İspanyol kurtarma ekibinin Türkiye’den ayrılmasıyla ilgili muhalif basın yayın organlarında, “Dozerler ve iş makinaları enkaza dalıyor. Kurtarma çalışması yapılmıyor. O yüzden ülkeyi terk ettiler” iddiası yalan çıktı.
Haber7 – ÖZEL
Deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarını akamete uğratan yalanların ardı arkası kesilmiyor.
Türkiye, bir yandan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin acısını dindirmeye ve yaraları sarmaya çalışırken diğer taraftan karanlık odaklar dezenformasyon yaparak arama kurtarma faaliyetlerini akamete uğratmaya çalışıyor.
‘ENKAZA İŞ MAKİNASIYLA MÜDAHALE EDİLİYOR’ YALANI
İspanya’dan gelen kurtarma ekibinin Türkiye’den ayrılmasıyla ilgili muhalif basın yayın organlarında, “Dozerler ve iş makinaları enkaza dalıyor. Kurtarma çalışması yapılmıyor. O yüzden ülkeyi terk ettiler” iddiası ortaya atılmıştı. ‘Enkazdan kurtarma çalışmalarında iş makinasının kullanıldığı’ iddiasının yalan olduğu ortaya çıktı.
VATANDAŞLARIN ENKAZDAN KURTARILMASI İDDİALARI ÇÜRÜTTÜ
İletişim Başkanlığı tarafından yayınlanan 14-15 Şubat 2023 tarihli Dezenformasyon Bülteni’nde yer alan bilgilere göre; İspanyol ekiplerin bölgede arama kurtarma faaliyetlerini devam ediyor.
Afetin 7’nci gününde iddiaların ortaya atıldığı röportajın gerçek dışı olduğu belirtilirken 10’uncu günde arama kurtarma çalışmaları sonucu enkaz altından insanların kurtarılması, iddiaları çürüttüğü ifade edildi.
HAFİF ARAMA KURTARMA EKİPLERİNDEN BAZILARI GERİ DÖNDÜ
İspanya’dan gelen 788 arama kurtarma personeli bölgelere dağıtıldığı, çalışmalarını tamamlayan ‘hafif arama kurtarma’ ekiplerinden bazılarının ülkelerine geri döndüğü kaydedildi.
639 İSPANYOL PERSONEL HALA GÖREVDE
İspanya’dan gelen 639 personelin halen aktif olarak deprem bölgesinde çalıştığı öğrenildi.
İSPANYOL EKİP GAZİANTEP’TE
İspanya Askeri Acil Durum Birimi (UME) sözcüsü Aurelio Soto, Yenişafak’a açıklamalarda bulunarak, 55 kişiden oluşan ve Birleşmiş Milletler sertifikalı İspanyol UME ekiplerinin, çalışmalarını depremden en çok etkilenen illerden biri olan Gaziantep’in farklı ilçelerinde yoğunlaştırdığını ifade etti
Soto, 55 kişiden oluşan ve Birleşmiş Milletler sertifikalı İspanyol UME ekiplerinin, çalışmalarını depremden en çok etkilenen illerden biri olan Gaziantep’in farklı ilçelerinde yoğunlaştırdığını ifade etti. Ekiplerinin depremde yıkılan evlerdeki canlı kişileri arama ve kurtarma ile ölen kişileri enkazda bulup çıkartma gibi farklı alanlarda yetkinliğe sahip olduğunu belirten UME sözcüsü, kurtarma çalışmaları sırasında özel yetiştirilmiş köpekler ve insansız hava araçları gibi birçok imkandan faydalandıklarını da ekledi.
İSVİÇRELİ VE FRANSIZLARDAN OLUŞAN EKİP: YABANCI İLE YERLİ EKİPLERİN İŞBİRLİĞİ GAYET İYİ
Türkiye’ye gelen İsviçreli ve Fransız gönüllülerden oluşan 15 kişilik Kentsel Arama ve Kurtarma (USAR-GIS) şefi Philippe Zuberbuhler, “Nepal ve Haiti’de katıldığımız arama kurtarma çalışmalarıyla karşılaştırırsak Türkiye’de yabancı kurtarma ekipleri ile yerel ekipler arasındaki işbirliği gayet iyiydi” dedi.
AVUSTURYALI SAĞLIK ÇALIŞANI: TÜRKLERİN BU DAVRANIŞI BENİ ÇOK ETKİLEDİ
Avusturya’dan bölgeye giden iki ekipten ilki olan Vorarlberg’den kısa adı SARUV arama kurtarma ekibi geri döndü. Avusturya’nın Vorarlberg eyaletinden Türkiye’ye giden 32 kişilik sivil arama kurtarma ekibi de geri döndü. Ekipte görev alan sağlık çalışanı Laura Nusko, deprem bölgesindeki insanların orada arama kurtarma faaliyetleri yürüten ekiplere çay ve yemek ikramında bulunup, teşekkür ettiklerini ifade ederek, “Beni en çok şaşırtan şey, (depremzedelerde) gördüğümüz inanılmaz misafirperverlik ve minnettarlık. Böyle bir durumda bunu gösteriyor olmaları beni çok etkiledi.” görüşünü paylaştı.
BULGAR EKİP: ŞEHİR YERLE BİR OLMUŞ
Arama kurtarma çalışmalarına destek veren Bulgar ekibin üyeleri de deprem bölgesinde Türk ekiplerle verimli bir iş birliği yürüttüklerini belirtti. Uzman ve gönüllülerden oluşan 25 kişilik Bulgar ekip, deprem bölgelerinde yürüttükleri çalışmaları, ülkeye dönüşlerinde Sofya Havaimanı’ndan anlattı. Arama kurtarma gönüllülerinden Rosen Terziev, “AFAD’dan arkadaşlarımızla birlikte verimli bir işbirliği yaptık. Orada da bizim gibi gönüllü olarak sahada çalışanlar vardı. Onlar da her türlü koordinasyonu sağladılar. Arkadaşlar durum bildirisi aldıktan sonra bizleri ilgili mekana götürürdü. Her gün farklı yerlerde çalıştık. Son derece yoğun bir görevdi. Elimizden geleni yaptık. Her gece sabaha kadar çalıştık. Gruplar halinde çalıştık. Enkazlar inanılmaz büyüklükte. Gördüğümüz şehir neredeyse yerle bir olmuş.” ifadelerini kullandı.
GİDEN KURTARMA EKİPLERİNE ALKIŞLARLA VEDA
Deprem bölgesinden gelen bazı yabancı ekipler, ülkelerine dönmek için geldikleri İstanbul Havalimanı’nda alkışlarla karşılandı. İstanbul Havalimanı’nı işletmecisi İGA, ülkelerine dönen ekiplere teşekkür amacıyla dijital bilgi ekranlarından, destek veren ülkelerin bayraklarıyla birlikte 15 dilde “Dayanışmanız için teşekkürler” yazısı yansıtıldı. Ayrıca arama kurtarma ekipleri İGA Lounge’da özel olarak ağırlanırken, alanda oluşturulan özel bölgede hatıra defterine mesajlarını yazdı. İGA Buggy ile uçak kapılarına kadar götürülen ekiplere hatıra olarak nazar boncuğu ve üzerinde “teşekkürler” yazan kupa hediye edildi.
Kaynak : İHA