‘Osmanlı Hukuku Devlet-i Aliyye’nin Temeli’ okuyucuları ile buluştu

Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın’ın ‘Osmanlı Hukuku Devlet-i Aliyye’nin Temeli’ isimli kitabı İSAM Yayınları’ndan çıktı.

‘Osmanlı Hukuku Devlet-i Aliyye’nin Temeli’ okuyucuları ile buluştu
Yayınlama: 15.02.2023
A+
A-

Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın’ın uzun süredir üzerinde çalıştığı  ‘Osmanlı Hukuku Devlet-i Aliyye’nin Temeli’ isimli kitabı  raflarda yerini aldı. Okuyucularına iyi haberi sosyal medya hesabı üzerinden duyuran Aydın şunları söyledi;

Uzun zamandır üzerinde çalıştığım Osmanlı Hukuku kitabım İSAM Yayınlarından çıktı inşallah ilgilenenlere faydalı olur pic.twitter.com/AMlhuOB0x3

— M.Akif Aydın (@Mhmtakfaydn) February 4, 2021

Kitabın tanıtım bülteninden…

“Osmanlı Devleti’ni kuranlar ve büyütenler ; güçlü bir devlet yapısını, âdil bir hukuk düzenini ve beraber yaşama arzusunu destekleyen sosyal bir yapı oluşturmuşlardır.

Bu kitap çok yönlü yapının hukuk ve yargı yönünü aydınlatmayı hedeflemektedir. Osmanlı hukukunun genel yapısı, milletimizin asırlar boyunca oluşturup geliştirdiği devlet ve idare geleneğinin Osmanlı dönemi hukukuna etkisi, kanunnameler ve onların Osmanlı hukukundaki yeri ve fonksiyonu, öte yandan İslam hukukunun uygulanmasına Osmanlılar’ın getirdiği yorum zenginliği, siyasi ve ilmî otoritenin bu zenginliğin oluşmasında birlikte oynadığı rol, uygulamada karşılaşılan problemler ve çözüm yolları, mahkemelerin yapısı, işleyişi, mahkemelerin işleyişinde kullanılan hukukî imkânlar, fetvalar ve müftüler, resmî mezhep anlayışı ve bu anlayışın Osmanlı hukuk tarihinde geçirdiği değişimle bir içtihat hukuku olan İslam hukukunun kanun hukuku olmaya doğru geçirdiği evrim, bir kitap hacmi çerçevesinde ele alınıp işlenmeye çalışılmıştır.”

KİTABIN KÜNYESİ

Yayın Tarihi: 09.02.2021
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 438
Yayınevi: İSAM

Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın Kimdir?

1948 yılında Niksar’da doğdu. 1974 yılında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi) ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1977 yılında İ.Ü. Edebiyat Fakültesi İslam Araştırmaları Enstitüsüne asistan olarak girdi.

1981 yılında “Osmanlı Aile Hukukundaki Gelişmeler ve Hukuk-ı Aile Kararnamesi” adlı tezle doktor oldu. 1983 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne Hukuk Tarihi yardımcı doçent olarak atandı.

1987 yılında aynı anabilim dalında doçent, 1993 yılında da profesör oldu.

Kahire Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültelerinde birer yıl misafir araştırmacı olarak çalıştı.

1 Mart 2009’da Bakanlar Kurulu kontenjanından Yükseköğretim Kurulu Üyeliğine atandı. 

Kaynak : İHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.