Pazar günü düğünü olan Vanlılar ne yapacak?

Tüm Türkiye’de Ticaret Bakanlığı tarafından berber, kuaför ve güzellik merkezlerinin haftanın 1 günü tatil edilmesi ile ilgili karar alındı. Alınan bu karar doğrultusunda düğünü tatil gününe denk gelen çiftler ne yapacak? İşte yanıtı.

Pazar günü düğünü olan Vanlılar ne yapacak?
VAN
Yayınlama: 15.07.2024
A+
A-

Ticaret Bakanlığı tüm Türkiye’de kuaför, berber ve güzellik merkezleriyle ilgili bir karar aldı. Alınan karar doğrultusunda bu işletmeler haftanın bir günü tatil edilecek. Van’da da tatil pazar günü olarak belirlendi.
Van’da düğünler genel olarak hafta sonu yapılıyor. Peki, düğünü Pazar’a denk gelen çiftler ne yapacak? Bu sorunun yanıtını Van Berberler ve Kuaför Odası Başkanı Veysel Koç verdi.
Koç, konuyla alakalı şu ifadelere yer verdi:
“Yaklaşık 18 yıldır bizim ilimizde berberler pazar günü bayan kuaförleri de salı günü tatil yapıyordu. Fakat 2022 yılında Ticaret Bakanlığının valiliklerle yaptıkları istişareler sonucunda yeni bir karar alınarak hafta sonu tatili Ticaret Bakanlığı tarafından resmiyete geçecek dediler. Bu yüzden bir kere daha üyelerini toplayıp, istişare toplantısı yaparak, kararınızı alın, gününüzü belirleyin dediler. Biz de üyelerimizi 2022 yılında topladık. 2 defa üst üste. Birinde üyelerimizin katılımı 65 kişiydi. Bunun 42 kişisi pazar deyince meslek odalarında da esas alınan karar çoğunluk ne olursa olsun onun kararıdır. Emsal kararımızı aldık bir gün sonra toplantıya katılmayan arkadaşlarımız adaya gelerek, “Biz istemiyoruz. Salı günü istiyoruz” dediler. Niye toplantıya gelmediniz? Zamanımız yoktu, vaktimiz yoktu, hastamız vardı, işimiz vardı, biz Salı çıkar diye gelmedik dediler. Benim de bu konuda yapacak bir şeyim yok. İlin valisi kararını al, bana getir deyince, en büyük Mülkü İdare Amiri kendisi bende çıkan kararı valimize verdim. Sayın Valimiz, duruma müdahil oldu. Hatta ben 2 tane Salı günü ve 2 tane Pazar gününü isteyen arkadaşları alıp, Vali yardımcımızla görüştürdüm. Sayın Valim dedim ilk alınan kararda Pazar günü 42 kişi çıktı. İkinci toplantıda da karar alamadık. Başa baş bir karar çıktı. Sonrada Sayın Valim burada Salı gününü isteyen arkadaşların öncüsü var iki arkadaş, Pazar gününü isteyende var 2 arkadaş. Bende bu karar arasında kaldım. Kimseyi kırmak istemiyorum. Tatil onların tatilidir. Ben sorumluluk alamayacağım. Siz de zaten bana gelin dediniz. Bizde size yönlendirdik. Sayın valimiz tamam dedi. Arkadaşları da dinledikten sonra siz gidin biz kararı size bildireceğiz dedi. Sayın valimiz 13 ilçe ile Belediye başkanları, kaymakamlar, oda başkanları , esnaf ve sanatkarlar ile istişare ettikten sonra 1 aylık bir süre sonrası bana kararını üs yazısını gönderdi. Berber, kuaför, güzellik salonları hafta sonu tatilini haftada 1 gün Pazar olarak bize beyan etti. Bizde bunu aldık, tüm üyelerimize sms olarak çektik. Sosyal medyada whatsapta, hepsinde bildirdik ve dedik ki alınan karar budur. Yani Vali beyin, Ticaret Bakanlığının Resmi Gazete’de yayınladığı haftada 1 gün tatil programını Vali bey onayladı bize gönderdi. Bizde saygıdeğer üyelerimize bildirdik.”


“Düğünü Pazar gününe denk gelenler özel izne tabi tutulacak”
Düğünü pazar gününe denk gelen çiftlerin özel izne tabi tutulacağını belirten Başkan Koç, “Çıkan kanunun yazılı metninde altta bir ibaresi var bu konunun gelin, damat, nişan, sünnet bu tür durumlarda yasanın denetimini yapacak olan kurumlardan izin alınıp, gelin ve damat çıkana kadar, hiç kimseyi almayıp, kapatıp gitmeleri. Hafta içi çalışma saatlerinin son günü. Cuma günü akşam saat 17:00-18:00’a kadar düğünü olanlar düğün sahibinden davetiye alacak. Gelinim veya damadım var diyerek, bize whatsaptan atacak. Bizde yetkili mercilerden gerekli izinleri alacağız” ifadelerini kullandı.
Son olarak kuaför esnafına seslenen Koç; “Değerli Esnaf ve Sanatkâr arkadaşlarım bu sezon belki biraz zorlanırlar ama önümüzdeki sezona bu Pazar tatiline hepsi de alışacaktır. Hepsi de ailesiyle, çoluğuyla, çocuğuyla daha güzel vakitler geçirecektir İnşallah. Hepsini çok seviyorum. Başımın üstlerinde yerleri var. Biz büyük bir aileyiz. Hepsine hayırlı işler diliyorum” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.