İlk vaka ortaya çıktı: ABD’de vahşi doğada ilk kez ‘vampir virüsler’ keşfedildi!

Zombi virüslerin bir konakçıda çoğalmak için diğer virüslerle temas ettiğini belirten bilim insanları, virüslerin yardımcıların boynuna yapıştığı, ilk vakayı bulduklarını açıkladı.

İlk vaka ortaya çıktı: ABD’de vahşi doğada ilk kez ‘vampir virüsler’ keşfedildi!
Yayınlama: 08.11.2023
A+
A-

Bilim insanları ilk kez ‘vampir virüsleri’ gözlemledi. Bu virüsler kendilerini çoğaltmak için diğer virüslere yapışan patojenler olarak biliniyor.

Araştırmacılar, kendi kendini kopyalayan çoğu virüsün aksine, bazı virüslerin diğer virüsleri avladığını teorik olarak onlarca yıldır biliyorlar.

Şimdi, Maryland’deki bir araştırma ekibi, bir ‘uydu’ ve ‘yardımcı’ virüs içeren bu süreci mikroskop altında izledi.

Bakterileri enfekte eden bir virüs türü olan bakteriyofaj türü, toprak kaynaklı bir virüsün ‘boynuna’, yani kapsidin virüsün kuyruğuyla birleştiği yere yapıştı.

İlk vaka ortaya çıktı: ABD'de vahşi doğada ilk kez 'vampir virüsler' keşfedildi!

KARŞILAŞTIĞI GÖRÜNTÜYE İNANAMADI

Biyolog ve başyazar Tagide deCarvalho şunları söyledi: “Bunu gördüğümde ‘Buna inanamıyorum.

Daha önce hiç kimse bir bakteriyofajın ya da başka bir virüsün- başka bir virüse bağlandığını görmedi.”

İki patojenin viral ilişkisine uydu ve yardımcı denir. Uydu, yaşam döngüsü boyunca destek için yardımcıya dayanan bulaşıcı iplikçiktir.

Ekip, toprakta bulunan bir Streptomyces bakteri türü (yardımcı) de dahil olmak üzere bir uydu bakteriyofaj (bakteri hücrelerini enfekte eden bir virüs) örneği üzerinde çalıştı.

Bununla birlikte, bakteriyofaj tipik olarak entegrasyon için bir gene sahiptir ve doğrudan yardımcısına bağlanmaz.

Örnekteki uydu virüs, onu izole eden öğrenciler tarafından MiniFlayer olarak adlandırıldı ve entegrasyon için geni olmayan bir uydunun bilinen ilk vakası.

İlk vaka ortaya çıktı: ABD'de vahşi doğada ilk kez 'vampir virüsler' keşfedildi!

HAYATTA KALABİLMEK İÇİN KONAK HÜCREYE GİRİYOR

Konak hücrenin DNA’sına entegre olamadığı için, hayatta kalabilmesi için konak hücreye her girdiğinde MindFlayer adı verilen yardımcısının yanında olması gerekir.

Yapılan bir deney, yardımcıların yüzde 80’inin (50 kişiden 40’ı) boynunda bir uydu bağı olduğunu göstermiştir.

Daily Mail’in aktardığı bilgilere göre, Her ne kadar ekip bu açıklamayı doğrudan kanıtlamamış olsa da, biyolojik bilimler profesörü Ivan Erill, “Bağlanmak artık çok mantıklı” çünkü aksi takdirde hücreye aynı anda gireceğinizi nasıl garanti edeceksiniz?” dedi.

100 MİLYON YILDIR KENDİSİNİ OPTİMİZE EDİYOR

Erill, “Bu uydu virüs en az 100 milyon yıldır genomunu yardımcı ile ilişkili olacak şekilde ayarlıyor ve optimize ediyor” dedi.

Erill’in araştırma grubunda yüksek lisans öğrencisi ve makalenin ilk yazarı olan Elia Mascolo, uydu, yardımcı ve konakçı genomlarını analiz ederek daha önce hiç görülmemiş bu viral ilişki hakkında daha fazla ipucu ortaya çıkardı.

Çoğu uydu virüs, hücreye girdikten sonra konak hücrenin genetik materyaline entegre olmalarını sağlayan bir gen içerir.

Bu, o andan itibaren hücreye ne zaman bir yardımcı girse uydunun çoğalmasını sağlar. Konak hücre de bölündüğünde uydunun DNA’sını ve kendi DNA’sını kopyalar.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.