Ekonomist Cüneyt Paksoy, Borsa İstanbul için 2024’ü işaret etti. Paksoy, yerel seçimlere kadar olan süreçte borsanın çift hanelere ulaşabileceğini belirtti.
Geçtiğimiz günlerde sert düşüşlerin yaşandığı borsada ivme yeniden yukarı hareketlendi. Borsa İstanbul’da BIST100 endeksi güne yüzde 0.11 oranında yükselişle 7 bin 821 puan seviyesinden başladı. Haber7’ye değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Cüneyt Paksoy, borsanın 2024 Yerel Seçimlere kadar çift haneleri göreceğini belirtti. Destek-direnç seviyelerini de paylaşan Paksoy, yatırımcılara da uyarılarda bulundu. Halka arz noktasında yatırımcıların dikkat etmesi gereken hususları anlattı.
BORSANIN YÜKSELİŞİ İÇİN 2024’Ü İŞARET ETTİ
Kurdaki stabilizasyon ile enflasyonla mücadeledeki kararlılığın getirdiği kredibilite ve manevra alanına işaret eden Paksoy, Fed’in kararlarının gelişen piyasalara olan desteği ile sermaye akımı olacağını ve bu konjonktürde Türkiye’nin öne çıkacağını belirtti. Uluslararası kuruluşların Türkiye ile ilgili yayınladığı olumlu raporlara da dikkat çeken Paksoy, uzun bir aranın ardından tahvil piyasasına para gelmeye başladığını söyledi. “Yabancı yatırımcının ilgisi tahvillerde yoğunlaşmaya başladı” dedi. Borsada dolar bazlı 2.5 ve 2.7 sent içerisinde konsolide olabilmesi halinde hedefin 3.20 olacağını ifade eden Paksoy, borsanın 2024’te 3.5 sentlere kadar yükselebileceğini belirtti. TL bazlı ise borsada en kritik direnç seviyesinin 7 bin 900 ve 8 bin 150 puan aralığı olduğuna dikkat çeken Paksoy, borsada aşağıda en kritik eşiğin 7 bin 300 puan olduğunu, bu seviyenin altında kalıcı olmaması halinde borsanın çift hanelere ulaşacağını söyledi. Paksoy, “8 bin 150 puan seviyesinin geçilmesi halinde borsa, bir kez daha 8 bin 600 puanı görecektir. Borsa devamında da 9 bin 300 ve 9 bin 700 ve 10 bin 200’e kadar TL bazlı direnç eşiklerini aşacaktır” diye konuştu.
HALKA ARZDA YATIRIMCI NELERE DİKKAT ETMELİ?
Son dönemde artan halka arzları da değerlendiren Paksoy, halka arzların borsaya etkisini ve yatırımcıların dikkat etmesi gereken noktaları anlattı. Paksoy, Şirketlerin daha ucuz ve uzun vadede kalıcı sermayeye ulaşması için borsanın önemli bir araç olduğunu ancak halka arz dozunun iyi ayarlanması gerektiğine dikkat çekti. “Piyasa bir likidite havuzundan oluşuyor. Halka arzların yoğunlaştığı dönemlerde likidite bir miktar azaldığı için borsanın yukarı yönlü hareketi sınırlanıyor” diyen Paksoy, halka arz sürecinin kontrolü ve işleyişinin ciddi bir şekilde planlanması gerektiğini vurguladı. Yatırımcıların, ‘halka arzlar zaten kazandırıyor’ mantığıyla hareket etmeye başladığına işaret eden Paksoy, “Halka arza konu olan şirketlere yatırım yaparken anlık getiriye değil, uzun vadedeki getirisini incelemek ve araştırmak gerekiyor” dedi. Yatırımcıların, yatırım yaptığı şirketin sermayesine ve borç düzeyine ilişkin bilgi sahibi olması gerektiğini belirten Paksoy, rasyonel bir yatırım anlayışı içerisinde karar vermenin önemini vurguladı.
ALTINDA YENİ ZİRVE İÇİN TARİH VERİLDİ
Altında yukarı yönlü hareketin devam edeceğini ve her geri çekilmenin bir alım fırsatı olduğunu belirten Paksoy, ons altında 4 yılın ardından ilk kez 2 bin 150 doları gördüğünü, ons altının 2 bin 80 doların kalıcı bir şekilde geçilmesi halinde yukarı yönlü hareketin devam edeceğini ve 2 bin 300 ve 2 bin 500 dolara kadar yükselebileceğini söyledi. Paksoy, uzun vadede gram altının 3 bin TL’ye kadar yükseleceğini, ancak ilk etapta kademe kademe 2 bin 500 liraya kadar çıkacağını belirtti. Altın yatırımcısına tavsiyelerde bulunan Paksoy, kısa vadeli değil orta ve uzun vadede altına yatırım yapmaları gerektiğini vurguladı. “Yatırım için döviz yerine altın tercih edilmeli. Portföylerde altına yüzde 20-25 oranında yer ayrılmalı” dedi.