Deva Partisi Erciş İlçe Başkanı Macit: “Taksici ve Minibüsçü Esnaflar Sorun Yaşıyor”

Deva Partisi Erciş İlçe Başkanı Macit: “Taksici ve Minibüsçü Esnaflar Sorun Yaşıyor”
VAN
Yayınlama: 27.01.2024
A+
A-

Deva Partisi Van il Başkanlığı kentin gündemine ilişkin her hafta basın toplantısı düzenlemeye devam ediyor. Deva Partisinin bu haftaki gündeminde taksici ve minibüsçü esnafının yaşadığı sorunlarla, sağlık konusu vardı. Basın açıklasını Deva Partisi adına Erciş İlçe Başkanı Şahin İsmail Macit yaptı. Macit açıklamasında; “Deva partisi ilçe yönetimi olarak, ilçe halkını ziyaret ederken karşımıza çıkan sorunlardan bir tanesi İlçemiz taksici ve minübüscü esnafının sorunlarıdır.İlçemiz Erciş te toplamda 22 yazıhane bünyesinde hizmet veren 153 adet T Plaka ticari taksi, 48 adet M Plaka Minibüs, 120 Adet V plaka Minibüs, 45 Adet H Plaka Yarım otobüs yolcu taşıma hizmeti vermektedir. Bu esnafımızın sorunları ve beraberinde Deva Partisi olarak çözüm önerilerimiz aşağıda belirtilmiştir.

1. Sorun:
Her sene yenilenen çalışma ruhsatı için yolcu taşımacılığı yapan esnafımız Van’a
araçları ile birlikte gitmek zorunda kalmaktadır. İlçemizin Van a uzaklığı göz önüne alınırsa,
Bu işlem;
Esnafımıza bazen bir, bazen de 2 çalışma günü kaybı ile birlikte gidiş geliş yol masrafında dahil edersek günümüz şartlarında ortalama 5000 tl gibi maddi bir külfete yol açmaktadır.
Esnafın bu işlemi yapmakta gecikmesi durumunda, Aracın bağlanması, araç parkına çekilmesi, çekici park parası derken Esnaf yüklü anlamda ceza ile karşı karşıya kalmaktadır.
Hatta bu anlamda taksici esnafına gönderilen bu mesajda malumun ilanı şeklindedir.
Van Büyükşehir Belediyesinden atılan mesaj.
“Arkadaşlar merhaba kolay gelsin. Van Büyükşehir belediye meclis kararına göre. 01.01.2024 tarihinden itibaren Van geneli için uygulanmak üzere çalışma ruhsatından dolayı yakalanan ve yediemine çekilen araçların uygunluğu için 500 TL ücret ödenmesi kararı almıştır. Maalesef Büyükşehir meclisi bu karara imza atmıştır. Yani uygunluğu geçen araçlar yakalandığı zaman ya araç vinç ile vana götürülecek yada 500 tl yatıracağız gelip Burda uygunluk için fotoğraf çekecekler. Buna itiraz ettik. Onlarda diyor uygunluğu zamanın da yapmaları için bu kararı almışız. Bu caydırıcı bir cezâdır. Tabi gerekli itirazları tekrar yapacağız. Bilginize sunarım.”
1. Çözüm:
Erciş İlçe Belediye Başkanlığı bünyesinde UKOME ye bağlı bir şube açılması ve bir personel görevlendirilmesi bu sorunun çözümü olacaktır.

2. Sorun:
Türkiye’nin başkada bir yerinde uygulanmayan ve benzeri örneğine nadir rastlanılan diğer bir uygulama ise Esnafımızdan istenen ve yılda bir yenilenmesi gereken tam teşekküllü sağlık raporudur. Bu rapor alma işi, oluşturduğu ekonomik külfettin yanında bazen bir haftada ancak alınabilmektedir.
2. Çözüm:
Rapor süresinin makul bir süreye çekilmesi (örneğin 1 yıl değil de 4 veya 5 yıl gibi bir süreye çekilmesi) ve ilgili hastanelerde bu esnafların işlerinin kolaylaştırılması için bürokratik engellerin kaldırılması. Şayet kaldılması mümkün olmadığı durumlarda hafifletilmesi.

3. Sorun:
Her fenni muayene öncesi taksimetre güncellemesi işi. Bu işlem için yine aynı şekilde taksici esnafı aracı ile birlikte Van’a gitmek zorunda kalmaktadır. Bu işlem de ruhsat yenileme işlemi gibi ekstradan esnafın omuzuna yük olarak binmektedir.
3. Çözüm:
Erciş İlçe Belediye Başkanlığı bünyesinde bir şube açılması ve bir personel görevlendirilmesi veya mobil hizmet vermekle beraber bu sorunda çözülmüş olacaktır.

4. Sorun:
Yolcu taşıma işi yapan esnafımız, yolda bulduğu her yolcuyu alır. Çünkü işi gereği bunu yapmak durumundadır. Bunu yaparken de para kazanmaktadır. Aldığı hiçbir yolcuya gbt’sini sorma durumunda olmadığı gibi, bunu sorgulayacak bir teknik donanıma da sahip değildir. Ancak yol aramalarında aldığı yolculardan bazıları düzensiz göçmen olduğu ortaya çıkmaktadır. Bunu tespit edilmesi durumunda esnafımız çok ağır müeyyidelerle karşı karşıya kalmaktadır. Ve bu çok ağır bir suç olduğu için araçların men edilmesine ve çalışma ruhsatlarının askıya alınmasına kadar gitmektedir. Ki bu durumda ilçemizde tespitlerimize göre en az 9-10 kişi civarındadır.
4. Çözüm
Yetkililerden bu bağlamda bir düzenleme beklemekteyiz.

Bu çalışmaları yaparken Erciş Şoförler ve Otomobilciler Esnafı Odası Başkanı Yakup ÇELİK ile görüştüm.
Yakup ÇELİK yaptığı açıklamada “ Van Büyükşehir Belediyesi olduğu 2014 yılından beri bu sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunu ilgili yetkililere defaatle götürdüğümüz halde bir çözüm bulunamamıştır. Zaman zaman mobil uygulama şeklinde çözüm yoluna gidilmiş fakat bu tür uygulamalar Esnafımızın sorunlarını çözmeye yetmemiştir. Yetkililerin Bu saymış olduğunuz sorunlara ivedilikle bir çözüm bulması Esnaf odası olarak en büyük temenimizdir.” dedi

“Hastaneler yetersiz, randevu alınamıyor”
Sağlık konusunada değinen Başkan Macit; “Şehit Rıdvan Çevik Devlet Hastanesi 2018 yılında hizmette girmiş olup 225 hasta yataklı kapasiteye sahiptir. 16’sı Pratisyen hekim, 49’u Uzman doktor olmak kaydıyla toplamda 65 Doktor bulunmaktadır. İlçemiz yaklaşık 200 bin nüfuslu bir ilçedir. İlçemize yakınlığı ile bilinen Ahlat, Adilcevaz, Patnos, Çaldıran, Muradiye ilçelerinin sağlık hizmetlerini ilçemizde alma tercihleri ile birlikte nüfusumuz bir anda 2 katına kadar çıkabilmektedir. İlçemizde hizmet veren hastanemiz 2.kademe(basamak) bir hastane olup, 3. kademe(basamak) bir hastane yoğunluğuna sahiptir. Bu sebeple de hekim yetersizliği oluşmaktadır. Deva partisi İlçe yönetimi olarak ilçe halkını ziyaret ederken karşımıza çıkan sorunlarından bir diğeri de Hastanenin yetersiz olduğu, randevu alamadıkları ve bundan dolayı acil servisleri tercih ettikleri, acil serviste ise hasta yoğunluğundan dolayı sağlıklı tedavi alamadıkları ile ilgili bir sorun. Bu sorunu yerinde görmek ve soruna çözem önerileri üretmek anlamında; Ben ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım 18.12.2023 tarihinde saat 19.00 sularında Hastanemizin acil polikliniğine ziyarette gittik. Gözüm Numarataja ilişti. Yeşil alanda 3 poliklinik hizmet veriyordu. Sıra da 1200’cü hasta gözüküyordu. Çalışanlar ile ayaküstü yaptığım muhabbette, ilerleyen saatlerde muayene edilecek hasta sayısının 2000 li rakamlara dayanacağı bilgisini edindim. Hastane ortamı hasta yoğunluğu had safhadaydı. 3 Poliklinik günde yaklaşık 2000 hasta bakıyorsa bunu teknik olarak biri çıkıp bana izah edebilir mi? Acaba. Mümkünatı var mı? Bir hastaya Doktor sadece ismini sorsa, neren ağrıyor, alsana şu ilacı yazdım dese dahi bir dakika ancak yeter. Her bir hastaya ortalama 1 dakika bile ayrılsa 2000 dakika eder. Bu da 33 saatte tekabül etmektedir. Üç poliklinik çalıştığında Bu ne demektir? Her bir doktor hiç ara vermeden 11 saat konuşmuş demektir. Ki sağlıklı bir muayene için doktorun hastasına en az 20 dakika ayırması gerekmektedir. Bunun mümkünatı var mı? Biz hangi devirde yaşıyoruz? İnsan sağlığı bu kadar önemsiz mi?” açıklamasında bulundu.

“Doktorlara ve Sağlık Çalışanlarına Her zaman Saygılı Olmalıyız”
Doktorlara ve sağlık çalışanlarına her zaman saygılı davranılmasını dile getiren Macit; “ Oluşan hasta yoğunluğu beraberinde stres ve sıkıntılara yol açmakta, karşılıklı sinirler gerilmekte ve şiddet olayları baş göstermektedir.Normal güncellemesi ile birlikte hekim sayısının artması beraberinde her bir hekime düşecek hasta sayısının daha az olacağı ve hastaların daha sağlıklı tedavi görecekleri sonucunu doğurmaktadır. Doktorlarımıza hak ettikleri değer verilmediği gibi, doktorlarımız ve sağlık çalışanlarımız bu sebeple şiddete maruz kalmaktadırlar. “Doktor olmak kolay mı? Bir insan doktor olmak için yıllarca çalışıp çabalıyor. Gecesini gündüzüne katarak doktor olan vatandaşlarımıza hak ettiği değer verilmiyor. Giderlerse gitsinler denilerek aşağılanıyor. Doktorlar bu ülkenin sağlık alanındaki insan kaynağıdır. Doktorların sorunlarını, sıkıntılarını, problemlerini oturup konuşsunlar. Giderlerse gitsinler demek doğru bir yaklaşım değil. Bir doktor yetiştirmek kolay mı? Doktorların sorunları acilen çözülmeli. Hepimizin doktorlara gereken önemi vermesi gerekir. Çünkü en ufak baş ağrımızda dermanı doktorlarda arıyoruz. Doktorlara karşı her zaman saygılı olmalıyız”dedi.

Hastanemizin yetersiz olduğu ve randevu sistemi ile sıra alınamadığı ile ilgili Şikayet var com dan bulunan birkaç şikayeti raporuma iliştirdim. Bu da ne kadar haklı olduğumuzun bir işaretidir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.