Gazikültür’ün yayınladığı iki kitap, uluslararası arenada 4 büyük ödüle layık görüldü

Gazikültür, İsveç’in Umea kentinde düzenlenen ve yemek kitaplarının Oscar’ı sayılan Gourmand World Cookbook Awards 2023’te iki kitabıyla dört uluslararası ödülün sahibi oldu.

Gazikültür’ün yayınladığı iki kitap, uluslararası arenada 4 büyük ödüle layık görüldü
Yayınlama: 07.02.2023
A+
A-

Gazikültür tarafından yayınlanan ve Tahir Tekin Öztan’ın kaleme aldığı “Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri” kitabı, bu yıl 28’incisi düzenlenen 2023 Gourmand World Cookbook Awards’ta “Best Unesco Heritage Cookbook (En İyi Unesco Mirası Yemek Kitabı )” ve “Best Fund Raising Book in the World” ödüllerine layık görülürken; Özden Mermer Özsabuncuoğlu ve Prof. Dr. İsmail Hakkı Özsabuncuoğlu’nun kaleme aldıkları, “Üzümün 40 Hâli – Şire Yapma” kitabı ‘UNESCO Şehir ve Bölgeleri’ kategorisinde dünya birincisi ve ‘Tatlı’ kategorisinde de dünya 2’ncisi olarak uluslararası bir başarıya imza attı. UNESCO Gastronomi Şehri unvanıyla tüm dünyada adından söz ettiren Gaziantep mutfağının nitelik ve kalitesi bu ödüllerle tescillenmiş oldu.

“Yemek Kitaplarının Oscar’ı” olarak bilinen Gourmand World Cookbook Awards, Edouard Cointreau tarafından başlatılan ve 1995’ten itibaren düzenli olarak gerçekleştirilen bu uluslararası yarışmada, her yıl yemek yazarları, şefler, gastronomi uzmanlarını bir araya getiren Gourmand World Cookbook Awards, dünya mutfaklarının tanışıp kaynaşması adına oldukça önemli işlere imza atıyor.

TANRIÖVER: GAZİANTEP, DÜNYANIN ÖNDE GELEN ŞEFLERİNİN DİKKATLE TAKİP ETTİĞİ BİR GASTRONOMİ ŞEHRİ

Gazikültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Tanrıöver yazarları tebrik ederek, şunları söyledi:

“Gaziantep bugün tüm dünyada tanınan ve dünyanın önde gelen şeflerinin dikkatle takip ettiği bir gastronomi şehri. Bu, övgüyü ve takdiri hak eden büyük bir başarı. Ancak sahip olduğunuz kültürel zenginliği nitelikli yayınlarla duyurmadığınız zaman kültürü korumakta zorlanıyoruz. Gazikültür olarak bizler de bu bilinçle, şehrimizin zengin gastronomik mirasını tanıtma amacıyla yayınlar yapıyoruz. Hem gelecek kuşaklara aktarma hem de kayıtlara geçirerek koruma amacı taşıyan bu yayın politikası yemek kültürümüzün kalıcılığı için önem arz ediyor. Gourmand World Cookbook Awards’ta dört ödül birden aldık. Bu durum ısrarlı ve titiz çalışmanın bir sonucudur. Emeği geçenlere teşekkür ediyor ve yazarlarımız Tahir Tekin Öztan, Özden Mermer Özsabuncuoğlu ve Prof. Dr. İsmail Hakkı Özsabuncuoğlu’nu tebrik ediyorum.” 

GAZİANTEP’İN ZENGİN MUTFAK KÜLTÜRÜ TÜM DÜNYAYA DUYURULUYOR

Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar ise Gaziantep’in çok özel bir coğrafyada bulunduğunu belirterek, şunları aktardı:

“Kuzeyden güneye, doğudan batıya uzanan ticaret yollarının kesiştiği bir noktaya kurulduğu için Gaziantep tarih boyunca kültür ve medeniyetlerin iç içe geçtiği bir yer olmuş. Bu zengin miras elbette yemek kültürünü de etkiliyor ve şekillendiriyor. Bu zenginlik geçtiğimiz yıllarda UNESCO tarafından tescil edilmişti. Gaziantep artık başarısı uluslararası alanda tescil edilmiş bir gastronomi şehri. Biz de Gaziantep’in zengin mutfak kültürünü ve mirasını tüm dünyaya duyurmak adına gastronomi alanına özgü yayınlar yapıyoruz. Bu yayınlardan ikisi birden bu yıl 28.incisi düzenlenen Gourmand World Cookbook Awards 2023’te ödüle değer görüldü. İki kitabımız, toplamda üç uluslararası ödül aldı. Tahir Tekin Öztan’ı Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri kitabı ‘Best Unesco Heritage Cookbook (En İyi Unesco Mirası Yemek Kitabı)’ ve ‘Best Fund Raising Book in the World’ ödüllerini kazandı. Gaziantep yemeklerini Türkiye ve dünyada tanıtmaya özen gösteren Şef Tehir Tekin Öztan’a teşekkür ediyorum. Aynı şekilde Özden Mermer Özsabuncuoğlu ve Prof. Dr. İsmail Hakkı Özsabuncuoğlu da Üzümün 40 Hâli – Şire Yapma kitaplarıyla iki kategoride birden ödül aldılar. ‘UNESCO Şehir ve Bölgeleri’ kategorisinde dünya 1.si ve ‘Tatlı’ kategorisinde de dünya 2.si olarak büyük bir başarıya imza atan yazarlarımızı tebrik ediyorum.”

Kaynak : İHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.