Van’ın İpekyolu İlçesinde, Van Kalesi’nin yanında bulunan tarihi Hüsrev Paşa Cami’nin avlusunda hem Kur’an-ı Kerim ve Hüsnühat dersi veriliyor.
Bu yıl yaz Kur’an kurslarına büyük rağbet gösteriliyor. Van’da binlerce öğrenci camilerde, Kur’an kurslarında ve okullarda Kur’an-ı ve dini bilgiler öğrenerek tatillerini verimli geçirmeye çalışıyor.
Hüsrev Paşa Camisi’nde ders alan öğrenciler ise nispeten daha şanslı. Çünkü Kur’an-ı Kerim, dini bilgiler derslerinin yanı sıra hüsnühat derslerini de öğrenerek yeni yetenekler kazanıyorlar. Ayrıca her gün farklı farklı ikramlarla da ağızları tatlanıyor.
“Hem Kur’an dersi hem de hüsnü hat dersi veriyoruz”
Yaz tatili vesilesi ile camide verilen dersler hakkında konuşan cami İmam Hatibi ve hüsnühat hocası Hüsrev Koyuncu, Yaz Kur’an kurslarına gelen çocuklara yönelik hem Kur’an-ı Kerim, dini konular ve ibadet konularını öğretmeye gayret ettiklerini söyledi.
Koyuncu, “Bununla beraber geleneksel İslam sanatları olan hüsnühat sanatını aynı zamanda Kur’an yazıları, Osmanlıca ve Arapça harfleri haftada iki gün öğrencilerimize tanıtmaya gayret ediyoruz. Onlara bir şeyler öğretmeye çalışıyoruz. İçlerinden hüsnühata ilgisi olan öğrencileri belirliyoruz. Kur’an kursu bittikten sonra da onlarla beraber inşallah çalışma gayreti içinde olacağız ki bu sanatı da onlara öğretelim ve camimizde devam etsin.” dedi.
“Camimize gelen çocuklar buradan ayrılmak istemiyorlar”
Tarihi cami hakkında da konuşan Koyuncu, şunları söyledi:
“Camimiz bin beş yüz altmış yedi tarihinde zamanın Van Valisi, Hüsrev Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırmış olduğu cami ve külliyedir. Aynı zamanda sübyan mektebidir. Sübyan mektebi olduğundan dolayı burası farklı bir atmosfer içerisindedir. Çocuklarımız da buraya geldiklerinde burada Kur’an’ı öğrenmek istiyorlar. Çocuklarımız buraya geldikten sonra da bu atmosferden dolayı buradan ayrılmak da istemiyorlar. Osmanlılar ve Selçuklular döneminde böyle yerlerde su sesi dinleyebilmek için de özellikle şadırvanlar kurulmuş ki çocuklar veya sübyan mektebinde okuyan öğrenciler ya da büyük talebeler hem ders çalışırlar, dersten sonra da yoruldukları zaman su sesiyle dinlenebilirler. Buranın atmosferi de farklıdır. Cami de tarihi bir camidir. Çevresi de çok farklı bir yerdir. Tarihi eski Van’dır. Ondan dolayı buraya gelen öğrenciler, hem tarihi öğreniyorlar, hem geçmişteki sanatı öğrenmeye gayret ediyorlar. Hem de Kur’an-ı Kerim’i de onlara öğretiyoruz. Buraya gelen çocuklar da buradan ayrılmak istemiyorlar. Genelde bizimle beraberdirler. Akşama namazına kadar bizimle beraberdirler Giderler, oynarlar, kenardan oynarlar. Yine içeri gelirler.”
“Gelen öğrencilerimize ve misafirlerimize kaside okuyoruz”
Caminin İpekyolu İlçe Müftülüğüne bağlı hizmet verdiğini ifade eden Koyuncu, “Biz de İpekyolu İlçe Müftülüğünde görevliyiz. Eskiden bir arkadaşımız Ney üflüyordu. Ney eşliğinde gelen çocuklara ve misafirlere programlar yapıyorduk. O arkadaşımızın tayini çıkınca bu sefer kaside okuyan bir hocamız geldi buraya. Yine beraber görev yapıyoruz. Zaman zaman yine hem misafirlerimize hem de gelen öğrencilere kasideler okuyoruz. Ayrıca hayırseverler her gün mutlaka ya dondurma ya baklava ya çikolata gibi şeyler getiriyorlar. Biz de çocuklara onlar adına dağıtıyoruz. Allah onlardan razı olsun.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: CEBRAİL TEMUR