Tahta kaşık ve gereçleri daha sağlıklı ve uzun süreler kullanımı için doğru şekilde temizlemeniz gerekir. Tahta kaşık ve gereçlerin nasıl temizlendiğini gelin birlikte öğrenelim.
Tahta kaşık ve gereçler, en dayanıklı pişirme araçlarından bir tanesi olduğu için mutfaklarda sıklıkla kullanılır. Ahşap malzemelerin sağlam ve dayanıklı olmasının yanı sıra doğal olarak bakteri ve küfü önleyebilen, antibakteriyel özellikleri de bulunur. Ne kadar dayanıklı olsa da ahşap malzemeler, sert kimyasallara, neme, suya ve aşırı kuru sıcağa maruz bırakılmaması gerekir.
TAHTA KAŞIK VE GEREÇLERİ TEMİZLERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Tahta kaşık ve gereçlerin temizliği basit görünür. Ama bazı yapılan temizlik hataları, tahta kaşık ve gereçlerin ömürlerini kısaltır. Tahta kaşık ve gereçleri temizlemeden önce bilmeniz ve asla yapmamanız gereken maddeler:
Detaylı fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliği püf noktaları
Bulaşık makinesi kullanmayın: Tahta kaşık ve gereçleri temizlemenin en basit yolu bulaşık makinesi gibi görünür. Ama bulaşık makinesindeki basınçlı su ve kurutma döngüsü, tahta kaşık ve gereçlere zarar verebilir. Yapısını deforme ederek, daha çabuk çatlamasına ve mikrop barındırmasına sebep olur.
Su içerisinde bırakmayın: Tahta kaşık ve gereçleri kalıntılardan arındırmak için su dolu kaba koymak da bir başka alternatif gibi gözükse de bu da oldukça sakıncalı bir durumdur. Ahşap malzemeler su ile şişebilir ve çatlama yapabilir.
Kimyasal temizleyici kullanmayın: Sert kimyasallar ile derinlemesine temizlemek de tahta kaşık ve gereçlere zarar verir. Ev tipi bulaşık deterjanı bu temizlik için en idealdir.
Peki, tahta kaşık ve gereçleri nasıl düzgün bir şekilde temizleyebiliriz? Tahta kaşık ve gereçlerin ömrünü uzatmak ve sağlığa uygun kalması için bilmeniz gereken tüm temizleme adımları sizler için araştırdık. İşte tahta kaşık ve gereçlerin doğal yapısına zarar vermeden bilmeniz gereken basit temizlik adımları…
Pırıl pırıl temiz bulaşıklar için: Bulaşık makinesi temizliği nasıl yapılır?
TAHTA KAŞIK VE GEREÇLER NASIL TEMİZLENİR?
Tahta kaşık ve gereçleri daha sağlıklı ve uzun süreler kullanmak için bu basit adımları takip edin.
Adım 1: Tahta Kaşık Ve Gereçleri Kullandıktan Sonra Durulayın
Ahşap malzemeler kokuyu ve lekeleri kolayca emeceği için kullanım sonrası hemen temizlenmesi gerekir. Tahta kaşık ve gereçleri kullandıktan sonra fazla vakit kaybetmeden durulayın. Aşırı sıcak su ahşabın yapısına zarar vereceği için ılık su altında bu işlemi yapabilirsiniz.
Adım 2: Tahta Kaşık Ve Gereçleri Bulaşık Deterjanı İle Elde Yıkama Yapın
Tahta kaşık ve gereçleri duruladıktan sonra aşındırıcı olmayan bir sünger ve az miktarda bulaşık deterjanı ile elde yıkayın. Temiz ve etkili bir yıkama için sapı boyunca dairesel hareketler ile ovalayarak temizleyin.
Adım 3: Yıkanan Tahta Kaşık Ve Gereçleri Tekrar Durulayın
Tahta kaşık ve gereçleri köpük ve yiyecek artıklarından arındırana kadar akan su altında durulayın.
Adım 4: Tahta Kaşık Ve Gereçleri Kurumaya Bırakın
Tahta kaşık ve gereçleri elde yıkama yaptıktan sonra bir kâğıt havlu ya da temiz bir bez ile kurulayın. Kuruladığınız tahta kaşık ve gereçlerini bulaşık kurutma tezgâhınıza dik olarak yerleştirin ve kendi halinde kurumaya bırakın. Ahşap tam anlamıyla kuruduğunda hava alan bir yerde tahta kaşık ve gereçlerinizi muhafaza edin.
Konserve gıdaların raf ömrü: Doğru saklama yöntemleri nelerdir?
TAHTA KAŞIK VE GEREÇLERDEKİ ÇIKMAYAN KALINTILARI TEMİZLEMEK İÇİN PÜF NOKTALAR
Tahta kaşık ve gereçleri temizlemek için yukarıda verdiğimiz yöntem, lekeleri ve kokuları ortadan kaldırmanıza yardımcı olmadıysa daha derinlemesine bir temizlik yapmanız gerekiyor demektir. Tahta kaşık ve gereçleri daha derinlemesine temizlemek için izlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde:
Karbonat ile temizleme yapın: Tahta Kaşık ve gereçleri temizlerken kalan koku ve kalıntıları temizlemek için karbonat kullanın. Bir kâse içerisinde bir yemek kaşığı su ve 1 çay kaşığı karbonatı karıştırın. Macun kıvamına gelince tahta kaşık ve gereçlerinizi bu karışımla tekrar yıkayın. Ardından durulayın ve iyice kurulayın.
Beyaz sirke kullanın: tahta kaşık ve gereçleri zorlu kalıntılar ve kokulardan arındırmanın bir diğer yolu da beyaz sirke ile temizlemektir. 1’e 1 oranda sirke ve suyu karıştırın. Bu karışım ile tahta kaşık ve gereçlerinizi yıkayın. Yıkama işlemi bittikten sonra iyice durulayın ve kurulayın.
Hidrojen peroksit ile steril edin: Ahşap malzemelerin her ne kadar antibakteriyel özelliği olsa da zamanla daha derin ve steril edilmiş temizliğe ihtiyaç duyar. Tahta kaşık ve gereçleri sterilize etmek için hidrojen peroksit içerisinde yaklaşık 15 dakika bekletin. Süre sonunda suyla iyice durulayın ve kendi halinde kurumaya bırakın.
Yağ ile sağlamlaştırın: Tahta kaşık ve gereçleri zamanla dış yüzeyindeki koruması kaybolur. Bu durum daha fazla kurumasına ve çatlamasına sebep olur. Ahşap mutfak malzemeleri için satılan bakım yağları ya da balmumu kullanmanız bu durumun önüne geçmenize yardımcı olacak. Tahta kaşık ve gereçleri yıkayıp kuruttuktan sonra bir bez yardımıyla az miktarda yağ ya da balmumu sürün. 10 dakika bekletin ve ardından bir peçete ile fazlalığını silin.
TAHTA KAŞIK VE GEREÇLERİ KAYNATMAK DOĞRU MU?
Tahta kaşık ve gereçleri temizlemenin en doğru yolu elde yıkamaktır. Herhangi bir malzemenin üzerine kaynar su dökmek ya da onunla yıkamak onu dezenfekte etmekte oldukça iyi bir yoldur. Ama bu durum ahşap malzemeler için aşındırıcı ve yıpratıcı bir durum oluşturur. Kaynar su ahşabı soyar ve yamulup deforme olmasını sağlar. Tahta kaşık ve gereçleri kaynatarak temizleme metodu ayda bir kez olmak koşuluyla tercih edilebilir.
TAHTA KAŞIK VE GEREÇLER NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLMELİ
Tahta kaşık ve gereçler uzun ömürlü ve sağlam olmalarına rağmen ilk zamanlardaki görüntülerini kaybedebilir. Beş yılda bir ahşap mutfak gereklerini yenileri ile değiştirmelisiniz. Eğer çatlamış, yamulmuş, küf ve renk solması gözlemlediğiniz tahta kaşık ve gereçleriniz varsa bunları hemen atmalısınız.
Kaynak : İHA