Pirireis Denizaltısı hizmete alındı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlığı bünyesinde Aksaz Tersane Komutanlığının açılışı ve deniz platformlarının teslim töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleşti.

Pirireis Denizaltısı hizmete alındı
Yayınlama: 25.08.2024
A+
A-

Aksaz Tersanesi Komutanlığı açılış töreni çerçevesinde Pirireis Denizaltısı hizmete girişi, Hızırreis Denizaltısı bayrak çekme ve seyir deneyimleri başlangıcı, Muratreis Denizaltısı havuz donatım faaliyetleri başlangıcı, YAKIT 2-3-4 Akaryakıt Gemileri ve 3 bin tonluk Denizaltı Havuzu hizmete giriş törenleri yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada, “Bu özel günde tersane komutanlarımızla birlikte ordumuz için büyük öneme haiz Pirireis denizaltımızı hizmete alıyor. Hızır Reis Denizaltı halkımıza bayrak çekiyor ve şehit seslerini başlatıyoruz. Ordumuz için kritik öneme haiz Pirireis denizaltımızı hizmete alıyor, Hızırreis denizaltımıza bayrak çekiyor, seyir testlerini başlatıyoruz. Gemilerimizin inşasında emeği geçen her bir kardeşime kalpten teşekkür ediyor TSK için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Aziz şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Kahraman gazilerimize ülkem ve milletim adına şükranlarımı arz ediyor, rabbim hepsinden razı olsun diyorum. Mücadelemizi aralıksız sürdürüyoruz. Üç tarafı denizlerle çevrili tüm dünyanın gözü üzerinde olan bir ülkeyiz. Asırlar boyunca küresel güç mücadelelerine sahne olmuş bir coğrafyanın tam merkezinde yer alıyoruz. Topraklarımızda huzur içinde yaşamak için Mavi Vatanımızda etkin bir donanmaya sahip olmamız gerektiğinin bilincindeyiz. 2002’den beri güçlü Türkiye güçlü ordu şiarıyla TSK’yı her alanda güçlendirmenin çabası içindeyiz. Deniz Kuvvetleri’mizin ihtiyacı olan her türlü platform ve sistemin tedariki için bütün imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

“138 yıllık hayalimiz olan kendi denizaltı üretim hedefimizi MİLDEN projesi başlatmayı ümit ediyorum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Halihazırda kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden, idamesini gerçekleştirebilen sayılı ülkeler arasındayız. Bununla yetinmiyoruz, 138 yıllık hayalimiz olan kendi denizaltımızı inşa etme hedefimize MİLDEN projemizle başlamayı ümit ediyoruz. Kendi denizaltısını inşa edebilen dünyadaki lider ülkeler arasına girmiş olacağız. MİLDEN projemizle ilgili çalışmalarımız kendi mecrasında ilerliyor. Pirireis kendi güdümlü mermilerimiz Atmaca ve Gezgin’in yanı sıra kısa süre harp atışıyla etkisini gördüğümüz gururumuz Akya torpidomuzu da kullanacaktır. Çok önemli projeleri hayata geçirdik. Milli hücumbot, yeni tip mayın avlama gemisi, açık deniz karakol gemisi, yeni tip çıkarma aracı gibi önemli platformların inşası devam ediyor. Deniz Kuvvetleri’mizde çığır açacak TF2000 hava savunma harbi, milli denizaltı ve milli uçak gemisinin dizayn çalışmaları sürüyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

“Türkiye çok daha fazlasını başaracak kapasiteye sahiptir”

Temel hedeflerinin güçlü ve tam bağımsız bir savunma politikası, güçlü ve tam bağımsız savunma sanayii olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bugün Deniz Kuvvetleri’nin muharip unsurlarına lojistik destek sağlayacak milli tersanemizde inşa edilen her biri 200’er tonluk 3 adet yakıt gemisini hizmete alıyoruz. Deniz Kuvvetleri’miz ile sahil güvenlik komutanlığımıza bağlı yüzer unsurların lojistik ihtiyaçlarını daha rahat karşılayabileceğiz. Çok kısa sürede nasıl büyük mesafeler kat ettiğimizi görebiliyoruz. 22 yılda savunma sanayiinde araştırma kuruluşları teknoloji merkezleri, askeri özel sektör tersaneleri ile adeta bir devrim gerçekleştirdik. 2002’de ülkemizde 62 olan savunma sanayii sayımız 1031’e, 56 olan savunma sanayii firmamız 3 bin 500’e çıktı. Gemilerimizin ihtiyaç duyduğu farklı özellikteki radarların geliştirilmesi, yakın savunma sistemimiz Gökdeniz’in üretimlerin tamamlanarak gemilerimize entegrasyonu gibi pek çok faaliyeti büyük bir kararlılıkla yürütüyoruz. 200 adet deniz platformu ile 40 adet su üstü ve su altı otonom denizaltı projemiz hala devam ediyor. Türkiye çok daha fazlasını başaracak kapasiteye sahiptir. Nice ambargoya rağmen elde ettiğimiz neticeler inancın, azmin gayretin neleri başarabileceğini hepimize göstermiştir. Karada, havada, denizde ve her yerde güçlü bir TSK için gerekeni yapmaya devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Bizi yolumuzdan çevirmeyi amaçlayan engellere takılmadan, yılmadan, yorulmadan kesinlikle geri adım atmadan Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla yürüyeceğiz. Temel hedeflerimiz güçlü ve tam bağımsız bir savunma politikası, güçlü ve tam bağımsız savunma sanayiidir. İnşa faaliyetleri devam eden askeri gemilerimizin donanma envanterine bir an önce katılmasını ümit ediyor, sizleri saygı ile selamlıyorum.”

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.