BBP lideri Destici, başıboş köpek sorunuyla ilgili çözüm önerisi açıkladı. Köpeklerin sahiplendirilmesiyle ilgili yeni düzenleme olması gerektiğini ifade eden Destici, “Mama lobilerinin faaliyetlerine” de dikkat çekti.
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, gündemde olan başıboş köpek sorunuyla ilgili çözüm önerilerini açıkladı. Destici, çözüm önerisini madde madde şöyle sıraladı:
Başıboş köpekler toplanılacak. Toplanan köpekler 14 gün barınaklarda tutulacak. Bir ay içerisinde bu köpekler sahiplenilmezse itlaf edilecek.
Mama lobilerinin faaliyetlerine karşı sert tedbirler alınacak.
Başıboş köpeklerin sahiplendirilmesi sıkı denetime tabi olacak.
Sahiplendirilen köpeklere çip takılarak bu köpeklerin sokak ortamına tekrar bırakılması durumunda ciddi yaptırımlar söz konusu olacak. Bu şekilde başıboş köpeklerin sahiplendirilmesinin istismar edilmesi önlenecek.
“KÖKÜNDEN ÇÖZÜLÜR”
Başıboş köpek sorunuyla ilgili daha önce de TBMM’de açıklama yapan Destici, dört maddelik önerinin konuyu kökünden çözülebileceğini ifade etmişti:
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün konuyla ilgili karar ve uygulamasının örnek alınmasını teklif ediyoruz. 1932’de Atatürk’ün onayı ile bir tamim yayınlanıyor. Tamimin birinci maddesi şu; ‘Sahipsiz bütün köpekler itlaf edilecektir.’
İkinci maddede ‘Şehirlerde sahipli gezen ya da gezdirilen köpeklerde maske ya da tasma olacaktır.’ deniyor.
Tamimin üçüncü maddesi, ‘Maskesiz köpekler de sahipli olsalar bile itlaf edilecektir.’ şeklinde.
Dördüncü madde, ‘Köylerde bulunan ve sahipli olan köpekler gündüz kesinlikle salınmayacak, bir yerde bağlı bulundurulacaklar, gece ise bekçilik görevi için serbest bırakılacaktır.’ diyor.”
1932 YILINDA YAYIMLANAN KARAR
İşte 1932 yılında yayımlanan 2123 sayılı Resmi Gazete’deki kararlar;
Sıhhat ve İçtimaî Muavenet Vekâletinden :
No 359 > Köpeklere karşı ittihaz edilecek tedbirler hakkında;
Muhtelif vilâyetlerimiz dahilinde kuduz şüpheli köpekler tarafından ısırılarak tedavihanelere sevk edilen eşhas adedinin çoğalmakta olduğu anlaşılmıştır. Sık sık tekerrür eden ve hemen bir çok mıntakalarımızda eksik olmıyan ısırık vak’alarının bu suretle tevalisi; köpeklere karşı umumî bir mücadele yapılmasını istilzam edecek bir derecede ehemmiyet kesbeylemiş olduğundan keyfiyet hakkında bütün alâkadarların nazarı dikkatlerinin celbine lüzum hissedilmiştir. Muhtelif mıntakalarj dan alınan malûmata göre tedavihanelere sevk edilen eşhasın bir kısmı sahipsiz köpekler tarafından ısıtılmış olmakla beraI ber bu şahısların en mühim kısmını sahipli köpekler tarafından ısıalanlar teşkil etmektedir. Binaenaleyh yapılacak mücadelenin sahipli sahipsiz bütün köpeklere teşmili lâzımgelmektedir.
“SAHİPSİZ KÖPEKLER İTLAF EDİLECEK”
Yapılacak mücadelede şu esaslar takip edilecektir.
1 — Sahipsiz olan bütün köpekler itlaf edilecektir.
2 — Şehir ve kasabalar dahilinde beslenen sahipli köpekler; hiç bir suretle başı boş olarak mahalle aralarında, çarşı ve pazarda dolaştırılmıyacaktır. Dolaştırmak istiyenler hayvanın ısırmasına mahal bırakmamak üzre ağız ve burnuna birer maske takmıya mecbur tutulacaklardır. Bu hususun şehir ve kasabalar dahilinde belediyeler tarafından neşir ve ilânı ile şiddetli murakabe edilmesi ve muhalif hareket edenler hakkında belediyece ceza tatbik edilmesi icabeder.
3 — Maskesiz görülecek köpeklerin itlaf edileceği de halka tefhim edilecek ve bunu müteakip maskesiz dolaştığı görülen köpekler itlaf edilecektir.
SAHİPLİ KÖPEKLER GÜNDÜZ BİR YERE BAĞLI GECE SERBEST
4 — Köylerde bulunan sahipli köpekler gündüzleri bir mahalde bağlı olarak bulundurulacak ve ancak geceleri bekçilik işini görebilmeleri için serbest bırakılacaklardır. Bu mecburiyet koy ihtiyar heyeti vasıtasile bütün köylülere tamim edilecek ve mecburiyete riayet etmiyenlerin köpekleri itlaf edilecektir.
ZEHİR MASRAFLARI BELEDİYEYE AİT
Köpeklerin itlafında kullanılacak zehir masrafı şehir ve kasabalar belediyelerine aittir. Banunla beraber zaruret his edilecek olursa ve makamı vilâyetçe lüzum gösterilirse Vekâletımizce sari hastalıklar tahsisatından muavenette bulunulacaktır. Mahallince münasip görülen yerlerde başı boş köpeklerin kurşunla itlafı daha amelî olur. Tamim muhteviyatının dikkatle takıp ve tatbiki esbabının temini ve vilâyet dahilinde bu huhususta yapılan icraat hakkında Vekâlete peyderpey malûmat verilmesi ehemmiyetle rica olunur.
13 Haziran 1932 tarihli sahipsiz olan bütün köpeklerin itlaf edileceğine ilişkin resmi gazete kararı için tıklayınız