Elma kara leke hastalığı, Venturia inaequalis adlı mantarın neden olduğu bitki hastalığıdır. Hastalığın belirtileri ağacın yaprak, meyve ve sürgünlerinde görülür.
Elma ağacı yaprağının üst ve alt yüzeyinde oluşan lekeler başlangıçta yağlımsı görünümdedir, giderek zeytin rengini alır ve daha sonra kahverengileşir. Lekeler kadifemsi yapıdadır ve bu kısımdaki dokular zamanla ölür, üzerinde çatlaklar ve delikler oluşur. Ağır hastalıklı yapraklar erkenden sarararak dökülürler. Meyvelerdeki lekeler yeşilimtırak olup zamanla kahverengine dönüşür. Küçük lekeler zamanla birleşirler ve bu kısımlarda meyvenin gelişmesi durduğu için şekilsiz meyveler oluşur.
Mücadele de Kültürel Önlemler oldukça önemlidir. Yere dökülen yapraklar sonbaharda toplanıp yakılmalı veya derince gömülmelidir. Sıracalı dallar budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Ağaçlar yapraklardaki zeminin daha hızlı kuruyabilmesi için hava akımına izin verecek şekilde taçlanmalı ve uygun aralıklarla dikilmelidir. İlk bahçe tesisinde etmene dayanıklı çeşitlerle bahçe kurulmalı, yabancı ot mücadelesi düzenli olarak ve zamanında yapılmalıdır. Bahçe de salma (vahşi) sulamadan kaçınılmalı bitki besleme mutlaka toprak analizine göre yapılmalıdır. Ağaçlarda gözler uyanmadan önce %2 lik Bordo Bulamacı uygulaması ve Kış Budaması sonrası %1,5 lik Bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır.
Van tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Tahmin ve erken uyarı istasyonlarımızdan alınan veriler ile il müdürlüğümüz teknik personellerince sahada yapılan gözlem ve çalışmalara göre ilimizde yumuşak çekirdekli meyve ağaçları için elma kara leke hastalığına karşı kimyasal mücadele zamanı 26 Mayıs 2023 tarihinden itibaren başlamıştır. Sayın üreticilerimize duyurulur.” şeklinde ifadeler kullanıldı.
Kaynak: CEBRAİL TEMUR