Anne, babalar dikkat! Çocuklarda dikkat dağınıklığı bazı hastalıkların habercisi olabilir

Dikkat dağınıklığı çocuğun bir şeyi yerine getirirken zihinsel ve eylemsel olarak ona kendisini verememesi durumudur. Türk Psikologlar Derneği Van İl Temsilcisi Psikolog Selva Kaya dikkat dağınıklığının bazı hastalıkların habercisi olabileceğini belirtti.

Anne, babalar dikkat! Çocuklarda dikkat dağınıklığı bazı hastalıkların habercisi olabilir
A+
A-

Sosyal medya kullanımının dikkat eksikliği üzerindeki etkileri de günümüzde oldukça önemli bir konu. Araştırmalar, sosyal medyanın Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) semptomlarını artırabileceğini gösteriyor. Bu bağlamda, sosyal medya kullanımını sınırlamak ve çocukların sosyal etkileşimlerine dikkat etmek, dikkat dağılmasını önlemek adına atılabilecek adımlar arasında yer alıyor. Çocuklarda yaşanan dikkat dağınıklığıyla ilgili konuşan Kaya; “Dikkat dağınıklığı; çevresel uyaranların fazla olmasının normal bir sonucu ortaya çıkabilmekle beraber DEHB, Özgül öğrenme güçlüğü, Çocukluk çağı depresyonu, TSSB gibi bazı rahatsızlıkların da işaretçisi olabilmektedir. Çocukta dikkat dağınıklığı varsa öncelikle bunun altında yatan sebepler iyice araştırılıp ona göre bir tedbir alınmalıdır. Eğer bir rahatsızlıktan şüpheleniliyorsa çocuk ruh sağlığı uzmanlarından destek alınmalıdır” ifadelerini kullandı.


“Bazı dikkat dağınıklığı durumlarında yapılması gerekenler”
Bazı dikkat dağınıklıklarınında çevresel uyaranlara bağlı olarak ortaya çıktığını belirten Kaya, bu tür durumlarda da yapılması gerekenleri paylaştı. Kaya;”Çevresel uyaranlara bağlı dikkat dağınıklığı durumunda yapılabilecekleri maddeler halinde sıralayacak olursak; Çocuğun ekranlarla geçirdiği sürenin sınırlandırılması, yaşam alanlarının ve kişisel eşyaların aşırı renkli, desenli ve karmaşık olmaması; sadeliğin benimsenmesi, belli bir rutinin olması ve rutinin dışına çıkmaktan olabildiğince sakınılması, aile içerisinde kuralların ve sınırların net olması ve bunu yaparken, doğru üslup ve iletişim yollarının kullanılması, beslenme, uyku ve hareket düzeninin sağlanması, enerjisini atmasına alan açılması, çocuğun mevcudu az olan sınıflarda mümkünse tahtaya yakın bir konumda oturtulması, dikkat dağınıklığının giderilmesine katkıda bulunacaktır” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.