Bölgenin en önemli havalimanlarından biri olan ve 2023 yılında Bir buçuk milyonun üzerinde yolcuya hizmet veren Van Ferit Melen Havalimanının kapatılacağı öğrenildi.
Son yıllarda uçak sayısının azlığı ve bilet satışının pahalı olması nedeniyle gündemde olan havalimanı alınan kararla geçici olarak kapatılacak. Pist yenilemesi ve genel tadilat nedeniyle kapatılacak olan havalimanının yolcuları ise alternatif bir havalimanına yönlendirilecek.
Durumu değerlendiren turizm acentesi yetkilileri, havalimanında yapılacak olan pist yenileme ve tadilatın gerekli olduğunu, pistin uçak kırılmalarına dahi neden olabileceğine dikkat çekiyor.
Konuyla ilgili konuşanTÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, havalimanının geçen yıl kapanacağı dedikodunun çıkmıştığını hatırlatarak, Van Ferit Melen Havaalanı 3 ay, 6 ay kapanacak şeklinde. Biz de kurum olarak devlet hava meydanları müdürlüğümüzle yaptığımız görüşmeler neticesinde sizlerin aracılığıyla bir basın açıklaması yapmıştık. Geçen yıl ödemesi çıkmamıştı ama bu yıl ödeneği de çıktı, ihalesi de yapıldı. Vanlı bir işletme, yatırımcı inşaat firması ihaleyi aldı. 3 ay yani 90 gün içerisinde bitirme şartıyla ihale yapıldı. Maalesef sezonun başında, pik sezonu dediğimiz dönemde tadilat başlayacak. Van’da biliyorsunuz mevsimler birbirine çok uyuşmadığı için kışın havalar çok soğuk ve kar yağışlı. Bu yüzden mecburen ya baharda yapacaklar ya yazın yapacaklar ya da sonbaharda. İlkbaharda yapılma koşuluyla herhalde hava şartları uyarsa Nisan ya da Mayıs ayında başlayacak. Bizde de sezon bir Nisan’da başlar 30 Kasım’da biter. Sezonun en pik dönemi bizim için. İran’dan gelen misafirlerimizin yoğunluğuyla Nevruz’a da denk gelebilir. 3 ay içerisinde yüklenici firma, pistin tadilat ve tamiratını yapacak. Elzemdi, mutlaka yapılmalıydı. Allah muhafaza uçak kırılmalarına sebebiyet verecek bir dereceye gelmişti pistlerin arızası. 3 ay içerisinde bu tadilatı yapıp teslim edecekler. O süre içerisinde de alternatif bir havaalanı belirlenecek. Geçen yıl yapılsaydı Muş’a karar vermişlerdi. Hangi havaalanı alternatif seçilecek bu yıl daha öğrenemedik, yeri netleşmedi. Öyle durumlarda da uçaklar Van havaalanına inmiş gibi o alternatif havaalanına inecek ondan sonrası karayoluyla seyredecek.”dedi.
Havalimanında bir alternatif pist olması gerektiğini belirten Özgökçe, “Biz de bunu çok zorladık, çok zorluyoruz ve hala da zorluyoruz. Göle paralel ilave bir pist talebimiz oldu. Bir buçuk kilometre bir kamulaştırma yapılıp yani göl doldurulacaktı. Ülkemizde 3 tane havaalanı Karadeniz’de denizin içine yapıldı. Rize, Trabzon, Ordu Havalimanlarının üçü de deniz dolgusuyla yapıldı. Çok zor bir coğrafyada, Karadeniz’de bu 3 havaalanı denizin içine yapıldı. Bize de bir buçuk kilometreye kadar bir kamulaştırma, yaklaşık bin metrede göle bir dolguyla yapılacaktı. Çok yoğun bir talebimiz oldu, çok istedik alternatif bir pistimiz olsun. Bir de kışın malumunuz bizim uçaklarımızın yüz 30-40’ı hava muhalefeti yüzünden iptal oluyor. Alternatif bir pistin olması bizim de elimizi güçlendirirdi, sektörün de elini güçlendirdi. Van için çok iyi olurdu. Yani bu havaalanının tadilatı geçen sene yapılacaktı. Bugüne kadar idare ettiyse bir yıl daha idare ettirilip yeni bir pist yapılabilirdi. Biraz daha maliyetli olurdu ama öyle yabana atılacak bir şey değildi. Çok istedik ama maalesef Van’ın siyasi lobisi zayıf olduğu için, siyasi aktörler bu konuda hiçbir çaba göstermediği için maalesef bizim de gücümüz bir yere kadar. Bizleri duymak istemediler, duymuyorlar ya da görmek istemediler. Yazık ediyorlar Van’a. Gerçekten Van bunu hak etmiyor. Van şehirken marka değeri kazanmış çevre iller 20-30 yıl önce kasaba gibiydiler. Şimdi o şehirler marka değerlerini kazandılar, Türkiye’de marka şehir oldular. Maalesef Van marka şehirken hep geri gitti.” ifadelerini kullandı.