Baklavada fiyatlar arttı talepler azaldı

Baklavadaki fiyat artışları vatandaşın ağzının tadını bozdu. Artan maliyetlerden ötürü gelen zamlar karşısında baklavaya talep azaldı.

Baklavada fiyatlar arttı talepler azaldı
VAN
Yayınlama: 01.01.2024
A+
A-

Ülkemizin en sevilen ve özgün tatlılarından biri olan baklavanın lezzeti tartışmasız herkes tarafından takdir edilmektedir. Fakat son günler de gelen zamlar doğal olarak baklava fiyatlarını da etkiledi. Çoğu insanın misafirliğe giderken eli boş gitmemek için götürdüğü baklavayı almak artık güç oldu. Birçok ilde olduğu gibi Van’da da fıstıklı, cevizli ve kaymaklı çeşidiyle mideleri bayram ettiren baklava artık fiyatıyla cep yakıyor.

“Kilo Kilo Alınan Baklavalar Yerini Grama Bıraktı”
Eskiden vatandaşın kilo kilo aldığını fakat şuan da gram yada tane işi olarak aldığını belirten Pasta ve Baklava Şefi Ümit Kara ”Fiyatlar maalesef ki şuan çok pahalı. Baklavaya rağbet azaldı. Vatandaş ister istemez alım gücü düştü. Şuan ki fiyatlar kilo olarak 250 liradan başlıyor ve 500 liraya kadar çıkıyor. Vatandaşlar artık 100 gram, 200 gram gibi baklavayı gram olarak satın alıyor. Artık tane işine düştü. Şuan usta maliyetleri de bihayli fazla. Bir usta çalıştırdığımızda en az 35- 40 bin liraya çalışıyor. Maaştan ayrı sigortası, yeme içmesi de var. Buda işverene 50 bin liraya mal oluyor. İster istemez bu durum baklava fiyatlarını da etkiliyor. Baklava yağı herkes önceden koyun tereyağlarından saf tereyağını tenekesi 1000 liradan alıyordu. Şuanki fiyatı 15-20 bin liraya değişiyor. Fıstığın kilosuda 1 yıl önce 250 lirayken şuan ki bir fıstığın kilo fiyatı 1000-1500 lira arası . Bu fiyattan aşağısı maalesef ki kurtarmıyor. Gelen asgari ücret zammı ile birlikte elbet buna da zam gelecektir. En yüksek baklava şuan 500 lira. Ortalama yüzde 10 zam gelebilir.

“Ucuza Satılan Baklavalar Hasta Ediyor”
Vatandaşı ucuz baklava konusunda uyaran Kara; “Merdiven altı ürün satıcıları genelde ay çiçeği yağı kullanıyor. İnsanlar tabi bu durumu ayırt edemiyorlar. Fiyatı da uygun. Vatandaşta evine tatlı götürmek için mecbur alıyor. Maalesef ucuz ürünler de insanı hasta ediyor. Sürekli yerseniz hasta olursunuz. Kötü ürün insanı hasta eder her zaman. Zaten kaliteli baklava görüntüsüyle kendini belli eder. Şuan ki en uygun baklava kilosu 200-250 lirası arası olan cevizli baklavadır” açıklamasında bulundu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.