İsrail-Filistin savaşı: Refah Sınır Kapısı açıldı, İsrail’den yeni tehdit

Bugün 10.00’da Refah Sınır Kapısı açılarak, 20 TIR’ın Gazze’ye geçişine izin verildi. İsrail ise, insani yardım (ilaç, tıbbi ürün ve gıda) dışında hiçbir malzemenin geçişine izin vermeyeceğini duyurdu. İşte bölgede bugün yaşananlar.

İsrail-Filistin savaşı: Refah Sınır Kapısı açıldı, İsrail’den yeni tehdit
Yayınlama: 21.10.2023
A+
A-

Hamas’ın 7 Ekim operasyonunun ardından İsrail, onyıllardır abluka altında tuttuğu Gazze’yi adeta yıktı. Binlerce sivil katledilirken, Batılı ülkeler sessiz kaldı. Ancak Gazze’deki Baptist Hastanesi’nin (Al Ahli Arab Hastanesi) İsrail tarafından vurulmasıyla, ateşkes çağrıları da arttı.

İsrail’le Filistin arasındaki savaşta bugün yaşananlar saat saat şu şekilde:

14.17: İsrail’in Gazze saldırılarında vefat edenlerin sayısı 1756’sı çocuk olmak üzere 4 bin 385’e yükseldi.

13.45: Fransa’ya ait “UDC L9014 Tonnerre” gemisinin Akdeniz’e giriş yaptığı belirtildi. Çeşitli kaynaklar, geminin, İsrail’e destek için Doğu Akdeniz’e gideceğini iddia etti.

İsrail-Filistin savaşı: Refah Sınır Kapısı açıldı, İsrail'den yeni tehdit

REFAH KAPISI AÇILDI! İSRAİL’DEN “YAKIT GİRMEYECEK” AÇIKLAMASI

13.09: İsrail ordu sözcülerinden Daniel Hagari, Gazze’ye giren insani yardımın kuşatma altındaki bölgenin güney kısmına gideceğini ancak “Gazze’ye yakıt girmeyeceğini” duyurdu. Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın açılmasının ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan Hagari, Gazze’ye yalnızca yiyecek, su ve tıbbi yardımın girmesine izin verileceğini söyledi. BM ise, hastaneler başta olmaz üzere binaların enerjisi için yakıtın da bölgeye ulaştırılmasını istedi.

12.21: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Refah’ın açılmasıyla Gazze’ye gönderilen 20 TIR’lık insanı konvoy için, “Gazze halkına ilk insani yardımın ulaşması iyi ve önemli. Suya, yiyeceğe ve ilaca ihtiyaçları var, onları yalnız bırakmıyoruz.” dedi. Scholz ayrıca, “Almanya çatışmadaki acıyı hafifletmek için her türlü çabayı göstermeye devam ediyor.” ifadelerini kullandı. 

11.53: Hamas yetkilileri, 7 Ekim’de başlayan İsrail saldırılardan bugüne 14 bin 200 konuttan oluşan 5 bin 500 binanın tamamen yıkıldığını, 62 kamu binasıyla 133 bin 370 konutun kısmi hasar gördüğünü ve bunlardan 10 bin 127’sinin oturulamayacak durumda olduğunu açıkladı.

11.44: Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bürosu, DSÖ’nün 4 kamyonluk tıbbi malzeme konvoyunun Refah Sınır Kapısı’nın açıklamasıyla Gazze’ye doğru yola çıktığını duyurdu. Gazze’ye giden 4 kamyonun içinde; 1200 kişilik travma tedavi tıbbi malzemesi, 235 kişilik travma çantaları, kronik hastalıklar için 1500 kişiye ilaç ve üç ay boyunca 300 bin kişiye yetecek temel sağlık malzemeleri bulunduğunu açıkladı.

İsrail-Filistin savaşı: Refah Sınır Kapısı açıldı, İsrail'den yeni tehdit

ARALARINDA TÜRKİYE DE VAR, İSRAİL’DEN UYARI

11.04: İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail-Filistin çatışması nedeniyle “son günlerde dünyanın çeşitli ülkelerinde İsrail karşıtı protestolarda ciddi artış tespit edildiğine” işaret edilerek, İsrail vatandaşlarına yönelik seyahat uyarısının sıkılaştırıldığı kaydedildi. Açıklamada, “bir sonraki duyuruya kadar, Türkiye, Mısır (Sina dahil), Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Fas dahil olmak üzere tüm Orta Doğu/Arap ülkelerinde kalmaktan kaçınılması” tavsiye edildi. Açıklamada ayrıca, Malezya, Bangladeş, Endonezya gibi seyahat uyarısı olan Müslüman ülkelere ve Maldivler gibi seyahat uyarısı yapılmayan Müslüman ülkelere de gidilmemesi istendi.

11.02: İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Mısır ve Ürdün’deki İsraillilerin mümkün olan en kısa sürede bu ülkelerden ayrılmalarını istedi.

10.36: Hizbullah, İsrail’in kuzeyindeki Margaliot bölgesi yakınındaki Hunin yerleşim yerini vurduklarını açıkladı. İsrail de bu karşılık olarak Hizbullah’ın askeri noktalarını vurdu.

İsrail-Filistin savaşı: Refah Sınır Kapısı açıldı, İsrail'den yeni tehdit

REFAH AÇILDI

10.20: Dün, İsrail’in itirazlarına rağmen Mısır, Refah Sınır Kapısı’nı tek taraflı olarak açmıştı. Bugün ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, Refah sınırının saat 10.00’da geçici bir süreliğine açılacağı bildirildi. Saat 10.00 olunca sınır kapısı açıldı. Bu kapsamda; yabancı uyruklu vatandaşlar Gazze’den çıkacak, günlerdir kapıda bekleyen insani yardım (ilaç, tıbbi malzeme ve gıda) TIR’ları da Gazze’ye girecek. Yardımların dağıtımını BM üstlenecek. Sınırın ne zamana kadar açık kalacağı ise bilinmiyor.

10.10: İsrailli yetkililer, Amerikalı rehineler Judith ve Natalie Raanan’ın Hamas tarafından serbest bırakıldığını teyit etti. Anne ve kız ABD vatandaşları, ülkenin güneyindeki Nahal Oz Kibbutz’unda Hamas tarafından rehin alınmıştı.

İsrail-Filistin savaşı: Refah Sınır Kapısı açıldı, İsrail'den yeni tehdit

10.05: Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki İsrail bombardımanlarında 16 gazetecinin öldüğünü duyurdu.

HAMAS’TAN İSRAİL’E ILIMLI MESAJ

09.44: Hamas’ın siyasi kanadı yöneticilerinden Mohammad Nazzal, Al Jazeera’ya yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun saldırganlığını durdurması halinde esir tuttukları sivilleri serbest bırakacaklarını açıkladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.