90 sandalyeli Meclis’te oylamaya katılan 64 milletvekilinden 59’unun “evet” oyuyla yasalaşan tasarı, ülke bayrağında bulunan dalga şeklindeki güneş ışınlarının düzleştirilmesini öngörüyor.
Kırgızistan Meclisi’nde, ülke bayrağında değişiklik öngören tasarı kabul edilerek yasalaştı. Kırgızistan Meclis Başkanı Nurlanbek Şakiyev’in başkanlığında Kırgız Cumhuriyeti Devlet Sembolleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Genel Kurul’un oylamasına sunuldu.
Meclis Başkanı Şakiyev ve milletvekili Ulan Primov’un Kırgızistan bayrağını iyileştirmek amacıyla hazırladığı tasarı, 90 sandalyeli Meclis’te oylamaya katılan 64 milletvekilinden 59’unun “evet” oyuyla yasalaştı. 5 kişi ise “hayır” oyu kullandı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, 2. Halk Kurultayı’nda (Halk Buluşması) ülke bayrağında değişikliklerin yapılmasını kendisinin istediğini belirtmişti. Caparov’un onayı sonrası kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Tasarı, ülke bayrağında bulunan dalga şeklindeki güneş ışınlarının düzleştirilmesi ve ortasındaki motifin içinde yer alan çizgi sayısının 3’ten 4’e çıkarılması önerisini içeriyor.
BAYRAK NEDEN DEĞİŞİYOR?
Kırgızistan bayrağında, kahramanlığı ve barışı simgeleyen kırmızı renkli kumaşın ortasında yuvarlak bir güneş diskinin etrafında 40 Kırgız boyunu temsil eden 40 kollu dalgalı güneş ışını yer alıyor. Güneş diskinin içinde, Kırgızlar için anlamlı sayılan keçe çadırının (otağ) tavanındaki “bir arada” anlamına gelen daire şeklindeki “tündük” motifi bulunuyor.
Bayrağın ana unsurlarından olan bu ışınlar son zamanlarda ayçiçeğine benzetildikleri için eleştiriliyordu. Kırgız kültüründe “vefasızlığı” ve “hizmetkarlığı” simgeleyen ayçiçeği, “kişisel çıkar için bağlılığını değiştirmeye istekli”, “kararsız” ve “köle ruhlu” bir kişiyi tanımlamak için kullanılıyor.