Sağlığınızı korumak için her gün temizlemeniz gereken 10 şeyi sizler için derledik.
Her gün farkında olmadan sağlığımızı tehdit eden birçok şeye temas ediyoruz. Dikkat etmediğimiz zaman bağışıklığımızın en ufak bir açığında mikrop kapıp hastalanabiliyoruz ve sebebinin ne olduğunu dahi bilmiyoruz.
Geçtiğimiz yıllarda yaşanan salgın sebebiyle artık mikrop konusunda eskiye nazaran daha dikkatli olduğumuz bir gerçek. Her gün temizlemeniz gereken şeyler, aslında gün içerisinde defalarca temas ettiğimiz eşya ve yerlerden oluşuyor. Peki, siz her gün kullandığınız ve hayatınızı tehlikeye sokan eşyaları biliyor musunuz?
İşte her gün elimizin altında olan, barındırdığı mikroplar ile sağlığımızı riske atan ve her gün temizlenmesi gereken şeyler listesi…
HER GÜN TEMİZLEMENİZ GEREKEN 10 ŞEY
Süngerler ve Mikrofiber Bezler
Her gün temizlemeniz gereken şeylerden bir tanesi süngerler ve mikrofiber bezlerdir. Günlük hayatta dökülenleri silmek, ortadan kaldırmak için sünger ve mikrofiber bezleri oldukça sık kullanırız. Doğru ve her gün temizlenmediği zaman bu temizlik malzemelerinde garip bir koku ve kirlilik oluşmaya başlayacaktır.
Pampas otu nedir? Pampas otunun dökülmemesi için ne yapılmalı?
Her evin vazgeçilmez temizlik araçlarından olan sünger ve mikrofiber bezler her gün temizlemeniz gereken parçalardan bir tanesidir. Bunun için sünger ve mikrofiber bezleri her gün karbonatlı su ile temizlemeniz gerekir.
Bulaşıklar
Yiyecek kalıntıları ve su, bakteri oluşumunu tetikleyen mükemmel bir bileşendir. Aynı zamanda yapılan araştırmalara göre mutfak tezgâhları evlerde en yüksek bakteri oluşturmaya eğilim gösteren alanlardan bir tanesidir. Bu yüzden her gün temizlemeniz gereken şeylerden bir diğeri ise yemeklerden sonra kalan bulaşıklardır.
Halıdaki yağ lekesi nasıl çıkar?
Bulaşıkları en iyi izole etmenin yolu yemeklerden sonra fazla bekletmeden yıkamaktır. Eğer bulaşıkları yıkamak için enerjiniz yoksa onların tehlike oluşturmasını önlemenin en iyi yoluysa bulaşık makinesi içerisine yerleştirmektir.
Mutfak Tezgâhları
Mutfak tezgâhlarının ne kadar tehlike arz ettiğini bahsetmişken, listeye burayı da eklememek olmaz. Mutfak tezgâhları, günlük olarak en sık kullanılan alanlardan bir tanesidir. Bu yüzden her gün temizlenmesi gereken şeyler arasında yer alır. Mutfak tezgahlarını doğru temizlemek için dezenfekte edilmiş bir sünger ve mikrop öldürücü bir temizleme ürünü kullanın.
Mutfak Masası
Mutfak masaları her gün temizlemeniz gereken şeyler arasında yer alır. Mutfak masaları kullanıldığı zaman geride birçok kırıntı kalabilir. Her ne kadar bir bez ile üstünkörü silinse de bakteri ve küf oluşumunun önüne geçememektedir.
Mutfak masası her gün temizlemeniz gereken şeylerden bir tanesi olduğu için işe öncelikle tozunu güzelce alarak başlayabilirsiniz. Bazı mutfak masası türleri için en basit temizlik yöntemleri şunlardır:
Konserve gıdaların raf ömrü: Doğru saklama yöntemleri nelerdir?
Ahşap Mutfak Masası: Ahşap mutfak masası kullanan kişiler, her yemekten sonra bir mikrofiber bezi ılık su ile nemlendirip silmeli ve ardından temiz bir havlu ile kurulama işlemi yapmalıdır.
Cam Mutfak Masası: Cam mutfak masası kullanan kişiler, her yemekten sonra dezenfekte edilmiş bir süngeri, karbonatlı ılık su ile ıslatıp masayı silebilir.
Metal Mutfak Masası: Metal mutfak masası olan kişiler, nemli bir sünger ile mutfak masasını güzelce silebilir.
Banyo Tezgâhı
Banyo tezgâhları da mutfak tezgâhları kadar tehlikeli bakteriler oluşmasına sebep olan bir yapıdadır. Özellikle tuvalet içerisinde yer alan banyo tezgâhları inç başına 452 bakteriden oluşur. Ve bu bakteri türleri oldukça tehlikeli bakterilerdir. Bu yüzden banyo tezgâhları da her gün temizlemeniz gereken şeyler listesinde en önemli olanlar arasında yer alır.
Banyo tezgâhınızı temizlemek için bir sprey şişesi içerisine bir bardak sıcak su ve bir bardak beyaz sirke ekleyip karıştırın. Bu spreyi her gün mutfak tezgâhınıza sıkın.
Bilgisayar Klavyesi
Her gün elimizin altında bulunan bilgisayar klavyeleri, Arizona Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre klozet kapağından 400 kat daha fazla bakteri barındırdığı ortaya çıkmıştır. Oldukça tehlike içeren bu durumun önüne geçmek için bilgisayar klavyenizde her gün temizlemeniz gereken şeyler listesinde yer alıyor.
Bilgisayar klavyesini temizlemek için izopropil alkol ya da elektronik açıdan güvenli bir temizleme ürünü ile her gün temizlemeniz gerekir.
Anahtarlar
Anahtarlar aslında çok kir tutuyor gibi görünse de bu liste arasında en masum olanlardan bir tanesidir. Anahtarların bakteri tutmamasının sebebi kimine göre tek kişi tarafından kullanılıyor olması kimine göre de anahtar yapımında kullanılan metal malzeme bakteri oluşumunu engelleyen bir malzeme olduğu düşünülmesidir.
Polyester kumaş nedir, özellikleri nelerdir?
Anahtarlar diğer maddeler gibi çok bakteri barındırmasa da yine de her gün temizlemeniz gereken şeyler arasına girmektedir. Bunun asıl sebebi bağışıklık sistemini düşürecek mikrop barındırma ihtimalidir.
Anahtarlarınızı temizlemek için bir kâse içerisine biraz ılık su ve bulaşık deterjanı dökün. Bir diş fırçasını bu suyun içerisine batırın ve anahtarlarınızı temizleyin.
Uzaktan Kumandalar
Uzaktan kumandalar da her gün temizlemeniz gereken şeyler arasında yer alır. Yapılan bir araştırmaya göre uzaktan kumandanlara en çok mikrop bulaşmasını sağlayan eşyalar arasında olduğu ortaya çıkmıştır.
Uzaktan kumandanızı temizlemek için alkollü bir mendil ile güzelce temizleyin.
Telefon Ekranı
Telefon ekranları bilindiği üzere gün içerisinde en çok temas edilen yerlerden bir tanesidir. 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre cep telefonları üzerinden 17.000 bakteri bulunmuştur. Bu yüzden telefon ekranları her gün temizlemeniz gereken şeyler arasında yer alır.
3 farklı yöntem: Paslanmaz çelik takılar nasıl temizlenir?
Telefon ekranını da uzaktan kumandalar gibi alkollü bir mendil ile temizleyerek bakterileri öldürebilir ve gün içerisinde çoğalmalarını engelleyebilirsiniz.
Diş Fırçası
Diş fırçaları banyoda muhafaza edildiği için oldukça tehlike içeren bir kişisel bakım eşyasıdır. Banyo tezgâhlarının ne kadar tehlikeli bakteriler içerdiğini öğrendik. Bu bakterilerin çoğu havada süzülerek diş fırçasına temas edebilir. Bu yüzden diş fırçaları da her gün temizlemeniz gereken şeyler arasında yer alır ve en önemlilerinden bir tanesidir.
5 basit adım: Bebek oyuncakları nasıl temizlenir?
Diş fırçalarını temizlemek için küçük bir bardağa %3 hidrojen peroksit dökün ve diş fırçanızı yaklaşık 15 dakika boyunca içerisinde bekletin ve hemen çıkarın. Daha uzun süre bekletilirse diş fırçasının kıllarına zarar verebilir. Dezenfekte ettiğiniz diş fırçanızı ılık su ile durulayın.
Kaynak : İHA