HAK-İŞ Sendikası Başkanı Arslan Van’da işten çıkarılanları ziyaret etti

HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan Van’da DEM’li belediyeler tarafından işten çıkarılan işçileri ziyaret ederek, işten çıkarılanların işlerine iade edilinceye kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

HAK-İŞ Sendikası Başkanı Arslan Van’da işten çıkarılanları ziyaret etti
VAN
Yayınlama: 01.08.2024
A+
A-

Van’da, 2 Mayıs’ta SMS gönderilerek işten çıkarılan işçilerin İpekyolu Belediyesi önündeki eylemleri 90 gündür devam ediyor. İşçileri ziyaret eden HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Bu arkadaşlarımızın hakkını, hukukunu, ekmeğini, geleceğini elde edene kadar burada kalmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Bütün mağdur ve mazlumlarının yanında mücadelemizi sürdürüyoruz”

İşçilerin yanında yer almaya devam edeceklerini belirten Arslan, “31 Mart yerel seçimlerinden sonra henüz daha mazbatalarını almadan, herhangi bir plan program yapmadan sırf kendilerinden olmadığı için, kendi zihniyetlerinden olmadığı için işten çıkarılan kahraman, mücadeleci arkadaşlarımızın mücadelesinde destek olmak için buradayız. HAK-İŞ olarak ülkemizin, bölgemizin ve şehrimizin bütün mağdur ve mazlumlarının yanında mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu topraklarda onurlu bir yaşam isteyen, bu topraklarda ekmeği ve aşıyla hayatta kalmaya çalışan belediye emekçilerinin herhangi bir kusuru olmadan, bir soruşturma geçirmeden, disiplin hükümleri işletilmeden herhangi bir şekilde işe gelip gittiği belirlenmeden sırf kendi zihniyetlerinden olmadığı için işten çıkarılan 800’den fazla arkadaşımızla dayanışma için buradayız. Bu arkadaşlarımızın hakkını, hukukunu, ekmeğini, geleceğini elde edene kadar burada kalmaya devam edeceğiz” dedi.

“Sakın bunların baskılarına, bunların tehditlerine boyun eğmeyin”

Türkiye’nin pek çok yerinde olduğu gibi seçim öncesinde vadettiklerinin tam tersini yapan bir zihniyetle karşı karşıya olduklarını belirten Arslan, “Burada belediye başkan adaylıklarını açıklarken ‘Kimsenin ekmeğiyle, aşıyla oynamayacağız. Ekmekle oynamak bize yakışmaz’ diyenler işçileri gelir gelmez işten attılar. Bu ikiyüzlülüğü, bu sahtekârlığı, bu riyakârlığı lanetle kınıyoruz. Yazıklar olsun. Van Büyükşehir, VASKİ, Gevaş, Tuşba, Edremit ve diğer belediyelerimizden işten çıkarılan arkadaşlarımızın tekrar işe dönmesine kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Sakın mahzun olmayın, sakın bunlardan korkup geri adım atmayın. Sakın bunların baskılarına, bunların tehditlerine boyun eğmeyin. Direne direne kazanacağız. Bu belediyede yaptığınız mücadele ortaya koyduğunuz performans imzaladığınız sözleşmeler işçilerin arkamızda dimdik durmasından rahatsız olan bu belediye başkanına şunu hatırlatıyoruz; Van halkının helal oylarıyla seçildiniz, halkların kardeşliği dediniz, halkların dediği olacak dediniz. Barış, kardeşlik, adalet, hukuk dediniz. Yaptıklarınızla adaleti yerle bir ettiniz, hukuku tanımadınız, halkların kardeşliğinde halkları böldünüz. Yazıklar olsun size” ifadelerini kullandı.

“Bu arkadaşları işe almadan asla pes etmeyeceğiz”

İşçi çıkarak belediyelere de seslenen Arslan, “Aklınızı başınıza toplayın. Bu belediye, bu şehir sizin mülkiyetiniz falan değil. HAK-İŞ olarak 40 yıldır buradayız, 1984’ten beri buradayız. Çok belediye başkanları gördük, çokları geldi ve gitti ama biz buradayız. Bundan sonra da burada olmaya devam edeceğiz. Kimse bizi buradan, bu mücadelemizden vazgeçiremez. Kimse bizi buradan uzaklaştıramaz. Gerekçelerinin hiçbirisi gerçek hiçbirisi sahi değil. Yalan söylüyorlar. İşten çıkarılan 800’den fazla arkadaşımızın hiçbiri hakkında işlem yapılmamış. Disiplin kovuşturması yok, işe gelip gittiğini ispat edemiyorlar. Bankamatik diyorlar, işe gelmeden para alan bir kişi varsa gelip imzayı ben atacağım. Yalan söylüyorlar. İnsanların sadece 6 ay önce, 9 ay önce, bir yıl önce, 3 ay önce işe alınmış olmaları suç mu? 6 ay önce işe başlamış diye işten çıkarma hakkı nereden geliyor, hangi hukukta hangi yasada var? Kendi kararlarıyla bunu yapıyorlar. Bu kadar insanın ekmeğiyle oynayacak, kendi yandaşlarını işe alacak. Daha fazla alacaklar ama korkuyorlar. Neden çünkü karşılarında biz olacağız. Bu arkadaşları işe almadan asla pes etmeyeceğiz” sözlerini kullandı.

“Bunlar ne söylediyse yalan ne yaptılarsa ikiyüzlülük”

Uluslararası Sendikal Hareketi Van’a getirecekleri dile getiren Arslan, şunları söyledi:

“Brüksel’de Ulusal Sendika Hareketi’nin Genel Sekreteriyle görüştük, Van’a davet ettik. Bunların Avrupa’da, dünyada barış, özgürlük, hak, hukuk dedikleri yalanlarını suratlarına çarpacağız. Bunlar ne söylediyse yalan ne yaptılarsa ikiyüzlülük. 1 Mayıs birlik ve dayanışma günüdür. Bütün dünyada olduğu gibi benim ülkemde de emekçiler, birlik ve dayanışma gününü barış ve kardeşlik temennileriyle kutladılar. Ama 2 Mayıs’ta arkadaşlarımız atıldı. Bunlar bu kadar istismarcılar. Evleri de istismar ediyorlar, halkı da istismar ediyorlar bölge insanını da istismar ediyorlar. Bu istismar anlayışından vazgeçin. Vanlılara sesleniyorum; Siz oy verirken bunları işe alın, bunları işe alın diye mi oy verdiniz? Yoksa Van’a hizmet etsin, İpekyolu’na hizmet etsin, İpekyolu’nun yaşanabilir bir kent yapsın diye mi oy verdiniz? Elbette ki ikincisi için oy verdiniz. Peki, bunlar gelir gelmez ne yaptılar? 500’den fazla kardeşimiz bunlara direndiği için sürgün yedi. Her gün iş yerleri değiştiriliyor. Çünkü teslim alamadılar. Bu arkadaşlarımızın bir bölümü size oy verdiler. Buna rağmen bunların ekmeğiyle oynadınız. Bunun hesabını biz soracağız. Tabi ki Van halkı da sormalı.”

“Biz siyasetçi değiliz”

Siyasetçi kimliğiyle değil bir sendikalı kimliğiyle geldiğinin altını çizen Arslan, “Siyaset bizim işimiz değil. Biz sendikacıyız. Biz işçimizin, mücadele eden kardeşlerimizin haklarını korumak için buradayız. Size bir kez daha çağrı yapıyorum; Ey Büyükşehir Belediye Başkanı, İpekyolu Belediye Başkanı, Gevaş Belediye Başkanı, Tuşba Belediye Başkanı, Edremit Belediye Başkanı size sesleniyorum, bu yanlıştan vazgeçin. Bu işçilerin emeğini, alın terini, hakkını, hukukunu düşünün. Bu süre çabuk gelip geçici bir gün hesap verme günü geldiğinde hesabını bu millet sizden sorar. Biz kavga etmek istemiyoruz. Gelin bu arkadaşlarımızın hepsini işe döndürün, sürgünlerden vazgeçin. Herkes işine dönsün ve işini yapmayanlarla ilgili atacağınız her adımı destekleyeceğiz. Ama önce bu arkadaşlarımızı işe döndürün. İşten çıkarılan arkadaşlarımızın ailelerini gelip tehdit etmeyin. Bunların zihniyetinde bu var. Bunların geçmişleri böyle, dağla işbirliği yaparak teröristlerin yap dediklerini bu bölgede uygulayamazsınız. Burası hukuk devleti. Artık eski günler geçti, haddinizi bileceksiniz” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.