Okullardaki yeni tehlike: Kanlı Para

Öğrenciler arasında son zamanlarda popüler hale gelen “Kanlı Para” oyunu tehlikeli bir hal almaya başladı. Uzmanlar, oyunun fiziksel ve ruhsal zararlarının olacağına dikkat çekiyor. Birçok okulda...

Okullardaki yeni tehlike: Kanlı Para
VAN
Yayınlama: 02.11.2023
A+
A-

Öğrenciler arasında son zamanlarda popüler hale gelen “Kanlı Para” oyunu tehlikeli bir hal almaya başladı. Uzmanlar, oyunun fiziksel ve ruhsal zararlarının olacağına dikkat çekiyor.

Birçok okulda oynanan ve öğrencilerin birbirine zarar verdiği “Kanlı Para” oyunu, bazı veli ve idareciler tarafından henüz bilinmiyor. 1 TL madeni paranın kenarının makas ve bıçakla sivrileştirilerek oynanan oyun, öğrencilerin ellerine zarar vermekle kalmıyor, ruhsal sıkıntılara da neden oluyor.

“Kara Para” oyununun masum bir oyun olmadığına dikkat çeken eğitim sendikaları ve uzmanlar, özellikle velilere çağrıda bulunarak, çocuklarını kontrol etmelerini ve bu tür tehlikeli oyunlara karşı uyanık olmaları gerektiğini söyledi.

“EĞİTİMCİLERİN ÇOCUKLARI BİLE OYNUYOR”

İldeki birçok okuldan “Kanlı Para” oyunu ile ilgili şikayetlerin geldiğine dikkat çeken Eğitim-Bir-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali Uca, “Kanlı para olayı son zamanlarda hem ülkemizin çeşitli illerinde hem de bizim ilimizde görülmeye başlandı. Özellikle sosyal medyadaki aktivitelerin ve öğrencilerimizin sosyal medya takıntısı ile beraber çoğaldı. Çünkü sosyal medyadaki bir olay hemen bir başka kişiye çok rahat ulaşabiliyor. Özellikle TikTok ve benzeri siteler bu tür sıkıntılı durumların çabuk yayılmasına izin de vermiş oluyor. Dolayısıyla son zamanlarda sosyal medya kaynaklı çocuklarımızın neredeyse birçoğunda bu olay artık görülmeye başlandı. Kimisi sadece izliyor, kimisi sadece görmekle yetiniyor, kimisi oynamakla yetiniyor, kimisi ise işin en hararetli kısmına kadar işin içinde. Kimi okullarda hafif seviyeli örnekleri duyuyoruz kimi okullarda ise daha ileri seviyede ellerin kanaması vakaları da görebiliyoruz. Hatta artık eğitimcilerimizin çocuklarının bile oynadığı bir sürece doğru gidiyoruz. Bununla ilgili de bazı şeyler duyduk, kendi öğretmen arkadaşlarımızın çocuklarında, idareci arkadaşlarımızın çocuklarının da bu oyunları oynadıkları ve çocukların bu konudaki itiraflarını biliyoruz. Eğitimci arkadaşlarımızın çocuklarında bile bu durumun görülmesi endişe vericidir. Çocukluğumuzdaki oyunlardan farklı olarak burada bir ceza yöntemi var. Zaten en ilginç, en sıkıntılı ve gündem olan kısmı da bu kısım. Yoksa hani paranın havaya atılıp, ters tutulup işte parmaklarının arasına geçirilmesi olayı aslında çok daha abartılacak bir olay değil. Belki de bu haliyle kalsa çok da zevkli, eğlenceli bir oyun olur. Ama dediğim gibi bu işin sonunda bir ceza yöntemi var ve bu ceza yöntemi çocuklar tarafından en hafifinden, en ağırına kadar seçilmiş durumda. Hatta işte madeni paraların makaslarla kesilip, yontulup daha çok vücudun, elin daha çok kanatılması yoluna gidilmesine kadar farklı versiyonları da var” dedi.

“ÇOCUKLARIN OYNAYACAĞI ALTERNATİF OYUNLARA İHTİYAÇ VAR”

Çocuklar tarafından oynan tehlikeli oyuna karşı veliler ve eğitimcilere önemli görevlerin düştüğüne vurgu yapan Uca, “Velilerimiz öncelikle çocuklarımızın sadece bu yönüyle değil, çocuklarımızın evin dışında geçirdiği zamanın tamamına yönelik bir sorgulama yapmaları gerekiyor. Yani okul içerisinde öğretmenlerle sürekli iletişim halinde olmaları gerekiyor. O çocuklarını zaman zaman belki okula kadar takip etmelerinde fayda var. Rehber öğretmenlerle sürekli iletişim halinde olmalarında fayda var ki bunu yaptığınız zaman çocuk kendisinde bir denetim hissiyatı oluşturduğu için bazı tehlikeli süreçlerin içine de girmeyebilecektir. Özellikle birinci görev velilere düşüyor. İkincisi eğitimciler özellikle öğretmenlerimizin, öğrencilerinin sürekli nelerle uğraştığını, zamanlarını daha çok nelerle geçirdiklerini araştırmalarında fayda var. Bir gözlem yapmalarında fayda var. Ara sıra teneffüslerde sınıflara girmelerinde fayda var. Çocukları en iyi gözlem yapacağımız zaman dilimi aslında teneffüslerdir. Dolayısıyla teneffüslerde bu anlamda çocuklarımızı takip etmemiz gerekiyor. Hep birlikte bu konuda ciddi tedbirleri almamız gerekiyor. Alternatif sistemlerimiz olmalı. Çocukların zaman geçireceği, enerjilerini atacağı işlerin peşinde gitme durumları oluyor bunu kabul etmeliyiz. Çocukları engelleyemezsiniz, yasak koyamazsınız. Madem böyle engellemek yerine onlara alternatif yollar sunmalıyız” ifadelerini kullandı.

“GÖZDEN UZAK YERLERDE OYNUYORLAR”

Çocukların son zamanda okul ortamında gözlem noktasının uzak olduğu yerlerde oynamaya başladığını dile getiren Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Mehmet Uca ise “Öğretmenlerimiz, idareci arkadaşlarımız, rehber öğretmenlerimiz bunu fark ettikçe önlemeye çalışıyorlar. Ancak çocukların çok gizli bir şekilde oynamaya yönelik bir eğilimleri olduğu için gözden ırak yerlerde oynuyorlar. Bu anlamda velilerin evde çocuklarını bu anlamda takip etmelerinde fayda var. Diğer taraftan da öğretmen arkadaşlarımızla iletişimlerini koparmamalarında fayda var. Özellikle de nöbetçi öğretmen arkadaşlarımızın teneffüs saatlerinde bu çocuklara yönelik bir gözleme gitmeleri gerekiyor. Çünkü çocukların bu anlamda en çok rahat hissettikleri dakikalar teneffüs dakikalarıdır” diye konuştu.

“BU TÜR OYUNLAR FİZİKİ VE RUHİ HASTALIKLARIN OLUŞMASINA NEDEN OLUR”

İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Mehmet Tatlı ise ‘kanlı para’ isimli bir oyunun ortaya çıktığını ve bu oyunun da çocukları birçok anlamda tehdit edecek düzeye ulaştığını belirtti. Çocukların birçok anlamda bu oyundan olumsuz etkilendiğini ifade eden Dr. Tatlı, “Burada tabii ki ortaya çıkan cilt bütünlüğünün bozulmasıyla birlikte kan üzerinden enfeksiyon bulaş riski görülmektedir. Ama bu tehlikenin aslında çok daha üstünde olan çocuklarımızın beyin gelişimiyle alakalı olanıdır. Aslında bu çok daha önemli bir durumdur. Özellikle çocukluk çağında beynin ‘plastisite’ dediğimiz gelişiminin bağlantı kurma döneminin en iyi olduğu dönemde kendine zarar vermeyle ödül, zevk ve yolakları birbirine bağlanıyor. Beyinde bu yolaklar birbirine daha çok küçük yaşta bağlandığında ilerleyen zamanlardaki gördüğümüz psikolojik rahatsızlıklar, kendine zarar vermediğin uç boyutları, intihara meyil, psikopatlık, sosyopatlık, cinayet işleme durumları tarzında ağır durumlar bu durumların öncüleri olabilir. Daha çocukluk yaşında beyinlerinin böyle oyunlarla kirletilmesi sonucunda bir enfeksiyon hastalığının yapabileceği tahribatın belki milyon katını yapabilecek düzeyde ciddi bir risk durumu ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.

“KANLI PARA” OYUNU NASIL OYNANIYOR?

Oyunun temelinde madeni paranın elle sert temas etmesi sonucu parmaklarda kanamalar oluşması bulunuyor. Oyunu daha çekişmeli hale getirmek isteyen bazı öğrenciler madeni paraların etrafını bıçakla keskinleştiriyor. Oyun, bir kişinin madeni parayı havaya atıp elin ters kısmıyla tutmasına dayanıyor. Ardından, parmaklar havada sıkıştırıldıktan sonra “kanlı para” denilerek masaya üç kez sert yumruk vuruluyor. Oyunu kaybeden kişi, parayı düşürdüğünde cezalandırılıyor.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.