Soğuk su içmek zararlı mıdır?

HABER. MELİKE AKBAL Soğuk su içmenin zan edildiği gibi zararlı olmadığını belirten uzmanlar, aksine soğuk su içmenin zayıflama üzerinde daha çok sağladığına dikkat çekiyorlar. İnsan vücudunun %60'ı...

Soğuk su içmek zararlı mıdır?
VAN
Yayınlama: 24.07.2023
A+
A-

HABER. MELİKE AKBAL

Soğuk su içmenin zan edildiği gibi zararlı olmadığını belirten uzmanlar, aksine soğuk su içmenin zayıflama üzerinde daha çok sağladığına dikkat çekiyorlar.

İnsan vücudunun %60’ı sudan ibarettir bütün dokularımız da değişen oranda su vardır. Normal bir insan 30-40 gün hiç gıda almadan yaşayabiliyorken aynı insan susuzluğa ancak 2-3 gün dayanabilir. Dolayısıyla su aynı hava gibi hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır peki ne kadar su içmeliyiz?

Su içme alışkanlığı ile ilgili ezber bozan açıklamalarda bulunan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, suyun insan sağlığı açısından önemi üzerine konuştu.

Günde kaç litre su içmeliyiz?

Günlük su ihtiyacının çevre şartlarına göre değişiklik gösterdiğini belirten Yörükoğlu, şunları söyledi:
“Serin bir ortamda, evde televizyon seyreden bir insan ile cehennem sıcağında güneşin altında çalışan bir insanın su ihtiyacı aynı olmaz. Su ihtiyacımızı belirleyen birçok faktör vardır. Bunların başında ortam ısısı geliyor, ikincisi hareket düzeyimiz ve üçüncüsü ve çok önemli olan faktör yediğimiz bazı gıdalardır. Tuz, şeker, protein, alkol, baharatlar bunların hepsi bizim su ihtiyacımızı belirleyen faktörlerdir.


Ne kadar su içmemiz gerektiğini belirleyen ve bize söyleyen beynimizdir. Onun için az içtim çok içtim diye kasılmaya gerek yok. İçiniz yandığında serin suyu kana kana için gerisini beyin ve böbrekler halleder.”

Bol bol su içmek cildin daha nemli ve güzel olmasını sağlar mı?


İçtiğimiz suyun cildimizin nemi ile esnekliği ile ve güzelliği ile hiçbir alakası olmadığını belirten Yörükoğlu, “Cildin güzelliğini sağlayan şey cilt dokusundaki elastiğin kolajen gibi bazı proteinlerdir. Suyun bu konuda pek bir etkisi yok. Bir manken televizyonda cildinin güzelliğinin günde içtiği 5 litre sudan kaynaklandığı şeklinde bir demeç verdi. 25 yaşında herkesin cildi güzeldir ama 45 yaşına geldiğinizde o suyu damacana ile bile içseniz fayda vermez.” dedi.

Su yerine maden suyu çay limonata gibi şeyler içsek olmaz mı?

Gün içinde içilen sıvıların yarını saf su olması gerektiğine dikkat çeken Yörükoğlu, diğer yarısının ise çay maden suyu gibi sıvılardan ve sıvı gıdalardan sağlayabileceğini söyledi.

En sağlıklı su hangisidir?


Temiz ve taze olduktan sonra her türlü su ve özellikle kaynak suyularının faydalı ve sağlıklı olduğuna değinen Yörükoğlu, suyun zaten sağlıklı özelliklerinden dolayı değil suya ihtiyaç duyulduğu için içildiğini ifade etti.
Suyun sertlik derecesi sağlıklı özelliklerini değiştirir mi?

Suyun sertliğinin sağlıklı özellikleri ile ilgili olmadığını belirten Yörükoğlu, “Sertlik derecesi, suyun içerisindeki minerallerin bir ifadesidir. Bu daha ziyade lezzetini etkiler ve kişisel bir tercihtir. Maden suları minerallidir ve özellikle kalsiyum yönünden çok zengindir. Bu sulardaki kalsiyum, ileride böbreklerde taşlanma gibi bazı problemlere neden olabilir. En sağlıklı olanı günde bir tane maden suyundan fazlasını içmemek.” ifadelerini kullandı.


Suyun alkali olması daha sağlıklı değil mi?

Suyun pH derecesinin lezzeti dışında sağlık üzerine pek bir etkisi olmadığına dikkat çeken Yörükoğlu, “İçilen her türlü su mideye geldiğinde şiddetli bir asit ortamı ile karşılaşıyor ve pH özellikleri ortadan kalkıyor. Dolayısıyla ph’sının alkali veya asit olmasını hiçbir önemi yoktur. Alkali suyun faydaları üzerine çok fazla yanlış bilgi dolaşıyor. Özellikle suyu alkali yaptığını iddia eden damlalar ve tozlar hatta makineler var. Bunlar tam bir sahtekârlıktır ve bunlardan uzak durulmasını tavsiye ederim.” diye konuştu.

Soğuk su içmek zararlı mıdır?

Soğuk su içmenin zannedildiği gibi zararlı olmadığını dile getiren Yörükoğlu, “Bu tam bir şehir efsanesidir. Soğuk su içtiğinizde; boğazınız şişmez, mideniz bozulmaz. Amerika ve Avrupa’da nereye giderseniz su istediğinizde o su size buzlu gelir. Ilık veya soğuk tercih etmek ayrı mesele ancak soğuk suyun bir zararı olmadığı, aksine vücut soğuk suyu ısıtmak zorunda olduğu için ekstra bir kalori yakar ve dolayısıyla kilo vermeye çalışanlarda soğuk su içmesi ılık su içmesinden daha etkilidir.” şeklinde konuştu.

Su zehirlenmesi diye bir şey var mı?

Fazla su içilerek zehirlenmenin mümkün olmadığını söyleyen Yörükoğlu, “Yani siz oturup bir oturuşta 3-5 litre su içerseniz aşırı bir yüklenmiş olursunuz ancak biraz önce izah ettiğimiz gibi bunu beyin ve böbrekler algılar. Bir anda hormonlar devreye girer, böbreklerin kanalları açılır ve ihtiyacımız olmayan o fazla su dışarı atılarak dengeler yeniden sağlanır.” ifadelerini kullandı.

“Susadığınızda serin bir suyu kana kana için”

Yörükoğlu, “Özetle ne kadar su içmemiz gerektiğini çevre şartlarımız belirler. Her şeyden önce beyin belirler. Su içmemiz gerektiği zaman beyin bize susama hissi verir, işte o zaman serin bir suyu kana kana içsin” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.