Rusya’da 13 milyon vatandaşın borçlarını ödeyemiyor ve haklarında icra takibi başlatılmış durumda.
Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün Kremlin’deki konuklarından biri Rusya Federal İcra Dairesi Genel Müdürü Dmitry Aristov idi. Rusya’nın “baş icra memuru” diye anılan Aristov’un Rusya halkının ödeyemediği borçlarla ilgili verdiği ayrıntılı bilgiler Başkan Putin’i şaşırttı, “Nasıl borçlandılar?” diye sordurdu.
Aristov yaklaşık 13 milyon vatandaşın borçlarını ödeyemez durumda olduğunu, Federal İcra Dairesi’nin zorla tahsilat yaptığını anlattı.
Rus bürokratın verdiği bilgiye göre borçluların yüzde 93’ü çalışma yaşında, çoğu 30-45 yaş grubunda, ancak çoğu resmi işi, gelir kaynağı ve konutu olmayan vatandaşlar. Aristov, “Bu insanlardan tahsil edilecek neredeyse hiçbir şey yok. Yine de alacakların tahsilatı için çabalıyoruz. Son iki yılda bireylerin icralık borcu 1 trilyon ruble olan kritik seviyeyi aştı, şu anda bireylerin 2 trilyon ruble tutarındaki borçlarını tahsil etme sürecindeyiz” dedi.
Putin, muhatabına “Şu soru ortaya çıkıyor: Nasıl bu kadar borçlandılar?” diye sordu.
Aristov, genellikle komşusunda, arkadaşından geri ödemedikleri borçlar alan “profesyonel borçlular” olduğunu, çoğunun kredi, nafaka, konut ve toplumsal hizmetlerle ilgili ödemeleri yapmamayı alışkanlık haline getirdiğini belirtti.
Putin “Devletin görevi, insanların bu tür durumlara düşmemesini sağlamak olmalı” dedi.
Mevcut yasa icra yapılsa bile borçluya 15 bin 700 bin ruble aylık gelir bırakılmasını düzenliyor.
Rusya Merkez Bankası’na göre 1 Haziran itibarıyla Rusların bankalara 29,4 trilyon ruble borcu vardı. Bu rakam askeri operasyonun başlamasından bu yana 4,4 trilyon ruble, son on yılda ise 3,5 kat arttı. Vatandaşların mikrofinans şirketlerine de ayrıca 384 milyar ruble daha borcu vardı.
Kaynak : İHA