sahip olduğunu belirterek “Yapay zekanın kontrole ihtiyacı var” dedi.
Microsoft’un başkanı ve başkan yardımcısı Brad Smith CNBC’ye verdiği özel röportajda, yapay zekanın silah haline getirilebileceğini ve insanlar tarafından dizginlenmesi gerektiğini söyledi.
Pazartesi günü yayınlanan röportajda Smith, “Bence icat edilen her teknoloji hem bir araç hem de bir silah olma potansiyeline sahiptir” dedi. Smith açıklamalarına şöyle devam etti,
“YAPAY ZEKÂNIN KONTROLE İHTİYACI VAR”
“Yapay zekanın insan kontrolüne tabi kalmasını sağlamalıyız. Yapay zekânın kontrole ihtiyacı var. İster hükümet, ister ordu ya da herhangi bir kuruluş olsun, örneğin kritik altyapıyı otomatikleştirmek için yapay zekayı kullanmayı düşünüyorsa, kontrolün insanlarda olduğundan, işleri yavaşlatabileceğimizden ya da kapatabileceğimizden emin olmamız gerekir.”
RİSKLERE KARŞI ALARM VERİYORLAR
Dünyanın dört bir yanındaki teknoloji liderleri, üretken yapay zeka destekli chatbot ChatGPT’nin insan benzeri yanıtlar üretme becerisiyle popülerlik kazanmasının ardından yapay zekanın riskleri konusunda uyarıda bulundu.
“Nükleer savaşla eşit düzeyde bir tehdit olarak görüyorlar”
ChatGPT’nin sahibi OpenAI’nin CEO’su Sam Altman, Google’ın yapay zeka kolu DeepMind ve Microsoft’tan yöneticilerle birlikte Mayıs ayında yapay zekanın nükleer savaşla eşit düzeyde bir insan nesli tükenme riski oluşturduğu konusunda uyarıda bulundu ve bu risklerin azaltılması gerektiğini vurguladı
“Teknoloji liderleri yapay zeka ilerlemelerine ara verilmesi gerektiğini belirtmişlerdi”
Tesla CEO’su Elon Musk, Apple’ın kurucu ortağı Steve Wozniak ve bazı teknoloji liderleri de yapay zeka laboratuvarlarını OpenAI’nin en son büyük dil modeli olan GPT-4’ü aşmak için sistemleri eğitmeyi durdurmaya çağırdı. Ayrıca bu tür ileri düzey geliştirmelere altı aylık bir ara verilmesi çağrısında bulundular.
YAPAY ZEKANIN İŞLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Bu arada, yapay zekanın patlayıcı büyümesi, çalışanların işlerinin teknoloji tarafından değiştirilebileceği konusunda endişelenmesine neden oluyor.
Goldman Sachs’ın Mart ayında yayınladığı bir raporda, üretken yapay zekanın dünya genelinde 300 milyon kadar işi etkileyebileceği belirtilmişti. Etkilenen mesleklerdeki iş yükünün %25 ila %50’sinin değiştirilebileceğini belirten yatırım bankası, fiziksel emek gerektiren işlerin önemli ölçüde etkilenme olasılığının daha düşük olduğunu da sözlerine ekledi.
Microsoft yöneticisi, yapay zekanın insan çalışmalarını tamamlayan bir araç olduğunu, işlerin yerini alan bir araç olmadığını belirtti. Şirket,
“Bu, insanların daha akıllıca ve daha hızlı düşünmelerine yardımcı olabilecek bir araç. İnsanların yapabileceği en büyük hata, bunun insanların düşünmeyi bırakmasını sağlayacak bir araç olduğunu düşünmektir” dedi.
Abone Ol
Kaynak : İHA