Psikolog Kaya: Orucun insan psikolojisi üzerinde olumlu etkisi vardır

Orucun, insani ihtiyaç ve dürtülerin kontrolünün sağlanmasına, irade terbiyesinin geliştirilmesine katkı sağladığını belirten Psikolog Selva Kaya, bu durumun da insanda öz disiplinin artmasına vesile olduğunu...

Psikolog Kaya: Orucun insan psikolojisi üzerinde olumlu etkisi vardır
Yayınlama: 17.03.2024
A+
A-

Orucun, insani ihtiyaç ve dürtülerin kontrolünün sağlanmasına, irade terbiyesinin geliştirilmesine katkı sağladığını belirten Psikolog Selva Kaya, bu durumun da insanda öz disiplinin artmasına vesile olduğunu söyledi.

Oruç; insanın yeme, içme gibi alışkanlıklarını frenleyen ve insanın irade gücünü geliştiren bedeni bir ibadettir. Sağlık açısından da birçok olumlu etkiye sahip olan oruç, aynı zamanda yoksulların halinden anlama ve yardımlaşma duygularının gelişmesine de vesile olur.  

“RAMAZAN ORUCU GÜNLÜK RUTİNLERİ DEĞİŞTİRİR”

Orucun insan psikolojisi üzerindeki etkileri hakkında konuşan Türk Psikologlar Derneği Van Temsilcisi Selva Kaya, Orucun, belirli bir süre içerisinde her türlü yeme, içme ve cinsel aktiviteyi kısıtlayan bir ibadet olduğunu belirterek, “Ramazan ayının çoğumuzun günlük rutinlerini değiştiren ibadetleri barındırması ve değişen rutinlere bir de temel insani ihtiyaçlarımızdan uzun süreli mahrum kalma durumu eklenince yorgunluk, öfke, depresif duygu durum, kaygı gibi toplumda olumsuz olarak nitelendirilen duygu ve durumların kişide ortaya çıkması oldukça normal karşılanmaktadır. Bu durumlar özellikle Ramazanın ilk günlerinde yoğun olarak hissedilmekle birlikte değişen rutine alışmayla beraber ilerleyen günlerde etkiler azalmaktadır” dedi.

“ORUÇ, ÖZ DİSİPLİNİN ARTMASINA YARDIMCI OLUR”

Orucun,  ihtiyaçların doyurulmasını kısıtlayıcı ve erteleyici yönü ile insani ihtiyaç ve dürtülerin kontrolünün sağlanmasına ve  irade terbiyesinin geliştirilmesine katkı sağladığına dikkat çeken Kaya, “Bu da kişide öz disiplinin artmasına yardımcı olur. Kişi oruç tuttuğu ilk günlerdeki yorgunluğu üzerinden attıktan sonra kazandığı bu öz disiplin yardımı ile hayatına daha kolay çeki düzen verebilir. Bunun yanında Ramazan orucunu tutmak, toplumsal hayatta birlik ve beraberliği arttırması yönüyle de insan psikolojisine katkı sağlamaktadır. Günümüz toplumunun almış olduğu birey merkezli form ile yalnızlaşan insan, Ramazan orucu gibi toplu yapılan bir ibadetle yeniden topluma karışmakta ve böylece yalnızlığın getirmiş olduğu bazı olumsuz ruhsal deneyimlerden uzaklaşabilmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.