Çöpe atılan el Van’da yeniden dikildi!

Van’da yaşayan Koray Yılmaz (31) elini çimento mikserine kaptırarak kopardı. Yılmaz’ın kopan eli, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan başarılı ameliyatla tekrar yerine dikildi.

Çöpe atılan el Van’da yeniden dikildi!
VAN
Yayınlama: 04.06.2024
A+
A-

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bölgenin sağlık üssü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Yapılan başarılı operasyonlara bir yenisini ekleyen hastane kopan eli yeniden yerine dikerek işlevsel hale getirmeyi başardı. 7 saat süren başarılı ameliyattan sonra hasta yeniden sağlığına kavuştu.

“Hastanemizde de böyle büyük ameliyatların yapılıyor olmasından büyük mutluluk duyuyorum”

Yapılan ameliyat hakkında konuşan Hastane Başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, “Bugün hastanemizin El Cerrahi Merkezindeyiz. El Cerrahi Merkezimiz bugün örneğini gösterdiği gibi çok güzel işler yapıyorlar bir ekip halinde, Yener Hocamızın öncülüğünde. Bugün de majör, tıptaki en büyük ameliyatlardan biri olan reimplantasyon vakası gerçekleştirdiler, hastamızın durumu şu an iyiye gidiyor. Öncelikle bütün ekibi kutluyorum, bu tür ameliyatlarda belki de ameliyattan daha önemlisi çok iyi bir süreçtir. Bu anlamda ameliyat sonrası süreç de çok başarılı bir şekilde gidiyor, öncelikle ekibi kutluyorum, hastanemizde de böyle büyük ameliyatların yapılıyor olmasından büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

“Bu ameliyatı ekipçe yaptık”

Hastanın öyküsünü anlatan El Cerrahisi Uzmanı Dr. Yener Yoğun ise şunları söyledi:

“Hastamız 31 yaşlarında erkek hasta. Yaklaşık 12 gün önce çimento karıştırma makinesine kolunu kaptırması sonucu Başhekim Remzi Sarıkaya Hocamız aracılığıyla hastanemize ulaştırıldı. Saat 18.00 sularında bu kaza gerçekleşti, kaza ise kopma kazasıydı, uzvun kesi değil de koparak ampute olması şeklinde bir kazaydı. Yaklaşık 3 saat içerisinde hasta hastanemize giriş yaptı, biz de acil servisten direkt ameliyathaneye ameliyat için hastayı çıkardık. Uzvun kopmasından yaklaşık 3 saat süre geçmişti. Biz hastayı ameliyata alırken, normalde bu majör ampütasyon dediğimiz el, bilek ve omuza doğru olan yaralanmalar diye geçer. Majör ampütasyon dediğimiz vakalarda yaklaşık 6 saatlik bir süre vardır sıcak iskemi süresi dediğimiz, normal şartlarda taşımamışsa eğer. Bizler de zamanlama olarak acil müdahale edebilme şansımızı bulduk hemen ameliyathaneye aldık, burada ekibe de teşekkür etmek istiyorum. Bir ortopedi uzmanımız ile bir plastik cerrahi uzmanımız da hemen ameliyata geldi, biz ekipçe yaptık bu ameliyatı. Kopan uzvun damarını diktik, arteri diktik, kemiği kırıktı kemiği de tespit ettik, sinirin biri proksimal dediğimiz dirsek taraftan koptuğuna müdahale etmedik, ikinci aşamaya bıraktık… Bu süreçlerde sıkı takip de gerekiyor, burada yine hemşire arkadaşlara ve diğer pansuman yapan arkadaşlara da teşekkür etmek istiyorum, çünkü ameliyattan sonra ben direkt burada kaldım hastanın yanında yattım saatlik kontrol etmek gerekiyor. Çünkü majör ampütasyonlarda hastanın durumunun kötüleşme ihtimali de var, yakın kan takibi, dolaşım ve tansiyon takibini yaptım, ilerleyen süreçlerde bu gibi yaralanmalarda ikinci ameliyatlarda gerekiyor. Hem sinir yapılanması ve tendon yapılandırması dediğimiz rekonstrüksiyonu yapacağız. Yaklaşık 3-4 aylık süre sonucu elin iyileşmesi lazım, diğer süreçleri de yapacağız.”

“Bu tür vakalarda uzvun taşınma şekli çok önemli”      

Uzuv kopması durumlarında yapılacaklar da değinen Yorğun, “Uzuv kopmalarında taşra bölgelerindeyseniz 112’nin gelmesini beklemek yerine imkânlar dâhilinde en yakın hastaneye gitmek lazım. Burada da önemli olan uzvun taşınması yani bu transfer süreci dediğimiz süreç, onu da uzvun koptuğu kısmı, bu parmak, kol ya da ayak da olabilir bu uzvu mümkünse nemli bir tampona sarıp su geçirmez poşete koyup, şartlar mümkünse eğer buzlu su içinde muhafaza ederek taşımak gerekiyor. Örneğin parmak kopmasında parmağın doğru şekilde muhafazası mümkün olursa 24 saat süresi olabiliyor, böylece müdahale edebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Çimento mikserini temizlerken elim koptu”

Briket fabrikasında çalışırken çimento mikserini temizlediği esnada elinin koptuğunu belirten Koray Yılmaz, “Eşim öğretmen olduğu için Çaldıran’a yerleştik, ben de orada işe başladım. Mikser makinesini temizlerken makinenin sistem dışı çalışması sonucu elim koptu. Olaydan 3 saat sonra buraya geldik, ameliyatım gerçekleşti iyiye gittiğini söylüyorlar. Olaydan sonra ambulansla getirildiğim esnada Diyarbakır’a sevkimin yapılacağı söylendi ama hastaneye getirildikten sonra Yener Hoca ameliyatımı gerçekleştirdi” diye konuştu.El Cerrahisi Uzmanı Dr. Yener Yoğun’a; yapılan başarılı ameliyatta, Başhekim Yardımcısı Ortopedi Uzmanı Ömer Faruk Kara, Plastik Cerrahi Uzmanı Turgut Kuybulu da eşlik etti.

 

 

Kaynak: HABER GÜRPINAR-CEBRAİL TEMUR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.