Gürpınarlı muhtardan örnek davranış: Taziye yemekleri kaldırıldı

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde artan kırmızı et fiyatlarından dolayı taziye yemekleri kaldırıldı.

Gürpınarlı muhtardan örnek davranış: Taziye yemekleri kaldırıldı
VAN
Yayınlama: 29.04.2024
A+
A-

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde 2 dönemdir muhtarlık yapan Vedat Abukan mahalle sakinleriyle bir araya gelerek taziye yemeklerini kaldırma kararı aldı. Abukan, artan et ve gıda ürünlerinden dolayı taziye yemeklerinin maliyetli hale geldiğini ifade etti.

“BİR TAZİYENİN MASRAFI 300-400 BİN TL”

Taziye yemeklerinin taziye sahiplerinin sırtında çok büyük bir yük olduğuna dikkat çeken Abukan, “Bazı yerlerde taziyeler oluyor. İnsanların yakınları ölüyor, cenazeleri oluyor. Zaten acılı kişi, ciğeri yanmış, acısını, taziyesini yaşayamıyor ve taziyede vereceği yemeği düşünmek zorunda kalıyor. Cenaze evi yemek yeri değildir. İnsanlar bir taraftan acı çekerek cenaze işleriyle uğraşırken, bir taraftan da cenazeye gelen kalabalığa yemek hazırlama telaşına düşüyor. Misafirler gelsin yemek yiyip öyle gitsin diye yemeklerin peşine düşüyor. Yemek yapmak içinde maliyetler atmış durumda. Etin kilosu 600 TL olmuş. 3 gün yemek veriyoruz en az 300-400 bin lira masrafı tutuyor. İnsanlar bunu veremiyor, mağdur oluyor” dedi.

“KARARI, MAHALLE HALKIYLA BERABER ALDIK”

Kararı mahalle sakinleriyle birlikte aldıklarını belirten Abukan, şunları söyledi:
“Ramazan Bayramı sabahı ben kendi mahallemde olan insanlara devamlı kahvaltı veriyorum. Kahvaltıdan sonra mahallemdeki insanlarla istişare ettik. Bu hem maddi hem de manevi bir zarardır. Dinen de haramdır. Yapmış olduğumuz istişareler sonucu biz taziye yemeklerini Cumhuriyet Mahallesi’nde kaldırmaya karar verdik. Bu konuda kendi komşularıma da teşekkür ediyorum. Biz zor durumda kalıyorduk, insanlar parayı toplayamıyor ya ineğini satıyor yâda bankadan kredi çekmek zorunda kalıyordu. Taziyede 300 bin TL bir masraf oluyor bunun 100 bin TL’sini komşular veriyor, 200 bin TL’si ise cenaze sahibine kalıyor. Bu kişi de maddi durumu kötü olduğu zaman ya bankaya gidip kredi çekiyor, ya ineği varsa gidip satıyor, yada borç almak zorunda kalıyor. Çok mağdur oluyorlar. Biz buna istinaden bu kararı aldık. Cumhuriyet Mahallesi’nde bundan sonra taziye yemeklerini vermeyeceğiz. Çavusştepe Mahallesi’nde 3 gün önce bir taziye olmuş, muhtar arkadaşla konuştuk. 300 bin TL masraf olmuş. 2 gün önceyi söylüyorum 300 bin TL. Köylüler 80 bin TL toplamış, 220 bin TL taziye sahibine kalmış. Maddi durumları da kötü ne yapacaklarını bilmiyorlar. Şimdi onun derdine düşmüşler. Muhtar arkadaşımla konuştuk. İnsanlar artık bu parayı veremiyor. Taziyelerin masrafı yükselmiş durumda. Etin kilosu 600 TL olmuş. Her gün 100-150 kilo et, bazı taziyeler kalabalık oluyor ona 500 kilo et bile yetmiyor. Bunun yanında pirincidir, yağıdır, ekmeğidir, sofrasıdır, aşçısıdır, en az bu masraflar 300 bin TL’yi buluyor. 300 bin TL’yi bir mahalle veremiyor”

“BAZI İNSANLAR TAZİYE YEMEKLERİNİ BEĞENMİYOR, ELEŞTİRİYOR”

Bazı insanların da taziye yemeklerini beğenmediğini hatta eleştirdiğini vurgulayan Abukan, “Gelen misafirlerin bazıları yemekleri beğenmiyor. Birde 3 gün yiyor içiyorlar, çıktıkları zamanda eleştiri yapıyorlar. Sonra herkes evine gidiyor, parayı vermeye geldiği zaman kimse vermiyor. Bu tarz konulara şahit olduğumuz için ben kendi mahallemde taziye yemeklerini kaldırdım. 2-3 gün önce burada bir taziye oldu biz taziye yemeklerini kaldırdığımızdan ötürü vermedik. Şimdi bir de benim mahallem diğer mahalleler gibi değil. Benim mahallemde 300 küsur ev var ve her bir kesiminde bir aile yaşıyor. Bazı yerlerde 3 aile var toplansalar onlar verebiliyorlar ama bizde öyle bir fırsat yok. Garibanı var, içlerinde durumu kötü olanlar var. Bu parayı ödeyemeyenler vardı. Ben de bu yüzden karar aldım kendi mahallemde taziye yemeklerini kaldırdım. Sağ olsunlar mahalledekiler de bana destek verdiler. Aldığım kararda yanımda durdular. Biz bu konuyu gündeme getirdik. Demin de Koyunyatağı Mahallesi’nde yaşlı bir amca Otbiçer mahallesinde bir taziyeye gitti. Onlarda arabadan inerken beni tebrik ettiler. Dediler ki bizde veremiyoruz. Bizde istiyoruz. Herkes senin kararına dönecek. Bazı yerler biz vereceğiz diyor ama ilerleyen zamanlarda herkes bu kararı almak zorunda kalacak. Bu konuyu Kaymakam ve Belediye Başkanıyla da konuşacağım. Biz kendi kararımızı aldık kim bu karara uyarsa karlı olur, uymazsa da paraları çoksa versinler. Caminin hayır işi bile olunca kimse yardımda bulunmuyor, ama taziye olduğu zaman kendini mecbur hissedip veriyor. Üstelik borçlanarak veriyor. Parası var mı yok mu? Kimse düşünmüyor. Bu masraf insanı sarsıyor. Bunu zengin insanlar için demiyorum ama mağdur olan insanlar var onları düşünerek biz bu kararı aldık” dedi.

Kaynak: ŞİLAN HACIYUSUFOĞULLARI-HABER GÜRPINAR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.