Ramazan geleneği olan “İmsakiye” Van’da yaşatılıyor

Ramazan ayına sayılı günler kala iftar ve namaz vakitlerini gösteren ve Ramazan geleneği haline gelen imsakiyeler, Van’da basılmaya devam ediyor. Asırlık bir Ramazan geleneği olan...

Ramazan geleneği olan “İmsakiye” Van’da yaşatılıyor
VAN
Yayınlama: 21.02.2024
A+
A-

Ramazan ayına sayılı günler kala iftar ve namaz vakitlerini gösteren ve Ramazan geleneği haline gelen imsakiyeler, Van’da basılmaya devam ediyor.

Asırlık bir Ramazan geleneği olan imsakiye eskisi gibi olmasa da rağbet görmeye devam ediyor. Ramazan imsakiyelerine eskisi kadar rağbet olmadığını dile getiren matbaacılar, iftar ve namaz vakitlerini gösteren imsakiyelerin eskiden daha fazla basıldığını günümüzde ise tek tük basıldığını dile getirdi.

Konuyla ilgili konuşan Matbaacı Sıddık Kaya, imsakiye geleneğinin eskisi rağbet görmediğini, gelişen teknoloji ile beraber insanların takvimlere ve imsakiyelere ilgi göstermediğini söyledi.

“GELİŞEN TEKNOLOJİ İMSAKİYE BASIMINI SEKTEYE UĞRATTI”

Yaklaşık 45 yıldır matbaa işleri ile uğraştığını belirten Kaya, “Eskiden Ramazan ayı öncesi esnaf çok sayıda imsakiye bastırırdı. Akıllı telefonların yaygınlaşması ile birlikte insanlar iftar ve namaz vakitlerine telefonlarından çok rahat bakabiliyorlar. Durum böyle olunca günümüzde az sayıda esnaf ve işyeri dışında kimse imsakiye basmıyor. Eskiden imsakiye basılmaya başlandığında ve insanlar bu imsakiyeleri gördüğünde Ramazan ayının manevi havasını hissetmeye başlıyordu. Bugün ise her şey teknolojik ve sanal bir hal aldığı için insanlardaki bu manevi hava da yavaş yavaş kayboluyor. Evet, teknolojik gelişmeler elbette çok iyi ancak keşke teknoloji gelişirken insanlar maneviyatlarını yitirmeseler, Ramazan ve bayram günleri eskisi gibi yaşansa” dedi.

Kaynak: HABER GÜRPINAR-CEBRAİL TEMUR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.