Meşhur Van Otlu Peyniri bu yıl fiyatı ile dikkat çekiyor!

Van’da sofraların vazgeçilmez lezzeti olan meşhur otlu peynirinin yapımına başlandı. Yapımı bir hayli zahmetli olan peynir fiyatı ile dikkat çekiyor. İşte bu yılki otlu peynir fiyatı…

Meşhur Van Otlu Peyniri bu yıl fiyatı ile dikkat çekiyor!
VAN
Yayınlama: 15.05.2024
A+
A-

Havaların ısınması ile birlikte Van’da hayvanlar yaylalara ve otlaklara çıkmaya başladı. Sütün artması ve Van Otlu Peyniri’ne katılan otların da yeşermesi ile peynir yapımına başlandı.

Van Otlu Peyniri, ilde birçok ailenin geçim kaynağı. Dağların yüksek kesimlerinde toplanan silmo, mendı, siyabu, heliz gibi şifalı otların süte karıştırılması ile yapılan Otlu Peynir, lezzeti ve aroması özellikle kahvaltı sofralarının baş tacı konumunda yer alıyor.

Ancak son zamanlarda artan maliyetler ve üreticilerin çoban bulamaması, hayvancılığı bitme noktasına getirdi. Hal böyle olunca süt, et ve peynir fiyatları yükseldi.

“YENİ PEYNİR 150-200 TL, GÖMÜLÜ PEYNİR İSE 320 TL”

Konuyla ilgili konuşan Van Peynirciler Çarşısı Esnafı Kenan Yağız, Van Otlu Peyniri’nin sofraların vazgeçilmez lezzeti olduğunu söyledi.  Yeni sezonun başladığını söyleyen Yağız, “Bu sezonda koyun peynirinin kilogram fiyatı 200 TL, inek peynirinin kilogram fiyatı ise 150 TL’dir. Eski peynir dediğimiz gömülü peynirin fiyatı da 320 TL’dir.  Fiyat olarak yüksek ama vazgeçilmez bir lezzet olduğu için ister istemez satın alınıyor. Havaların tam anlamıyla ısınmasıyla beraber yoğunluğumuz tam artacak. Havaların ısınması ile birlikte çarşı hareketlenecek” dedi.

“HAYVANCILIĞIN AZALMASI FİYATLARI ETKİLİYOR” 

Hayvancılığın azalması peynir sektörünü ister istemez etkilediğini belirten Yağız, “Eski ile kıyasladığımızda hayvancılığın bitme noktasına geldiğini söyleyebiliriz. Köyde yaşayan insanlar, hayvancılığın zahmetli bir iş olduğunu, masrafları karşılayamadıklarını ve zarar ettiklerini söyleyerek hayvanlarını elden çıkarmaya çalışıyor. Hayvancılığın azalması ise süt ve peynir fiyatlarını yükseltiyor. Bu durum da piyasaları etkiliyor. Hayvancılığın yeniden eski haline dönmesi için devlet desteklerinin artırılması ve denetimin sıklaştırılması gerekiyor. Yapılan desteklerden sonra sırt dönülmemesi lazım. Destek verirken de çok iyi takip edilmesi gerekiyor. Böyle oldu mu işsizlik de azalır. Herkes mutlu olur” ifadelerini kullandı.   

 

Kaynak: ŞİLAN HACIYUSUFOĞULLARI-HABER GÜRPINAR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.