Rusya, Ukraynalı esirleri Ukrayna’ya karşı savaştıracak

Rusya, Ukrayna savaşında esir aldığı Ukraynalı askerleri, Kiev’e karşı savaştırmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 70 mahkumdan oluşan grubun, Donetsk ve Zaporijya bölgelerindeki cephe hatlarına gönderileceği belirtildi.

Rusya, Ukraynalı esirleri Ukrayna’ya karşı savaştıracak
Yayınlama: 10.11.2023
A+
A-

Rus devlet haber ajansı RIA Novosti’ye göre Rusya, Ukraynalı savaş esirlerini Moskova tarafında savaşmak için cepheye gönderdi. RIA Novosti’nin yayınladığı videoda, askeri üniformalı Ukraynalıların ellerinde tüfeklerle Rusya’ya bağlılık yemini ettikleri görüldü.

Müfrezeye, 15. yüzyılda Ukrayna’nın bazı bölgelerini Rus kontrolü altına aldığı için ulusal bir kahraman olarak görülen “Bogdan Khmelnitsky”nin adı verildi.

Associated Press (AP) haber ajansı ise, haberin ya da videoların gerçekliğini teyit edemediklerini, Ukraynalı savaş esirlerinin de zorla savaştırılıp savaştırılmadığına dair bir emare göremediklerini yazdı.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), söz konusu esirlerin askeri eğitimlerinin tamamlandığını, Donetsk ve Zaporijya bölgelerindeki cephe hatlarına gönderileceğini belirtti.

BU, CENEVRE SÖZLEŞMESİ’NİN İHLALİ

İnsan hakları uzmanları savaş esirlerinin zorla ya da değil, sağlıksız ve tehlikeli koşullarda savaştırılmasının Cenevre Sözleşmesi’nin açık bir ihlali olacağı kanaatinde. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün kıdemli araştırmacısı Yulia Gorbunova, “Rus yetkililer, onları gönüllülük esasına göre askere aldıklarını iddia edebilirler ancak gözaltı durumu göz önüne alındığında, bir savaş esirinin kararının gerçekten gönüllü olarak alınabileceği bir senaryo hayal etmek zor.” dedi.

Washington’daki Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW) daha önce de Ukraynalı savaş esirlerinden tabur için “gönüllü” olmalarının istendiğine dair raporlar olduğunu söyledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.