Kurbanlar ‘Tarım Cebimde’ uygulaması ile sorgulanıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, vatandaşların restoran ve kafelerin gıda güvenirliği için denetlenip denetlenmediğini “Tarım Cebimde” uygulamasındaki QR kodu işletmelerdeki barkodlara okutarak öğrenebileceğini açıkladı.

Kurbanlar ‘Tarım Cebimde’ uygulaması ile sorgulanıyor
Yayınlama: 07.06.2024
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, vatandaşların restoran ve kafelerin gıda güvenirliği için denetlenip denetlenmediğini “Tarım Cebimde” uygulamasındaki QR kodu işletmelerdeki barkodlara okutarak öğrenebileceğini açıkladı.

Orman Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda “7 Haziran Dünya Gıda Güvenirliği Günü” etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, nüfusun hızla arttığına dikkati çekti. Yumaklı, 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara, ülke nüfusunun ise 100 milyona yaklaşmasını beklediklerini dile getirdi.

Yumaklı, söz konusu durumdan dolayı nüfusu beslemek için bugünden yüzde 70 daha fazla gıdaya ve bu gıdayı üretmek için de yüzde 55 daha fazla suya ihtiyaç olacağını vurguladı.

Gıda güvenirliğinin altını çizen Bakan Yumaklı, tarladan sofraya gıdanın tüm aşamalarının kontrol edildiğini belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığının gıda güvenirliğini 3 aşamada ele aldığını ifade eden Yumaklı, üretim, denetim ve tüketim noktalarında hassas olduklarını aktardı.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı hububat referans fiyatlarına da değinen Yumaklı, gıda konusunu siyasi bir aperat olamayacağını belirtti. Gece ve gündüz çalışan çiftçinin gerçekçi olmayan vaatler ile kışkırtılmasını kabul etmediğini dile getiren Yumaklı, çiftçi ile bakanlığın arasına açacak tüm söylemleri reddettiğini bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığının denetim mekanizmasını da işaret eden Yumaklı, Avrupa Birliği (AB) uyumunun yanı sıra FAO ve Dünya Sağlık Örgütü’nün çalışmalarını dikkate aldıklarını da belirtti.

“7 bin 617 Gıda Kontrol arkadaşımız var”

Yapılan çalışmaları aktaran Yumaklı, şunları kaydetti:

“Şu ana kadar 104 adet Türk Gıda Kodeksi mevzuatı yayınlandı. 81 ilimizde güçlü bir denetim alt yapımız var. 41 Kamu ve 107 Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı ile hizmet veriyoruz. Gıdaya yönelik 15 Ar-Ge merkezimiz var. 7 bin 617 Gıda Kontrol arkadaşımız var. Biz en iyi gıda denetçisinin vatandaşımız olduğunu düşünüyoruz. Bu güçlü alt yapıyla 2023 yılında 1,3 milyon denetim yaptık. 2024 yılının ilk 5 ayında ise toplam 515 bine yakın denetim gerçekleştirildi” ifadelerini kullandı.

“Yasağımızı delmeye çalışanlar yakından takip ediyoruz”

Gıda etiketlerine yeni düzenlemeler getirdiklerini anlatan Yumaklı, “Yanıltıcı görsel maddeleri yasakladık. Gıda katkı maddelerinin bazılarını yasakladık. Yasağımızı delmeye çalışanları görüyor ve yakından takip ediyoruz. İlk kez arı ürünlerine ilişkin bir tebliğ yayımladık. İhracattan geri dönen taze meyve ve sebzelerin kontrollerinin ülkemizde giriş noktasında yapılmasına başladı. Bize zaman zaman bazı eleştiriler, mesnetsiz iddialar, eleştiriler geliyor. Her hangi bir şekilde uygunsuz olduğu tespit edilen ürün ne yapılıyormuş görelim” şeklinde konuştu.

Bakan Yumaklı, pestisit nedeniyle yurt dışından Türkiye’ye geri gönderilen 17 ton limonun imha görüntülerini de etkinlikte izletti. Yumaklı, sadece Türkiye’ye gönderilen ürünlerin imha edilmediğini bunun yanı sıra hasat zamanı aşırı pestisit tespit edilen ürünlerinde uygun mekanlarda imha edildiğini söyledi. Yumaklı, pestisit tespit edilen ürünlerin sahiplerine de gerekli uyarılar yapıldığını ve idari para cezası uygulandığını aktardı.

Yumaklı, Kahverengi kokarca ve Akdeniz meyve sineği gibi zararlı böceklere karşı eylem planı oluşturduklarını da belirtti. Hayvanlara şap aşılamasının bu yıl 3’e çıkartıldığını hatırlatan Yumaklı, aşılar ile geçen yıla göre şap vaka sayısının yüzde 53 oranında azaltıldığına dikkati çekti.

Hayvan hastalıklarının yayılımının engellenmesi için Erzurum ve Elazığ’da Veteriner Yol Kontrol ve Denetim Noktaları oluşturulduğunu hatırlatan Yumaklı, Ankara, Çankırı, Kayseri ve Mersin’de de denetim noktaları için çalışmalar başlatıldığının altını çizdi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım Cebimde uygulamasını telefonlarına indiren vatandaşların, gittikleri restoran veya kafeteryadaki barkodları uygulama sayesinde okutarak güvenilir gıda konusunda akıllarda soru işareti kalmasının önüne geçileceğini bildirdi.

Vatandaşlar “Tarım Cebimde” uygulamasıyla işletmelerin denetlenip denetlenmediğini öğrenebilecek

Bakan Yumaklı, Konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Herhangi bir gıda alışverişi yapacağınız restorana, kafeteryaya gittiniz. O işletmenin en son ne zaman denetlendiğine dair barkot ile bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunun bir sonraki aşaması bu denetim sonucunun ne olduğunu göstermek olacak. Biz burada gönüllülük esası istiyoruz. İşletmeler kendi firmalarının güvenirliliğini, ne kadar güvenli olduğunu tüketicilere göstermek istiyorlarsa bu barkodu kendi işletmelerini görünür yerlerine, menülerine, kapılarına yapıştırarak sizlere güvenilir gıdaya ulaşma hakkınızın bakanlık tarafından da denetlendiğini kendileri göstermiş olacak. Eğer QR kod yoksa siz oraya bir soru işareti ile oturabilir alışveriş yapabilirsiniz.”

Uygulama nasıl kullanılacak?

Tarım Cebimde uygulamasını indiren vatandaşlar, ilk önce Gıda Kontrol sekmesini açmalı. Ardından İşletme Denetim Sorgulama sekmesini de açan vatandaşlar, restoran veya kafelerdeki QR kodu okutarak, işletmenin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetlenip denetlenmediğini öğrenebilecek.

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.