Depremler, Türkiye’nin en önemli sit alanlarını da vurdu. Nemrut, Zeugma, Göbeklitepe iki depremi hasarsız atlattı. Hatay Arkeoloji Müzesi kısmen hasar gördü. Tarihi Hatay Meclis Binası ve Anadolu’daki en eski cami Habib-i Neccar yıkıldı.
Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki Kommagene Krallığı’na ait görkemli anıtların bulunduğu Nemrut Dağı’na ulaşan ekipler, karla kaplı alanda yaptığı inceleme sonucu heykellerde bir hasar olmadığını tespit etti.
MÖ 9600–9500 yıllarında inşa edildiği öngörülen ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Göbeklitepe’nin sapasağlam durduğu belirlendi.
Camiler, kiliseler, kaleler… Deprem hangi kültür varlıklarına zarar verdi?
Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır ve Adana’daki müzeler zarar görmedi.
Gaziantep’in Nizip ilçesi yakınlarındaki Zeugma antik kenti de depremi hasarsız atlattı. Ancak Gaziantep Kalesi, depremde ağır hasar alan yapılardan oldu. Antep’teki bazı tarihi evler de zarar gördü.
HATAY MECLİS BİNASI YIKILDI
Kentin sembol yapılarından biri olan Hatay Meclis Binası da depreme dayanamadı. Meclis, Hatay Devleti’nin kurulduğu ve Türkiye’ye katılma kararının alındığı yapı olarak tarihe geçmişti.
HABİB-İ NECCAR CAMİ YIKILDI
Antakya’nın, 638 yılında Memlüklerin eline geçtikten sonra Roma dönemine ait bir pagan tapınağının üzerine inşa edilen ve “Anadolu’daki en eski cami” olma özelliğini taşıyan Habib-i Neccar Camisi de depremle yıkıldı.
ANTAKYA’DAKİ KİLİSELER AĞIR HASARLI
Antakya’daki tarihi Rum Ortodoks Kilisesi de depremlerde ağır hasar gördü. Binanın çatısı ve bazı duvarları tamamen çöktü.
İskenderun’daki Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi de deprem sebebiyle hasar alan binalardan oldu.
DİYARBAKIR SURLARINDA DA HASAR OLUŞTU
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan 5 bin yıllık Diyarbakır surları da 7,7 ve 7,6’lık depremden zarar gördü.
NOT: Haberde kullanılan fotoğraflar, sosyal medyadan alınmıştır.
Kaynak : İHA