Kurban eti ve derisi nasıl değerlendirilmelidir ?

HABER. MELİKE AKBAL Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Dijital Yayınlar Daire Başkanlığı tarafından yapılan paylaşımda Kurban Bayramı’nda kesilecek olan hayvanların etlerinin ve derilerinin nasıl değerlendirilmesi gerektiği ile...

Kurban eti ve derisi nasıl değerlendirilmelidir ?
VAN
Yayınlama: 19.06.2023
A+
A-

 

HABER. MELİKE AKBAL

Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Dijital Yayınlar Daire Başkanlığı tarafından yapılan paylaşımda Kurban Bayramı’nda kesilecek olan hayvanların etlerinin ve derilerinin nasıl değerlendirilmesi gerektiği ile ilgili bilgi verildi.
Kurban Bayramı, belli şartları taşıyan hayvanların kesildiği ve bu etin ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığı ve bir kısmının da kesilen kişi tarafından tüketildiği dini bir gündür. Dağıtılan kurban etleri ibadet olmanın yanında toplumsal birlik ve beraberliğin pekişmesine de vesile olur. Peki, kurban eti ve derisi nasıl dağıtılmalı ve değerlendirilmelidir?


Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Dijital Yayınlar Daire Başkanlığı tarafından yapılan paylaşımda, şu ifadelere yer verildi:
“Peygamber Efendimiz (s.a.s.) etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtıldığını, bir bölümünün akraba, komşu ve tanıdıklarla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir.
Kurban derisi, bir fakire veya hayır kurumuna verilmelidir. Hz. Peygamber feda haccında Hz. Ali’ye, kurban olarak kesilen develerin başında durmasını ve bunların derileri ile sırtlarındaki çulların sadaka olarak vermesini, kasap ücreti olarak bunlardan bir şey vermemesini emretmiştir.


Kurban derilerinin para karşılığında satılması, kurbanın kesimi ve bakımı için ücret olarak verilmesi caiz değildir. Satılması durumunda bedelinin yoksullar verilmesi gerekir.
Ancak kurbanın derisi bir fakire veya hayır kurumuna bağışlanabileceği gibi evde namazlık, kalbur ve benzeri ev eşyası yapılıp kullanılmasında da sakınca yoktur.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.