Çocuklara ev ödevi verilmeli mi?

Ev ödevi eğitim sisteminin temel noktalarından biri. Bir çok veli ve öğrenci ev ödevi konusunda şikayetçi. Peki ödev yapmak çocuğun gelişimine ne derece etkili? Ödev verilmeli mi, yoksa verilmemeli mi? Türk Psikologlar Derneği Van İl Temsilcisi Psikolog Selva Kaya bu sorunun cevabını yanıtladı.

Çocuklara ev ödevi verilmeli mi?
A+
A-

Ödev konusu eğitimde her dönem tartışılıyor. Bazı öğretmenler öğrencilere ağır ödevler verirken, bazılarıda ödev vermeyi doru bulmuyor. Psikolog Selva Kaya ödevlerin özellikle okula yeni başlayan çocukları bunalttığına değindi. Kaya; “İlkokul çocukların hala oyun çağında olduğu, derse odaklı olarak bir sırada uzun süre oturmanın bile zor olabileceği bir dönem. Son zamanlarda ilkokul müfredatlarına oyun ağırlıklı bir yaklaşım getirilse de koşulların uygun olmaması sebebiyle ne yazık ki yeterli oyun alanı açılmıyor üstüne bir de çocuğa ağır gelebilecek masa başı ödevler veriliyor. Yaşına uygun olmayacak bir ödev yükü yüklenmenin doğal bir sonucu olarak da çocuk bunalıyor ve okula, derslere, ödevlere karşı bir antipati geliştiriyor. Bu da çocuğun tüm eğitim hayatına sirayet ediyor maalesef” ifadelerini kullandı.


“Ödevler çocuğun seviyesine uygun verilmeli”
Ödevlerin özellikle çocukların sevilerine uygun verilmesi gerektiğini belirten Kaya; “Ödevler temelde öğrenilen bilginin pekiştirilmesi amacıyla verilmesinin yanında çocuklara sorumluluk bilincinin kazandırılmasına yardımcı olur. Bu yönüyle çocuğun seviyesine uygun olarak verilen ödevlerin çocukların akademik başarısına olduğu kadar kişisel gelişimine de katkısı olacaktır” dedi.

“Ödevleri çocuklara sevdirmek için neler yapılmalı”
Çocuklara ödevi sevdirme konusunda özelliklede ebeveynlere çok iş düştüğünü belirten Kayaso olarak şunları söyledi; “Bu konuda hem ailelere hem de öğretmenlere düşen bazı sorumlulukları şu şekilde sıralayabiliriz: Çocuğun seviyesine uygun olmayan, masa başında aşırı zaman geçirmesine yol açan zorlayıcı ödevler verilmemelidir. Aile mükemmelliyetçi bir tutum sergilememelidir.Ödev yapmak için evde bir zaman dilimi belirlenmeli ve bu zamanda çocuğun ödevlerini yapması konusunda sınırlar net bir şekilde çizilmelidir. Belirlenen zaman dilimi çocuğun okuldan geldikten sonra bir müddet dinlenmesine olanak sağlamalıdır.Ödevler bittikten sonra kontrol edilmeli, yapıcı ve teşvik edici bir üslupla ödeve dair geri dönüşler verilmelidir. Ödevini yapma sürecindeki çabası takdir edilerek motivasyonu arttırılmalıdır.Ödevler çocuğun yerine bir başkası tarafından yapılmamalı, ihtiyaç duyması halinde destek olunmalıdır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.