Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz “Türkiye 2002 yılından günümüze dolar cinsinden kişi başına gelirini 3 kat artırmıştır. Bugün itibarıyla 1 trilyon doları aşmış durumdayız, yıl sonunda 1,1 trilyon dolarla kapatmayı öngörüyoruz” dedi.
İzmir Ticaret Odasında İzmir İş Dünyası ile İstişare Toplantısı’na iştirak eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu.
Enflasyona yönelik tedbirler alındığını belirten Yılmaz “Halkımızın en temel gündemi enflasyon. Sorunla karşı karşıyayız, bununla ilgili olarak tedbirleri alıyoruz” dedi.
Yılmaz “Dünyada da enflasyonla mücadele dönemi var. Merkez bankaları eşine az rastlanır uygulamalar yaptılar. 10 trilyona yakın para ürettiler. Olmayacak kredi genişlemelerine gittiler, anormal politikalar izlendi. Dünyada da farklı bir döneme geçmiş durumdayız, dezenflasyonist programlar görüyoruz. Enflasyonu düşürelim, istiyoruz ama resesyona da düşmeyelim, durgunluğa girmeyelim, maharet ikisini bir arada başarabilmek” dedi.
Cevdet Yılmaz “Türkiye 2002 yılından günümüze dolar cinsinden kişi başına gelirini 3 kat artırmıştır. Bugün itibarıyla 1 trilyon doları aşmış durumdayız, yıl sonunda 1,1 trilyon dolarla kapatmayı öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın açıklamaları şöyle:
Azerbaycan’ın toprağı olan Karabağ’ın her köşesinde Azerbaycan bayrağı dalgalanacaktır. Kafkaslarda terörün olmadığı bir ortam herkesin menfaatinedir. Bölgedeki tüm ülkelerin, milletlerin menfaatinedir. İstikrarsızlıklar bölge dışı güçlere hizmet eder. Bölgede yaşayan tüm devletlerin barışı temin etmesini diliyorum.
Türkiye’nin uluslararası konumunu yükseltmek için 21 yılda pek çok çalışmaya imza attık. Küresel ve bölgesel düzeydeki çalkantıya rağmen Türkiye 2002 yılından günümüze Dolar cinsinden kişi başına gelirini 3 kat artırmıştır. Bugün itibarıyla 1 trilyon doları aşmış durumdayız, yıl sonunda 1,1 trilyon dolara yakın milli geliri kapatmayı öngörüyoruz. 10600 dolardı geçen sene bu sene 12 bin doları aşan rakamları hep birlikte göreceğiz.
Dünya 3,6 büyürken Türkiye yıllık 5,5 büyüme kaydetmiştir. 2 puan dünya ortalamanın üstünde büyüme performansımız var. 1 puan bile çok çok kıymetlidir, uzun vadede diğer ekonomilere göre fark oluşturur. 20 yılda bu performansımız çok önemli.
Küresel tedarik zinciri sorunu, enerji ve gıdadaki şoklar tüm dünyayı olumsuz etkilemiştir. Dünya ekonomisinin 3 veya altında büyümesi bekleniyor. 2020-2022 döneminde dünya ekonomisi ortalama yüzde 2 büyüdü. Türkiye ekonomisi aynı süreçte yıllık yüzde büyüme kaydettik. Dünyanın hali hiç iyi değil. Türkiye ekonomisi büyümesini devam ettiriyor. 13 yıldır kesintisiz büyüyoruz. Pandemide dahi yüzde 1,8 büyüme kaydetti. Deprem felaketi yaşadık, çok ciddi etkileri söz konusu. 104 milyar dolarlık maliyetten bahsediyoruz. 14 milyon insanımızı doğrudan etkileyen felakete rağmen ekonomimiz yüzde 3,9 büyüme performansı gösterdi. Uluslararası kuruluşlar da Türkiye’nin büyümesini yukarı yönlü güncelliyorlar.
İstihdam artışı da sevindirici. Bu yılın ilk 6 ayında depreme rağmen 310 bin ilave istihdam artışı sağlamış durumdayız.
Halkımızın en temel gündemi enflasyon konusunda yüksek oranda sorunla karşı karşıyayız, bununla ilgili olarak tedbirleri alıyoruz.
Siyasi belirsizlikler ortadan kalkmıştır. Ekonominin en önemli düşmanı belirsizliktir. Belirsizlik ortamında ekonomi gelişmez.
Son 2-3 aydır ne yaptınız derseniz en çok uğraştığımız konu ilgili taraflarla OVP’yi şekillendirmek oldu.
Kaynak : İHA