Van’da, İranlı girişimci tarafından geliştirilerek TEKNOFEST İstanbul’da tanıtılan, kablosuz çok amaçlı, ampul şeklindeki alarm cihazının seri üretimine başlandı.
Çalışmalarını Van’da sürdüren İranlı girişimci Hassan Mohammadi, evlerdeki ve iş yerlerindeki güvenliği artırmak amacıyla GSM ve elektromanyetik dalgalar ile hareket algılayan ve hava parametreleri ölçen alarm cihazını tasarladı.
Ampul şeklinde ve kablosuz olan cihaza, elektromanyetik dalgalarla duvarların arkasındaki hareketleri bile algılama özelliklerini yükleyen Mohammadi’nin projesi, 2023 yılında düzenlenen TEKNOFEST’te, ISIF2023 yarışmasında ödüle layık görüldü.
Ortamdaki hava kalitesi, karbonmonoksit oranı, doğalgaz ve su kaçağını tespit ederek, cep telefonuna iletme özelliğine sahip cihaz, Dünya Mucitler Federasyonu Türkiye Temsilciliği ile Anadolu Buluşlar ve Buluşturucular Derneği Doğu Anadolu Temsilciliğinin destekleri ile Van’da üretilmeye başlandı.
“PROJEMİZ TEKNOFEST’TE ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ. VAN’DA SERİ ÜRETİM YAPIYORUZ”
Geliştirilen güvenlik cihazı hakkında konuşan Dünya Mucitler Federasyonu Türkiye Temsilcisi Dr. Mehrdad Fojlaley, projenin çok amaçlı bir alarm cihazı olduğunu söyleyerek, “Bu proje Samsun’da gerçekleşen TEKNOFEST’te ödül almış bir projedir. Ar-Ge işlemlerini bitirdikten sonra markamızı Türkiye’de tescil ettik, patent başvurusu yaptık. Şuan Van’da seri üretimdeyiz. Elektromanyetik dalga ile çalışıyor. Hırsızlığa karşı ortamdaki hareketi algılıyor. Hatta duvarların arkasından 20 metre uzaklığa kadar bir hareket oluşursa onu algılayıp uygulamaya veri gönderiyor. Sim kartla çalışıyor ve mesaj olarak bilgileri gönderiyor. Havanın nemini, sıcaklığını, hava kalitesini ölçüyor. Oksijen düşerse karbon monoksit yükselirse cihaza bilgi veriyor.” dedi.
“BU CİHAZIN BENZERİ YOK”
Cihazın bir ampul şeklinde yapıldığını belirten Mehrdad Fojlaley, “Hiçbir sensöre ve bakıma gerek yok. Kablo çekmeye gerek yok. Üretim maliyeti de daha düşük bundan dolayı tüketiciye büyük bir avantaj. Elektrik kesildiği zaman pille çalışıyor. Siren cihazına da kablosuz Wi-Fi ile bağlanıyor. Amacımız şuan Türkiye ve iç piyasamızdır. Bu cihazın benzeri yok, inşallah yurt dışına da ihraç edeceğiz. Tüm belgelerimizi aldık, kayıt belgelerimiz ve patentimiz mevcuttur. Seri üretimimiz başlamış şuan devam ediyor. İnşallah istihdamımız da daha fazla olacak. Ürüne talep çok.” ifadelerini kullandı.
“MALİYETİ DÜŞÜK”
Cihazın Türk markası olarak piyasaya sunulacağını belirten Mehrdad Fojlaley, “Bu cihazın maliyeti diğer cihazlara göre daha düşüktür. Kullanımı daha rahattır. Kurulması için hiçbir uzmana gerek yok. Elektrik tüketimi çok az ve pili sayesinde 24 saat elektriksiz çalışıyor. Hatta elektrik kesintisini de sahibine rapor ediyor. Android ve ios ile de çalışabiliyor.” diye konuştu.