Deva Partisi Muradiye İlçe Başkanı Bilici; “Şehir merkezinin durumu yapboza döndü”

Deva Partisi Muradiye İlçe Başkanı Bilici; “Şehir merkezinin durumu yapboza döndü”
Yayınlama: 03.02.2024
A+
A-

Deva Partisi Van il Başkanlığı herhafta düzenlemiş olduğu toplantılarıyla kentin gündemine ilişkin sorunları ele almaya devam ediyor. Partinin Bu haftaki gündeminde tarım ve göç sorunu vardı. Basın açıklamasını Deva Partisi adına. Deva Partisi Muradiye İlçe Başkanı Sultan Bilici yaptı. Bilici; “Bilindiği gibi 1934 tarihinde ilçe statüsü alan ilçemiz cumhuriyet kurulmadan önce Osmanlı zamanında Kandahar (bargiri) olarak ilçe vasfı taşıyordu. Son 22 yıllık AKP iktidarında ilçenin kazanımları teker teker gasp edildi başta kamu kuruluşlar olmak üzere şehir planlamasında ve öz kaynakların israfa yönelik projelerle heba edilmesi ilçede nüfusun göçe zorlanmasına sebep olmuştur.Bir tarım havzası olan ilçemizde D.S.İ İşletmesinin kapatılıp sadece bir gölet barajla yapılan sulama ile ilçede bulunan yaklaşık 120000 dekar arazinin sadece 15000 dekar olan kısmı sulu tarım yapılıp geri kalan arazinin susuz tarım yada boş bırakılması halkın tarım yapamaması ve akabinde batı illerine göçe sebep olmuştur. Mevcut durumda ilçe zirai sulama ihtiyacını karşılayacak olan su kaynakları, Morgedik ve Sarımemet barajları Erciş ve Van’ a aktarıldı bu durumda tamamıyla tarımı bitirmiştir” açıklamasında bulundu.

Yaklaşık 200 ton yünün imha olduğunu belirten Bilici; “Meraların gelişigüzel çarpık yapılaşmaya açan zihniyete hayvancılıkta düşüşe ve besiciliğin bitme noktasına getirmiştir, ilçede yün toplama veya işleme pazarı olmadığı için her yıl yaklaşık 200 ton yün imha oluyor” vurgusunu yaptı.

“Mevcut Şehir Planlaması Çarpık Kentleşmeye ve Kopukluğa Sebep Olmuştur”

Mevcut şehir planlaması hakkında konuşan Bilici; “Mevcut şehir planlamasının sadece ranta dayalı bir politika üzerinde yapılması çarpık kentleşme ve ilçeye bağlı köylerin ilçeden kopuk olmasına sebep olmuştur. Merkez mahalle dahil 48 mahallesi olan ilçenin sadece 14 mahallesi ilçede ticaret yada şahsi işlevini yapıyor, geri kalan mahalleler Muradiye boşaltıldı. Kayyum belediyesi tarafında yapılan hayvan pazarı şuan işlevsiz. İlçeye yapılacak olan yeni devlet hastanesi ve kaymakamlık binaları için şuan bakılan yerlerden ziyade Fevzi Çakmak mahallesinde devlete ait hazine arazisinde yapılacağına, kişilere rant kapısı olacak maddi külfetli yerlerde yapılacak olması akıl tutulmasından başka bir şey değil. Şehir merkezinin yapboza dönen durumu ilçe esnafını ve de halkı bezdirmiştir. Yetersiz denetimler halk ve esnaf arsında kötü diyaloglara sebep olmaktadır. Başta Tapu Kadastro Müdürlüğü, Ceza İnfaz Kurumu, Askerlik Şubesi, Tarım Kredi Kooperatifi, Yüksek okul, Meteoroloji, ve en önemlisi Devlet Su İşleri İşletme Şefliği kapanan ilçenin, kamu gücü yok edildiği bir ilçenin böylesi bir durum kaderİ olmasa gerek. Deva iktidarında çözüm odaklı projeler ile ilçemizin her yönüyle ihyası için mücadele edeceğimizden, kimsenin şüphesi olmasın biz hazırız” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.