Çaldıran’da Hem Kış Turizmi, Hem de Termal Turizm Aynı Anda Yapılabilecek

Türkiye’ nin en soğuk yerlerinden olan Van’ın Çaldıran İlçesi hem kayak pistiyle hemde termal suyuyla her yıl bir çok misafir ağırlıyor. Ülkenin hiçbir yerinde olmayan konseptin...

Çaldıran’da Hem Kış Turizmi, Hem de Termal Turizm Aynı Anda Yapılabilecek
VAN
Yayınlama: 09.03.2024
A+
A-

Türkiye’ nin en soğuk yerlerinden olan Van’ın Çaldıran İlçesi hem kayak pistiyle hemde termal suyuyla her yıl bir çok misafir ağırlıyor.
Ülkenin hiçbir yerinde olmayan konseptin Çaldıranda olduğunu dile getiren Yatırım Koordinatörü Yusuf Taşkın; Ülkenin hiçbir yerinde olmayan konseptin Çaldıranda olduğunu dile getiren Taşkın; “Ülkemizde hiçbir yerde olmayan bir konsept var burada. Termal turizmi, kayak turizmi ve kış turizmi aynı bünyede, aynı konsept içinde yapılabiliyor. Bu yönüyle çok özellikli bir yerdir burası. Başlangıç düzeyinde bir kayak pisti yapıldı. Geçen sene kar yağmadığı için faaliyet alınamadı. Bu yıl çok iyi kar yağdı. 1 buçuk metreye yakın kar yağdı. Şimdi Mart ayındayız hala kar yağıyor. Yaklaşık 60 cm yerde kar kalınlığı var. Önümüzdeki sene şu yukarıdaki dağdan itibaren mekanik tesisler kurulduğunda toplamda 8 kilometre farklı düzeyde mavi pistler, siyah pistler, kırmızı pistler oluşuyor. Onları da devreye aldığımızda bu bölgenin hatta ülkemizin sayılı kayak merkezlerinden biri ortaya çıkmış oluyor. Fakat termal havuzda termal turizmde kullanılma potansiyeli dolayısıyla da ülkemizde belki en özellikli tesis haline gelmiş olacak. Hem kış turizmi, hem termal turizmi aynı anda yapılabilecek” açıklamasını yaptı.

“Jeotermal Kaynakları Kullanarak Buranın Dezavantajlarını Avantaja Çevirdik”
Buradaki dezavantajları avantaja çevirdiklerini belirtenTaşkın; ” 2015-2016 yıllarında buranın jeotermal kaynaklarını ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürmek amacıyla serayla başladık yatırımlara. 34 dönüm üzerinde teknolojik sera yaptık. Topraksız tarım üzerine yapılıyor. Yılda 1200-1300 ton civarında salkım domates üretilerek ülkenin farklı yerlerine gönderiliyor. Birinci yatırım aşaması geçildikten sonra 2-3 sene önce başladığımız termal turizm yatırımları oldu. Termal Turizm yatırımlarında 110 yatak kapasiteli termal otel yapıldı. Kayak merkezi yapıldı. Van gölü şeklinde 2 bin 500 metrekare yüzey alanına sahip termal havuz yapıldı. Toplamda 30 metre kare alan üzerine 10 bin metre kare kapalı alandan oluşan tesisler, faaliyete geçti. Yaklaşık 1 yıldır faaliyette. Buranın özelliği şu Çaldıran Türkiye’nin en soğuk yeri. Şuana kadar kayıtlara geçmiş en düşük sıcaklık Çaldıran’da ölçülmüştür. 1990 yılında -46.4 derece ile şuana kadar Ülkemizde görülen en düşük sıcaklık bu noktada Çaldıranda. Bu noktada Jeotermal kaynakları kullanarak buranın dezavantajlarını avantaja çevirdik” dedi.

 

“Eğlenerek Öğreniyoruz”
Öğrencileriyle birlikte Çaldıran’a giden Fotoğrafçılık Eğitmeni Aycan Altınal; “ Bugün yaklaşık 30 öğrencimizle Çaldıran’da ki termal otele geldik. Şuan da kayak pistindeyiz. Öğrencilerimizle hem fotoğrafçılık dersini işliyoruz hem eğleniyoruz. Eğlenerek de öğretiyoruz. Çaldıran’da ki termal otel ve kayak merkezi gerçekten çok güzel. Bugün baya yoğun. Van’dan ve şehir dışından bugün bir çok turist ağırlanıyor burada. Van gölü silüetinde sıcak termal havuz var. Çok ilgisini çekti bu öğrencilerimizin. Oldukça keyifli bir gün geçiriyoruz. Bizleri bugün burada misafir eden otel yetkililerine çok teşekkür ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.