ABD’de 11 Eylül 2001’de düzenlenen terör saldırılarının üzerinden 22 yıl geçti. Kara gün sonrası dünyada hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Bu saldırıyla birlikte Ortadoğu felaketlerle dolu yeni bir döneme girdi.
Haber7-Özel
Amerika Birleşik Devletleri’nin New York ve başkent Washington kentlerinde 11 Eylül 2001 yılında düzenlenen eş zamanlı terör saldırılarının ardından İslam dünyası adeta kan gölüne döndü. ABD bu saldırıları öne sürerek Afganistan ve Irak’ı işgal etti. 11 Eylül sonrası ABD zulmü, binlerce masum insanın hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı.
11 Eylül 2001 tarihinde ABD’de kaçırılan 4 yolcu uçağıyla eş zamanlı terör operasyonları gerçekleştirildi. New York‘taki ikiz kulelere art arda iki uçak çarparken, Washington yakınlarındaki Pentagon‘a da bir uçaklı saldırı düzenlendi. Bir uçak ise Pensilvanya açıklarındaki açık alana düştü. Düzenlenen saldırılarda İkiz Kuleler’de 2 bin 606, uçaklarda 246, Pentagon’da ise 125 kişi hayatını kaybetti.
ABD EL KAİDE’Yİ SORUMLU TUTTU
Terör saldırılarının şokunu atlatan ABD yönetimi bir sorumlu bulma arayışına girişti. ABD’ye 4 uçakla düzenlenen ve toplamda 2 bin 977 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan terör saldırılarından terör örgütü El Kaide sorumlu tutuldu. Bu açıklamanın ardından Ortadoğu adeta kan gölüne döndü. ABD’nin tarihindeki en uzun savaşın başlangıcı 11 Eylül’le birlikte başladı.
AFGANİSTAN’IN İŞGALİ
Amerika Birleşik Devletleri’ni şoka sokan 11 Eylül saldırılarının sorumlusu olarak El Kaide’nin gösterilmesi sonrası ABD Başkanı George W. Bush‘un “terörizmle savaş” sözü verdi. ABD yönetimi, El Kaide yöneticileri ve Usame Bin Ladin’in Afganistan’da saklandığını öne sürerek Taliban rejimini “topraklarında saklanan tüm El Kaide liderlerini ABD yetkililerine teslim etmeye” ya da onların kaderini paylaşmaya çağırdı.
ABD Başkanı 7 Ekim 2001 günü Afganistan’a işgal hareketini başlattı. 7 Ekim’de hava harekatıyla Taliban ve El Kaide güçleri vurulmaya başlandı. 9 Aralık 2001‘de Afganistan’da Taliban hakimiyetine son verilirken, 2002‘de ülkenin geçiş hükümetinin başına Hamid Karzai getirildi. Yıllarca süren savaşta Afganistan’daki gücünü her geçen gün arttıran ABD, 2010 yılında ülkedeki asker sayısını 100 bine ulaştırdı. Yıllarca süren savaş sonrası 1 Mayıs 2011‘de Usame Bin Ladin Pakistan’da öldürüldü.
Aradan geçen 20 yılın ardından ABD Başkanı Joe Biden 2021‘de Afganistan’dan çekilme kararı aldı. 30 Ağustos 2021 günü ABD Afganistan’dan çekilme sürecinin tamamlandığını duyurdu.
AĞIR BİLANÇO
ABD’nin 11 Eylül‘ü öne sürerek Afganistan’ı işgal etmesiyle 20 yıl süren savaşta çok ağır zaiyatlar verildi. 20 yıl süren savaşta 2 bin 448 Amerikan askeri hayatını kaybederken, ABD için çalışan ve hayatını kaybeden Afganların sayısı da 3 bin 846 olarak kaydedildi. Savaşta en ağır darbeyi ise Afgan siviller aldı. ABD’nin Afganistan’ı işgali süresince kayıtlara geçen toplam 47 bin 245 sivil hayatını kaybetti.
AFGANİSTAN’DAN SONRA IRAK’IN İŞGALİ
11 Eylül saldırılarının sonucundan etkilenen tek ülke Afganistan olmadı. Irak’ta bu terör saldırılarından nasibini aldı. Afganistan’ın işgalinden 2 yıl sonra ABD Irak’ı tehdit etmeye başladı. ABD yönetimi, Irak’ta kitle imha silahları olduğu bahanesiyle 17 Mart 2003‘te Saddam Hüseyin ve ailesine 48 saat içinde ülkeyi terk etmeleri, aksi takdirde askeri müdahaleyle karşı karşıya kalacakları uyarısında bulundu. Bush, bu çağrıdan tam 2 gün sonra 19 Mart’ta ise ABD ve ona destek veren koalisyon güçlerinin Irak’a karşı askeri operasyon başlattığını duyurdu.
Irak’ta ülkenin tamamını ele geçiren ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri 13 Aralık 2003′te Saddam Hüseyin’i saklanırken yakaladı. Çeşitli suçlar nedeniyle 3 yıl boyunca yargılanan Eski Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin 30 Aralık 2006’da idam edildi. Irak’ın işgali ise 18 Aralık 2011’e kadar devam etti.
IRAK BİLANÇOSU
9 yıl süren Irak işgalinde de yine en ağır faturayı siviller ödedi. Irak savaşında ölen sivil sayısı net olarak bilinmezken Brown Üniversitesinin BM için yaptığı çalışmada, işgalde sivil kayıplarının 275 bin ila 306 bin civarında olduğu belirtildi. Ancak resmi olmayan rakamlara göre ise savaşta hayatını kaybeden sivil sayısının 500 bine yakın olduğu ifade ediliyor.
Dönemin ABD Başkanı Barack Obama‘nın yaptığı açıklamaya göre ise Irak’ta toplam 4 bin 400 ABD askeri hayatını kaybederken 32 bin ABD askeri de yaralandı. Irak savaşı için 1 trilyon dolardan fazla para harcandığı belirtiliyor.
GUANTANAMO HAPİSHANESİ
ABD yönetimi 11 Eylül saldırılarının ardından dünyadaki tüm hukuku ayaklar altına alan hukuk tarihine kara leke olarak geçen bir adımı da attı. New York’taki Dünya Ticaret Merkezi kulelerine ve Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasına düzenlenen saldırıların ardından dönemin ABD Başkanı George W. Bush, “teröre karşı savaş” söylemi adı altında bir hapishane kurdu.
11 Ocak 2002‘de Küba’nın Guantanamo Körfezi’nde bulunan ABD Donanma Üssü’nde kurulan hapishanede, getirilenlerin ABD kanunlarının yargısal olarak sağladığı haklardan faydalanmamaları için Amerikan yargısının yetki alanı dışında sorgu hücreleri inşa edildi. “Dünyanın en kötü hapishanesi” olarak tanımlanan Guantanamo‘da binlerce insan insanlık dışı işkencelere maruz kaldı.
Kaynak : İHA