Serpme kahvaltı yerine seçme kahvaltı

Serpme kahvaltı yerine seçme kahvaltı
VAN
Yayınlama: 26.07.2023
A+
A-

 

Ünlü Aşçı ve İşletmeci Ramazan Bingöl israfı önlemek ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla iş yerlerinde serpme kahvaltıyı kaldırdı. Bunun yerine müşteriler seçtikleri ürünü yiyor ve yemediğinin de parasını ödemiyor.


Serpme kahvaltı, küçük küçük tabaklarda birçok çeşit kahvaltılıkla yapılan kahvaltı türüdür. Burada sipariş verilmez belki sadece yumurtanızı nasıl istediğiniz sorulur. Onun dışında tüm kahvaltılıklar sorulmadan getirilir. Bu da ciddi bir israfın ve yenmeyen ürünlerin direk çöpe gitmesi anlamına geliyor. İşte bunun önüne geçmek için bir adım adım atan Ramazan Bingöl, hem israfın önüne geçtiğini hem de ülkenin yılda 100 miyar TL tasarruf edebileceğini ifade etti.


“İsrafa son! Yemediğiniz, istemediğiniz ürünün ücretini ödemeyin!”
Kahvaltıda israfla mücadele etmek için serpme kahvaltıyı kaldırdıklarına dikkat çeken Bingöl, “Seçmeli kahvaltı ile hizmet veriyoruz. Peki, nedir bu seçmeli kahvaltı? Zorunlulukları ortadan kaldırıyor. İstemediğiniz ürün masanıza gelmiyor, yemediğiniz ürünün ücretini ödemiyorsunuz. Ne istiyorsanız onu yiyorsunuz.” dedi.


Bingöl, “Siz şeker hastasısınız misal. Ama görüyorsunuz 10 çeşit reçel geliyor. Diyelim ki inek veya keçi peynirine karşı alerjiniz var, 7-8 çeşit peynir geliyor. Yumurta ve bir sürü şey geliyor. Diyorsunuz ki ‘bana 3 kişilik kahvaltı ver ve şunları yemek istemiyorum.’ ‘Hayır, 4 kişilik gelecek ve bunlar da gelecek.’ ‘Yemiyorum kardeşim’ ‘parasını vereceksin.’ ‘Getirme’ ‘getiriyorum.’ Çöp. İşte böyle rezalet uygulama vardı ve ben dükkânımda durduğumda sürekli çöpe bakarım. Müşteriden ne dönmüş acaba. Baktığımda çöpün ağzına kadar dolu olduğunu görüyorum.” İfadelerini kullandı.

“Yüzde 50 tasarruf sağladık”
Seçme kahvaltı ile ciddi anlamda tasarruf sağladıklarını belirten Bingöl, şu ifadeleri kullandı:
“Ama şimdi ne oldu? Siz geldiğinizde reçel yemediğinizi söylüyorsunuz. ‘Biri yumurtayı yemiyorum. Diğeri peyniri sevmiyorum’ diyorlar. Şimdi ne oldu. Mübalağa etmiyorum tam yüzde 50 tasarruf oldu. Çöpte hiçbir şey yok. ‘Ben eski kaşar yemek istiyorum’ bu kadar. ‘Peynir tabağı istemiyorum. Keçi peyniri istemiyorum. Bunlara karşı alerjim var. Ben sadece bal ve kaymak istiyorum.’ Hem siz kazanıyorsunuz hem biz kazanıyoruz hem memleket kazanıyor. Ortalama 100 milyar TL’lik ülkenin bir kazancı var. Bunun daha ötesinde bence bereket geliyor. Çünkü bu kadar israfın bereketi kaçırdığını düşünüyorum. Bu bence bütün Türkiye’de uygulanması gereken zaruri işlerden biridir.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.